P
pytajnik79
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Mieszkam od ponad 8 lat lat za granica, moj chlopak mieszka ponad 3 lata legalnie za granica. Podczas rutynowej kontroli drogowej w Polsce podczas urlopu okazalo sie ze moj chlopak jest poszukiwany listem gonczym za wykroczenie. Na komendzie okazalo sie ze ma wyrok 15 dni bezwglednej kary z paragrafu 118 kodeksu wykroczen. Sprawa o tyle jest dziwne ze zadne z nas nie wiedzialo o sprawie, wyroku etc. Moj chlopak przed wyjazdem nawet sie wymeldowal z domu. Obecnie odbywa ten areszt za dokladnie 20,49 zl. Podobno ukradl cos wartosci tej sumy. Nie wiem co robic, nie moge wrocic do kraju, jestem zdenerwowana a najbardziej denerwuje mnie fakt ze siedzi za cos czego nie zrobil i o czym nie wiedzial. Jak mu pomoc?? Czy jest mozliwosc skrocenia tego aresztu? Jak teraz starac sie o kasacje wyroku bo tego nie zrobil? Czy moge zlozyc skarge na funkcjonariuszy ktorzy na komendzie nazwali mnie przestepca ktory uciekl do Niemiec? Dodam ze nigdy nie miaszkalam w Niemczech. Czy moge zloszyc skarge na komisarza ktory mnie oklamal, byl opryskliwy, nie chcial udzielac zadnych informacji i wyzwal mojego chlopaka od przestepcow? Czy moge skorzystac z drugiego obywatlestwa i skarzyc p[olicje przez konsulat w innym panstwie? Czy mogl byc dany tak surowy wyrok za wykroczenie zaocznie bez meldunku? Blagam o pomoc.