areszt za wykroczenie

• Autor wątku Autor wątku pytajnik79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajnik79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mieszkam od ponad 8 lat lat za granica, moj chlopak mieszka ponad 3 lata legalnie za granica. Podczas rutynowej kontroli drogowej w Polsce podczas urlopu okazalo sie ze moj chlopak jest poszukiwany listem gonczym za wykroczenie. Na komendzie okazalo sie ze ma wyrok 15 dni bezwglednej kary z paragrafu 118 kodeksu wykroczen. Sprawa o tyle jest dziwne ze zadne z nas nie wiedzialo o sprawie, wyroku etc. Moj chlopak przed wyjazdem nawet sie wymeldowal z domu. Obecnie odbywa ten areszt za dokladnie 20,49 zl. Podobno ukradl cos wartosci tej sumy. Nie wiem co robic, nie moge wrocic do kraju, jestem zdenerwowana a najbardziej denerwuje mnie fakt ze siedzi za cos czego nie zrobil i o czym nie wiedzial. Jak mu pomoc?? Czy jest mozliwosc skrocenia tego aresztu? Jak teraz starac sie o kasacje wyroku bo tego nie zrobil? Czy moge zlozyc skarge na funkcjonariuszy ktorzy na komendzie nazwali mnie przestepca ktory uciekl do Niemiec? Dodam ze nigdy nie miaszkalam w Niemczech. Czy moge zloszyc skarge na komisarza ktory mnie oklamal, byl opryskliwy, nie chcial udzielac zadnych informacji i wyzwal mojego chlopaka od przestepcow? Czy moge skorzystac z drugiego obywatlestwa i skarzyc p[olicje przez konsulat w innym panstwie? Czy mogl byc dany tak surowy wyrok za wykroczenie zaocznie bez meldunku? Blagam o pomoc.

moge Ci tylko powiedziec, ze oskrażać o cokolwiek policjantów nie ma najmniejszego sensu, nic to nie da, on bedzie miał z 5 świadków - kolegów, że nic złego nie powiedział

więcej nie potrafie pomóc...

Po pierwsze to w sprawie zastosowania kary wobec Pani chłopaka nie może Pani nic zrobić bo nie jest Pani stroną postępowania.
Po drugie malo prawdopodobnym jest, aby był scigany listem gończym za wykroczenie sprzed 8 lat - dawno temu by się ono przedawnilo - bardziej możliwy jest list gończy za przestępstwo.
Po trzecie policjanci nie mają obowiązku udzielania Pani jakichkolwiek informacji o zatrzymanym. To że cokolwiek Pani powiedzą jest tylko i wyłącznie ich dobrą wolą.
Po czwarte nie ma możliwości skrócenia aresztu. Jeśli natomiast byl to list gończy za przestępstwo, a ni wykroczenie to możliwym jest przedlużenie jego stosowania.

Co się zaś tyczy winy lub niewinności, to tą część Pani wypowiedzi pominę....

[cytat="magnatex":1jykuki5]Po czwarte nie ma możliwości skrócenia aresztu. Jeśli natomiast byl to list gończy za przestępstwo, a ni wykroczenie to możliwym jest przedlużenie jego stosowania.
[/cytat:1jykuki5]

Jeśli mamy do czynienia z aresztem tymczasowym w toczącym się postępowaniu karnym, a nie z aresztem jako wymierzoną prawomocnie w wyroku karą za wykroczenie, to aresztu tymczasowego faktycznie się nie skraca, natomiast jeśli są ku temu przesłanki można go oczywiście uchylić przed upływem pierwotnie oznaczonego terminu.

Jak wynika z treści postu autorki tego tematu, bez wątpienia chodzi tutaj o karę aresztu za wykoroczenia z art. 119 kw, (nie 118 kw, jak zapewne błędnie podała autorka), a nie o środek zapobiegawczy tymczasowego aresztowania, więc nie wiem w ogóle skąd sens w tym jasnym kontekście wplatać ten wątek.

Jeśli Twój chłopak został ukarany 15 dniami kary aresztu za powyższe wykroczenie, to niestety, ale musi ten areszt wykonać w całości. Inna sprawa, jeśli te 15 dni aresztu jest zastępczą karą aresztu za np. niewykonaną karę grzywny lub ograniczenia wolności. Jeśli za grzywnę, to chłopak może w każdej chwili zwolnić się z reszty kary aresztu, wpłacając tę część grzywny, która została do wykonania. Przede wszytskim tutaj trzeba ustalić, czy pierwotną karą był areszt, czy grzywna lub kara ograniczenia wolności.

Dziekuje za cenne wiadomosci. Szczerze mowiac nie wiemy co bylo pierwotna kara, najprawdopodobniej grzywna. Dostal bezwgledna kare 15 dni aresztu za wykroczenie. Na policji powiedziano mi ze nie ma mozliwosci zaplacenia grzywny tylko musi odbyc te kare. Czy to jest mozliwe ze podczas przebywania w ZK moga go bardzo dokladnie "przeswietlic"? Mandatow raczej nie zaplaconych nie mamy ale nic nie wiadomo.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc.

Jeszcze raz dziekuje za cenne informacje. Moje slonce juz opuscilo ZK. Jednak okazalo sie, ze jest to bardzo skomplikowana sprawa gdyz owe wykroczenie zostalo popelnione w czasie kiedy moj chlopak byl w wojsku 400km od miejsca popelnionego wykroczenia. Czy jest to mozliwe, ze nastapila pomylka i ktos mogl podac dane innej osoby? Najwazniejsze, ze juz jestesmy razem w domu i powrocilismy do kraju. Czy warto wyciagac akta sadowe i sprawdzic dokladnie co to bylo?

oczywiście, że warto jeśli jest niewinny to przecież nie można tak tego zostaw3ić...

Powrót