Art. 116 ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych

• Autor wątku Autor wątku livi87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Miałeś przeszukanie domu, czy po prostu wpadli i zabrali komputer ?
Po jakim czasie dostałeś wezwanie do sądu od składania zeznań?

Zabrali tylko komputer. Nie było przeszukania. Zabrali komputer w piątek, a w poniedziałek składałem zeznania.

A jesli się chomikowało od kogoś i nie ma plików na dysku?

Ściąganie nie jest karalne tylko rozpowszechnianie.

Na przesłuchaniu przyznałem się do mojej winy. Miałem dostać karę 10x50zł czyli 500zł tym samym nie miałem mieć żadnej sprawy ani nic z tych rzeczy. Dzisiaj przyszło do mnie pismo, że do prokuratury został przesłany akt oskarżenia. Co mam z tego wnioskować?

1.PNG

Witaj.

Do niczego się nie przyznawaj! Weź prawnika. Adres IP NIE JEST ŻADNYM DOWODEM NA TO ŻE TO TY SIEDZIAŁEŚ PRZY KOMPUTERZE! Zobaczysz, że nie są w stanie tego zrobić. Dostęp do komputera miało wiele osób!
W momencie gdy się przyznasz zwalnia ato prokuraturę z udowodnienia Tobie winy!
Co więcej otwiera drogę nie tylko do dania Tobie "samoukarania" BEZ UDOWADNIANIA ale też masz przechlapane w cywilnych procesach o odszkodowania od wydawców, którzy zamiast wydawać płyty wolą zarobić na Tobie!

Będę miał sprawę czy nie? Mam iść z tym na policję, zapytać się o co chodzi?

Możecie mi powiedzieć o co chodzi?
Dostałem pismo, że dnia tego i tego odbędzie się posiedzenie w przedmiocie umorzenia postępowania na podstawie art 17 & 1 pkt 10. k.p.k. w sprawie własnej.

art. 17
§ 1. Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy:

10) brak wymaganego zezwolenia na ściganie lub wniosku o ściganie pochodzącego od osoby uprawnionej, chyba że ustawa stanowi inaczej,

Jak mam to rozumieć? Sprawa zostaje umorzona i jestem niewinny czy na tej rozprawie wyrok zapadnie?

DO Puding. I jak sie Twoja sprawa potoczyła z tym wezwaniem? Wymieniłeś dysk? Interesuje mnie to ponieważ dzisiaj do domu Mojej mamy zapukał kurier i wręczył jej wezwanie na przesłuchanie właśnie w sprawie art 116. z Tym że mamy w mieszkaniu WI-Fi i nie było przez kupe czasu zabezpieczone. nastepna sprawa jest taka że mama wogóle sie nie zna na obsłudze komputera a tym bardziej ściagania jakichkolwiek plików a później udostępniania. czekam na odpowiedź i Pozdrawiam

Dostaliście wcześniej jakieś PW na chomiku?
Nim dostaliście wezwanie i odwiedziła was policja?
Teraz znowu na chomikach ścigają tylko za muzykę? Ciekawe.
Macie jakieś skany czy dowody na to?

witam, jak postępować w przypadku zabrania przez policję komputera na podstawie nakazu że było coś udostępniane w internecie - tzn green star cezary kulesza to jest jakas muzyka.
tak naprawdę ta muzyka nie była nigdy sciągana na tym komputerze i nie sądzę żeby prokuratura cos tam znalazła.

1)czy w takiej sytuacji policja szuka wszystkiego innego tzn office i antywirus ?
2)co z tym green star ? jak nie znajdą na komputerze tej muzyki to mam nadzieje że odnośnie tej sprawy jestem nie winny i koneic ?
3) jak można się bronić - myśle że ktoś się łączył przez wifi i narobil mi dziadostwa.
z komputera korzystały dwie osoby (tak jest w podane w zeznaniu) .
4) lepiej się przyznać czy nie ?
5) jak postępować teraz żeby odzyskać komputer a dysk twardy niech sobie zostawią na czas prowadzenia sprawy. ?

Odpowiem na pierwsze cztery:
1)Tak.
2)Tak. A nawet jakby znaleźli, to jeszcze żaden dowód. Karalne jest nieautoryzowane rozpowszechnianie, a nie posiadanie.
3)Przed czym chcesz się bronić, skoro twierdzisz, że jesteś niewinny?
4)Do czego chcesz się przyznawać, skoro twierdzisz, że jesteś niewinny?

dzięki za szybką odpowiedź.
..Na tym komputerze nie była ściągana i nie była udostępniana żadna muzyka tej wytwórni i nikt nic takiego nie znajdzie. Niestety skoro sprawdzany jest komputer pod kątem legalności innych programów to może być problem tzn office i nod.

1)czy mogę np zadzwonić do wytwórni i próbować się z nimi dogadać ? jeśli podadzą sensowną kwotę to lepiej im dać mniej niż 2000tyś za office i nod tzn czy wytwórnia może jeszcze wycofac sprawę którą zajął się prokurator /?
2)czy jeśli osoba na którą jest linia (Dialog) pracuje jako nauczyciel może mieć problemy z tego powodu /?

Ostatnia edycja:
Karany jest ten, kto popełnił przestępstwo.
Przestępstwo to (uzyskanie oprogramowania bez zgody uprawnionego) jest ścigane z urzędu.

a jak będzie wyglądała sprawa z taką osobą która jest właścicielem laptopa i np nie mając pojęcia o informatyce dała go do kogoś kto się na tym zna. i ta osoba jej zainstalowała programy pirackie ?

Ripper napisał:
Karany jest ten, kto popełnił przestępstwo.
Przestępstwo to (uzyskanie oprogramowania bez zgody uprawnionego) jest ścigane z urzędu.
przestępstwo z art. 116 ust. 1 jest ścigane na wniosek pokrzywdzonego w myśl art. 122 ustawy o Prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Polecam wnosić przed sądem o warunkowe zawieszenie postępowania, bo to nie wiąże się z karalnością (art. 66 kk), bo niestety grzywna pociąga za sobą stan karalności - 5 lat wedle art. 107 § 4 kk

w każdym bądź razie możecie odmówić składania wyjaśnień (art. 74 kpk) oraz wnioskować o zaznajomienie się z materiałami postępowania (art. 321 kpk)

Kochani, czytajcie ustawy!

pawelru napisał:
przestępstwo z art. 116 ust. 1 jest ścigane na wniosek pokrzywdzonego w myśl art. 122 ustawy o Prawie autorskim i prawach pokrewnych.
W jaki sposób się to stwierdzenie odnosi do mojej wypowiedzi?

pawelru napisał:
Polecam wnosić przed sądem o warunkowe zawieszenie postępowania
A nie przypadkiem umorzenie?

Powrót