K
Krzysiek89
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam mam duży problem . Właściwie posiadałem legitymacje szkolną która nie była podbita, gdyż samemu nie można było jej zanieść do p.sekretarki w celu podbicia i tylko gospodarz mógł je zebrać. Nie mam pojecia czy zbierał czy też i nie niestety nie miałem podbitej. Jeździłem wiele razy pociagami aż do momentu gdy konduktor zażyczył sobie legitymacji. P.konduktor nie zaproponowal mi kupna normalnego biletu tylko poprosił o dowód osobisty. Stwierdził że daty urodzenia sie nie zgadzaja . Legitymacje zabrał za potwierdzeniem i nałozył kare o wysokości 150 zł. Niestety mój podpis go nie usatysfakcjonowal bo nie byl to podpis imie i nazwisko . Mandat dostałem droga pocztową , oraz zarazem wezwanie na policje. Złozylem zeznanie że legitymacje przerobilem ja sam , ponieważ przesluchująca mnie kobieta powiedziała że tak będzie najlepiej. Potrzebowalem zmienic date urodzenia aby za młodu wejść do kolegi na 18-urodziny. Co mam teraz zrobić ? Planuje zadzwonić do PKP i ich serdecznie przeprosić ale czy ot zatrzyma sprawe ? Dostalem kolejne wezwanie na komende jako podejrzany. Zmienić zeznania ? A może powiedziec ze cofam stare zeznania ktore mówiłem pod wpływem przesluchującego ? I nie składać zadnych zeznan ? Bardzo potrzebuje wyjść z tego kłopotu ponieważ w tym roku piszę mature i składam papiery na studia na wydziale prawa. Nie chcę być karany bo wiem ze po takim czymś nie będe mógł wykonywać tego zawodu .
Bardzo proszę o porade , jakie mogą być najnizsze konsekwencje oprócz 3 mies a jakie też najwyższe.
Będe bardzo wdzięczny za udzielenie porady.
Krzysiek
Bardzo proszę o porade , jakie mogą być najnizsze konsekwencje oprócz 3 mies a jakie też najwyższe.
Będe bardzo wdzięczny za udzielenie porady.
Krzysiek