art 62Ust.1 i 178apar.1kk jak sie obronic?

• Autor wątku Autor wątku rDeNiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rDeNiro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam... najpierw przepraszam za ortografie ale jestem z niemiec... oskarzony w polsce.

wersja skrucona:
jechalem z dwoma kolegami autem pijany ( 1.13 promila )... kolega na dodatek mial amfetamine przysobie ktora zostawil mi na siedzeniu przy kontroli jak wysiadal... na zeznaniach wziolem to na siebie bo niewiedzialem ktorego to narkotyki, wiec tez tak powiedzialem policjantowi ktory mnie przesluchiwal, ze niemoje to jest ale niewiem kogo wiec niebede zwalal na ktoregos znich... wpisano w zeznania ze PRZYZNALEM sie ze to moje...

druga sprawa o art 178apar.1kk...

gdy nas kontrolowali stalem juz pare minut na parkingu zanim policia podjechala i podeszla... fakt ze wczesniej jechalem kawalek autem pijany, ale gdy nas zlapali tylko siedzialem za kierownica bez prawojazdy i lekko pijany... wiec niezlapali mnie na ulicy jak jechalem tylko jak stalem na parkingu...

po znalezieniu narkotykow koledzy pojechali cywilnym autem z policja na komisariat, a jeden z policjantow do mnie wsiad i kazal mi moim autem pod komende jechac, nikt niesprawdzal w tym czasie jeszcze stanu czezwosci mojej... wiec podjechalem z policjatem tam i dopiero na komisariacie sie okazalo ze bylem pijany i niemam prawojazdy.

prosze o porade jak by najlepiej z tego wyjsc i czy dostane w tej sprawie adwokata z miasta czy sam se musze zalatwic?

jak najlepiej z tego wyjsc... mysle ze najgorsze mnie czeka 2 lata zakazu na prawojazdy i w zawieszeniu cos za narkotyk... niebylem nigdy karany wiec to pierwszy raz z narkotykami ( ilosc laczna 2 gram ) ale chodzi mi bardzej o prawojazdy ktore poczebuje tera zrobic zeby mi niezablokowali///

jest jakas szansa wyjscia na dobre z tego i oplaca sie wogle adwokata do tego brac?

[cytat:3w1reyox]jeszcze bym chcial wiedziec czy istnieje mozliwosc bez sadu teraz jeszcze podpisac kare zeby sprawy niebylo... niepodpisalem wczesniej na komisariacie dobrowolnej kary... ale jak w tej sprawie przed sadem itak niemial bym szans duzo zmienic to wole wczesniej podpisac kare i bez sadu sie obejsc i miec spokuj...

a jesli mam opcje darmowego adwokata z miasta to jak sie znim skontaktowac?[/cytat:3w1reyox]

dodaje:

juz poczytalem na temat 335 i 387... tylko nierozumie roznicy, moze ktos wytlumaczy slowami ktory kazdy rozumie bo nieznam polskiego na tyle...

i jak by sie okazalo ze niema sensu sie bronic w tej sprawie to jaka by byla kara minimalna ktora by prokurator zaakceptowal jak bym zlozyl wniosek na 335?

[cytat="rDeNiro"]
jest jakas szansa wyjscia na dobre z tego[/cytat]
Z treści postów wynika, że nikła.
[cytat="rDeNiro"]
i jak by sie okazalo ze niema sensu sie bronic w tej sprawie to jaka by byla kara minimalna ktora by prokurator zaakceptowal jak bym zlozyl wniosek na 335?[/cytat]
To pytanie proszę zadać prokuratorowi.

znalazlem tu taki wzor wniosku o 335, moze mi to ktos poprawic aby dotyczylo mojej sprawy? a co do kary to bym zaproponowal prokuratorowi 1000PLN grzywne za 178apar.1kk i zawieszenia kary za art 62Ust.1 jesli to w tym sensie tak mozliwe.

wzor ktory bym uzyl:

....(art335)....
W związku z powyższym proszę o rozważenie możliwości wystąpienia przez prokuratora do sądu z wnioskiem o skazanie mnie za występek z art. 183 § 1 kk - bez przeprowadzania rozprawy ? i orzeczenie za tak zakwalifikowany występek środka karnego określonego w art. 39 pkt 5 kk tj. obowiązku naprawienia w całości wyrządzonej szkody przez usunięcie i utylizację niebezpiecznych odpadów z zachowaniem obowiązujących norm dotyczących ochrony środowiska.
W razie akceptacji przez Pana prokuratora niniejszej propozycji, proszę traktować niniejsze pismo, jako wyrażoną na piśmie moją zgodę na skazanie mnie przez sąd, bez przeprowadzenia rozprawy, w trybie opisanym w art.335 § 1 kpk.
W przypadku braku zgody na przedstawioną przeze mnie sugestię w zakresie kary, gotów jestem poznać w tym zakresie propozycje Pana Prokuratora.

