Automatyczne przedłużenie umowy a rezygnacja

• Autor wątku Autor wątku kamil84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Są na forum podobne wątki ale opisują inną sytuację.

Mam problem z firmą udostępniającą serwery dedykowane. Serwery mieszczą się w Niemczech. Zamówienie ograniczało się do podania danych i rodzaju serwera. Weszło w życie dopiero po opłaceniu okresu abonamentowego. Wyraźnie zamówiłem serwer na miesiąc (30 dni) od-do. Pod koniec miesiąca abonamentowego dostałem wiadomość na maila że okres się kończy i jeśli chcę przedłużyć muszę uiścić opłatę. Po terminie dostałem kolejnego maila z wiadomością: okres abonamentowy się skończył i żeby przedłużyć abonament należy wpłacić określoną sumę za kolejny miesiąc. Chcąc się upewnić że to tylko propozycja sprawdziłem czy skasowali serwer. Niestety działał. Od razu wysłałem maila z informacją że nie uiściłem opłaty w terminie więc nie mogę złożyć zamówienia na przedłużenie. Okazało się że automatycznie złożyli zamówienie bo w regulaminie mają napisane iż wypowiedzenie może być przyjęte jedynie drogą listowną do Niemczech. Napisałem że takowe wypowiedzenie nie było możliwe gdyż musi być złożone minimum 30 dni przed końcem okresu abonamentowego i nie zostaje uznane przed jego rozpoczęciem. Teoretycznie mogłem złożyć zamówienie wraz z rezygnacją lecz praktycznie nie wiadomo czy chodzi o to kiedy dostaną list czy kiedy go wyślę.
Według ich rozumowaniu spóźniłem się tydzień więc kolejny okres abonamentowy wszedł w życie. Jutro im wyślę rezygnację ale oni zaakceptują po 30 dniach a więc przedłużą na kolejny miesiąc... Musiałbym zapłacić za dwa miesiące po okresie abonamentowym.

Jeśli napisali na stronie że okres abonamentowy się skończył i by uruchomić następny to powinno chyba być jednoznaczne i sprzeczne z regulaminem.
Karzą mi zapłacić. W regulaminie jest że za każdy rok zwłoki naliczają 10%. Suma nie jest w setkach złotych bo inaczej nie byłoby problemu.

Co z przysługującymi 10 dniami na zerwanie umowy? Co mogę zrobić?

Przed wpłatą pytałem się mailem czy mogę przedłużyć serwer 2 tyg przed końcem okresu ważności by zachował ciągłość. Odpisali że do tygodnia przed końcem. Strasznie zagmatwali i zatajali informacje a teraz regulaminem się zakrywają który jest bezsensowny przy umowie na miesiąc.

Aha. Wysłałem w terminie list ale bez potwierdzenia zwrotnego i potwierdzenia o wysyłce. Widocznie nie doszedł ;) . Jutro wyślę z potwierdzeniem ;)

Ps. Przepraszam za dziwnie sformułowane zdania ale chciałem to szybko/potocznie opisać.

Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witaj, firma z którą zawarłeś umowę jest z Polski czy Niemiec (adres)? Regulamin był po polsku czy w innym języku?

Z Niemiec. Regulamin, strona www i kontakt po polsku. Regulamin na stronie jest ogólnodostępny.

Jeszcze nic się nie rozstrzygnęło. Napisałem iż Punkt regulaminu mówiący o wypowiedzeniu 30 dniowym traci moc prawną gdyż jest to czas niedostateczny by podjąć rezygnację. Co za tym idzie punkt mówiący iż jeśli nie podejmiesz wymówienia w 30 dni przed upływem abonamentu także nie tyczy się umowy na 1 miesiąc. W związku z powyższym musi zostać zakończona w okresie ustalonym (1 miesiąc).

Oni na to odpisali że mogłem przynajmniej tydzień przed zgłosić i że muszę zapłacić bo przekażą prawnikowi.
Jak się okazało nie musiałem pisać listu bo we wcześniejszym mailu kazałem wyłączyć serwer i anulować umowę. Tak więc odstąpili od regulaminu i odpisali że potwierdzają ale dopiero za ponad dwa tygodnie. Strasznie się pogmatwali. Czemu tak? Nie wiem.

Wg mnie regulamin już nie powinien być brany pod uwagę a wypowiedzenie musi być opisane w umowie/regulaminie...? Co z tym regulaminem bo biorąc serwer niejako się zgodziłem z nim.

Jakieś sugestie?

Witaj :)
Może nie jestem prawnikiem, ale mogę Tobie powiedzieć jak ja to widzę.
Sprawa jest prosta, jeśli oni mają napisane w regulaminie, że przyjmują jedynie wypowiedzenia przesłane w ciągu 30 dni i nie ma nic napisane, czy wypowiedzenie tyczy się usługi wykupowanej na miesiąc, czy też na rok, nie ma żadnej wzmianki o możliwych krótszych terminach wypowiedzenia, to oni mają rację. Danie wypowiedzenia jest możliwe, gdyż możesz dać wypowiedzenie jednocześnie wykupując usługę na kolejny miesiąc. Jeśli akceptacja regulaminu jest warunkiem wykupienia usługi to regulamin nabiera mocy prawnej i należy się go stosować. Tak samo jak z telefonami komórkowymi. Bierzesz umowę na dwa lata, okres wypowiedzenia z reguły masz dwa miesiące przed końcem umowy, jeśli się spóźnisz z wypowiedzeniem, albo nawet (co jest śmieszne) z przedłużeniem umowy, to oni automatycznie dają Tobie umowę na czas nieokreślony, gdzie nie masz żadnych promocji, czyli dajmy przykład płaciłeś teraz 50 zł w cenie promocyjnej to po okresie trwania umowy zapłacisz 100 zł jeśli taka jest cena bez promocji i przynajmniej przez jeden miesiąc musisz mieć tą umowę na czas nieokreślony.
Wiem że to jest okrutne, ale taka jest prawda.
Jeśli oni natomiast mają w regulaminie napisane że termin wypowiedzenia dla umowy na 30 dni wynosi 2 tygodnie to w takim terminie powinieneś im przesłać pismo o rezygnacji.
Aha i jeszcze jedno, jeśli nie napisali w jakiej formie ma takie pismo wyglądać, czy list polecony, czy też zwykły, czy e-mail to wówczas można zastosować dowolną formę wysyłki.
Czyli wówczas mógłbyś się z nimi kłócić (kłamiąc im troszkę), że wysłałeś do nich list, ale nie wiesz dlaczego nie doszedł, bo wysłałeś listem zwykłym.
Z tym, że ich najprawdopodobniej obowiązuje prawo niemieckie a tam nie wiem jak z tym jest ;/. Wiem że w Polsce jeśli nie ma określonej formy w jakiej napisać wypowiedzenie, to można wybrać dowolną formę, lecz powinno się wybrać formę w jakiej sporządzona została umowa. Nie wiem jak to jest z umowami elektronicznymi.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Myślę że nie masz racji bo czytałem wypowiedź prawnika na jednej stronie i napisał:
" Niedozwolone jest tylko takie określenie terminu, który byłby za krótki by złożyć oświadczenie woli o nieprzedłużaniu umowy." To dokładnie dotyczy mnie. Nie mogę przy umowie zatwierdzić 2 miesięcy jeśli biorę abonament na miesiąc.

Powrót