Auto Polskie w UK?

• Autor wątku Autor wątku JaroslawUK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JaroslawUK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, posiadam polskie auto w UK od 10ego października, teraz jestem na urlopie w polsce no i zastanawiam sie czy limitowany pobyt 90dni polskiego samochodu w UK będzie naliczony od nowa po przyjeździe z urlopu do UK czy bedzie liczony od 10ego października w sumie. Słyszałem pare wersji tego przepisu no i nie wiem jakie są najświeższe dane z tego tematu z gory dzięki Jarek

Jezeli nie jestes rezydentem czyli tu nie mieszkasz i nie pracujesz to auto moze byc nie dluzej niz pol roku lacznie w okresie rocznym. Tj.moze to byc jeden ciag polroczny albo kilka krotszych okresow czasu nieprzekraczajacych lacznie 6 miesiecy w danym roku.

No tak a jak pracuje? Ale wniosku o statut rezydenta nie składałem, więc nie rozumiem tego "statusu rezydenta". a w moim przypadku ten okres półroczny to można jeszcze liczyć? Czy do wielkanocy mogę sie kulać czy już nie?

Skoro pracujesz i mieszkasz to jestes rezydentem i wedlug prawa powinienes ubezpieczyc i otaksowac auto niezwlocznie.Jezeli policja Cie zlapie to zabiora Ci auto jak to zrobili mojemu koledze.

zgzdzam sie z jaco77
mialem sytuacje taka jezdzilem 18mies i bylo ok ale jestem juz w uk prawie 8latek a jezdzilem polskim autem w 2010-2011 policja autostradowa dojzala ze mam pl blachy niebylo gadki od kiedy w uk jestes od kiedy auto czy pracuje no i co mialem klamac i tak dojda wiec bez sesu klamac jestem od tego i tego auto mam tutaj 3tyg z tym akurat klamalem bo z urlopu wracalem i mialem bilet z promu wiec pomyslalem co tam powiem ze wtedy auto przyjechalo ale nawet zaden bilet potwierdzajacy ich nieinteresowal akurat szczescie ze wlascicielem bylem i widnialem na dowodzie i ubezpieczeniu wiec niemogli zabrac mi auta ale mandat 6of no i zakaz poruszania sie no chyba ze przerejstruje na angielskie blachy i wykupie tax bo jak tu pracujesz to z pierwszym dniem obowiazuja cie prawa angielskie a nie ktos gdzies slyszal dodal cos od siebie jakies 6miesiecy albo 3mies nic takiego niema jak cie zlapia to masz problem turystycznie mozesz jezdzic jak niepracujesz tylko jestes w odwiedzinach to tak a tak to nie ja zaplacilem 60f i z dvla 80 tez dostalem za jezdzenie pl autem wiec wywiozlem do pl i sprzedalem ale powodzenia zycze i oby cie niezlapali

Witam serdecznie,mam pytanie apropo posiadania polskiego auta w UK.Jestem a Anglii od roku,i chcialabym przywiesc do UK polski samochod,jak to wyglada od strony praktycznej czy musze auto przerejestrowac,czy moge jezdzic z polskim ubezpieczeniem.
Jeszcze jedno samochod zarejestrowany jest na mojego brata,czy to ma znaczenie ,czy bede mogla nim jezdzic ja w uk.Dziekuje.

Odpowiedz masz w linku który zamiescilem pare postów wyżej.

A mam pytanie jaki mam czas na to zeby ubezpieczyc i przerejestrowac auto.
I czy moze orientujesz sie czy sa to koszty duzo wyzsze niz w Polsce.
Dziekuje.

hej niestety nie masz zadnego czasu na jezdzenie autem w uk a tym bardziej jak na brata jest ubezpieczone i ty niewidniejesz na ubezpieczeniu to oni traktuja jak by nie bylo ubezpieczenia zabiora auto na parking policyjny
chore to jest bo w pl kazdy moze jezdzickogos autem bo ubezpieczenie jest na auto a nie na kierowce jak tutaj
a co do rejestracji w uk to raczej sie nieoplaca rejestrowac polskiego auta podliczysz koszty wszystkie i suma zrobi sie xxxxx musisz zmienic przednie lampy ubezpieczenie drosze bo nie po ich stronie kierownica i tak to wyglada pozdrawiam
mnie jak zatrzymali no to w sumie wszystko kosztowalo mnie jakies 300 funi
a mialem audi a 4 z 2002 i nieoplacalo sie zarejestrowac w uk wywiozlem do polski sprzedalem na allegro i tu kupilem passata b6 z 2006 i w sumie place ubezpieczenia 500 na rok masz polska ubezpieczalnie w uk ktura akcepyujw polskie znizki jak cos to sie nazywa polplan ;)

Dziekuje bardzo za pomoc.Pozdrawiam.

Będę mieszkał i legalnie pracował w UK od połowy lipca br.

Wraz z narzeczoną, która na razie zostaje w PL jesteśmy współwłaścicielami samochodu w PL.
Czy narzeczona może w celach turystycznych ( w okresie mojego zatrudnienie i zamieszkania w UK) przyjechać naszym wspólnym autem do UK?
Czy też, ze względu na to, że jestem współwłaścicielem a będę rezydentem (czy jak to się nazywa) auto powinno być zarejestrowane w UK, żeby NARZECZONA mogła nim TURYSTYCZNIE po UK przez 2-4 tygodnie jeździć?

Na potwierdzeniu ubezpieczenia OC samochodu (tym małym druczku do wożenia przy sobie) jestem wpisany ja (zniżki...), w dowodzie rejestracyjny oczywiście jesteśmy oboje. Na polisie jesteśmy oboje, przy czym ubezpieczającym jest narzeczona.

Ostatnia edycja:
Słuchajcie.

Z początkiem września jade do Birmingham. Miałem lecieć Rayanerem jednak wolałbym pojechać samochodem ponieważ potrzebuje zabrać dużo bagażu i bede potrzebował samochodu. Zamierzam podjąć tam prace.
Pytanie brzmi: myślicie że są szanse na taki manewr abym przyjechał tam, pojezdził 3-4 miesiące pracując, potem wrócił do Polski i sprzedał samochód w Polsce ?
Poprostu bedę bardzo potrzebował samochodu na start. Myślicie że uda sie przebrnąć te 3-4 miesiące na bileciuku ?
Jak właściwie oni sprawdzają czy ktoś pracuje w UK ?

Liczę uprzejmie na odpowiedz.

Pozdrawiam

Możesz sie slizgnac bądź nie,nikt Ci tu z fusów wrozyc nie będzie.

A co z wnioskiem C 110? Czy to nie załatwi sprawy polskiego auta w uk?

Formularz C110 dotyczy pojazdów spoza Unii Europejskiej.

I jak, ile dni wytrzymala ta Twoja bryczka w UK?
Czy jest jakikolwiek sens kombinowania i dziadowania z polskimi autami na wyspach? Pozorna oszczednosc i robienie przypalu reszcie :D

Polskie auto mozna normalnie zarejstrowac w uk. ;) albo jezdzic nim do pol roku

Ostatnia edycja:
Eliss napisał:
albo jezdzic nim do pol roku
To mit. Jezeli jestes rezydentem w rozumieniu przepisow( mieszkasz tu i masz stala prace) nie mozesz uzywac auta na obcych blachach.
Driving with a foreign registration number

UK residents aren’t allowed to use non-UK registered vehicles on UK roads. The only exceptions are if you:

work in another EU member state and use an EU-registered company car temporarily in the UK
lease an EU-registered car and use this temporarily in the UK
https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/overview

Powrót