hmm? nikt mi tego niemoze szybko zmienic zeby wzor mojej sprawy dotyczyl i poprawnie to napisane bylo?

czy to jest dobrze napisane?:

--------------
W związku z art. 335 1kpk proszę o rozważenie możliwości wystąpienia przez prokuratora do sądu z wnioskiem o skazanie mnie za występek z art. 62.Ust.1 oraz 178apar.1kk - bez przeprowadzania rozprawy - i orzeczenie za tak zakwalifikowany występek do obowiazku natychmiastowej zaplaty Grzywne o wysokosci 1200,-PLN oraz pozbawienia wolnosci na 6 mies. w zawieszeniu Kary na 2 lata.
W razie akceptacji przez Pana prokuratora niniejszej propozycji, proszę traktować niniejsze pismo, jako wyrażoną na piśmie moją zgodę na skazanie mnie przez sąd, bez przeprowadzenia rozprawy, w trybie opisanym w art.335 § 1 kpk.
W przypadku braku zgody na przedstawioną przeze mnie sugestię w zakresie kary, gotów jestem poznać w tym zakresie propozycje Pana Prokuratora.

---------------

wysylajac to mam namysli zaplacic kare 1200pln i dostac 6 miesiecy pozbawienia wolnosci w zawiasach na 2 lata... czy jest to prawidlowo napisane aby niedoszlo do pomylek?

Proponowałbym udanie się do Prokuratury prowadzącej postępowanie, i przedyskutowanie z nim teo wniosku. Nadto niektóre prokuratury nie akceptują wniosków nadeslanych pocztą, a jedynie takie które są złozone w obecności prokuratora lub policjanta (w końcu nie wiadomo czy to napewno Pan wyslal wniosek, a nie np kolega zrobil Panu kawał).
Wniosek w tej formie jaką Pan zaproponował na pewno nie przejdzie, gdyż obligatoryjnie musi zostać orzeczony wobec Pana zakaz prowadzenia pojazdów na okres od 1 roku do 10 lat. W Pańskim wniosku tego nie ma. Dalej nie wiadomo, czy Prokurator nie zażąda jakiejś nawiązki od Pana.

bylem u prokuratury ale pani prokurator ktora sprawe prowadzi powiedziala ze na 335 jest zapozno bo papiery juz do sadu poszlo... ja zawiadomienie 11.12.07 jakos dostalem a sprawa jest 24.01.08... powiedziala mi ze mozna sie tylko jeszcze umowic w trybie 387 kpk... co mi ale nic niepomaga bo chcialem to bez rozprawy obeisc ale powiedziano mi ze na 387 itak na sprawe bede musial jechac...

poda mi moze ktos link do wzoru jakiegos o prosbe adwokata z urzedu? i czy niejest to zapozno jak taki wniosek do soboty osobicie oddam w sadzie zeby mi przydzielili adwokata przed sprawa abym sie mogl znim skontaktowac, przypominam rozsprawa jest 24. czyli za 3 tygodnie...

a co mi jeszcze wazne, czy musze pisac to do powiatu/rejonu tego co mam sprawe i specjalnie tam jechac do adwokata czy moga mi przydzielic adwokata z rejonu w ktorym obecnie jestem tymczasowo zameldowany... jestem od miasta rozsprawy ponad 50km, inny powiat i inne wojewodztwo.
sorki ze tak mecze ale mieszkam w sumie w niemczech i przez ten pobyt w polsce, jestem w zlej finansowej situacji narazie, niestac mnie na adwokata a na dodatek nieznam ani troszke polskiego prawa, w niemczech znam sie dobrze i wiem ze tam sam sie lepiej obronil bym niz adwokat z urzedu, ale tu oprucz tego mi nic niezostalo, a skoro itak juz musze na rozsprawe to warto sprobowac sie wytlumaczyc ale sam bym mial takie problemu jak z ortografia tu na forum... a niepotrzebne mi sa zakazy na prawojazde i zawiasy bo wplynie to na moja prace i strace w tym sensie dla siebie duzo naco cieszko robilem dlugo.

krotko: bez adwokata po cichu tam lykne kare ktora prokurator zarzada bo niebede potrafil sie wymowic... a adwokat zawsze swoimi slowami powie co ja bym chcial powiedziec.

Powrót