Sekretarz_Prezesa napisał:
Dlaczego sądzisz, że w mojej sytuacji VAT pobierany jest nienależnie?
Tak jak pisałem. To ja przelewam pieniądze w wymaganej kwocie (kwota alimentów+taksa komornicza+VAT). Miałem zajęte konto bankowe i pensję u pracodawcy, ale z powodu iż "dług" (dostałem alimenty na 3 miesiące wstecz razem z odsetkami ustawowymi) spłaciłem jednorazowo, więc komornik zwolnił zajęcie konta i pensji a ja w zamian sam przelewam pieniądze na konto komornika.
Takie stanowisko popierają izby skarbowe
- katowickiej Izby Skarbowej (interpretacja nr IBPP1/4512-692/15/ES), kwota otrzymanego przez komornika wynagrodzenia za świadczone usługi zawiera już VAT. Aby zatem ustalić podstawę opodatkowania, należy odjąć od otrzymanej kwoty wartość podatku należnego, obliczonego metodą „w stu".
- poznańskiej Izby Skarbowej ( ILPP1/4512-1-858/15-2/MK INTERPRETACJA ) Mając na względzie powołane przepisy prawa oraz elementy opisu sprawy wskazać należy, że podstawą opodatkowania podatkiem VAT będzie opłata egzekucyjna pobierana przez Komornika – w związku z realizacją czynności służbowych na rzecz Wierzyciela – stanowiąca wynagrodzenie Komornika. Jednakże w opłacie tej, stosownie do treści art. 29a ust. 1 ustawy oraz art. 3 ustawy o informowaniu o cenach, będzie zawierać się kwota podatku VAT.
oaz linia prezentowanego orzecznictwa postanowienia :
- IV Cz 117/16 IV Cz 151/16 SO Słupsk,
- I Co 165/16 SR m. st Wawa,
- VI Cz 157/16 SO Częstochowa,
- II Cz 68/16 SO Opole,
- II Cz 74/16, II Cz 196/16 II Cz 366/16 SO Świdnica
- I Co 1038/15 I Co 1040/15 SR Pleszewo
- VII Co 407/16 SR Gdynia
Sąd Najwyższy w sprawie III ZS 10/15 uchylił uchwałę Krajowej Rady Komorniczej z dnia 15 września 2015r. zawierającą opinię w przedmiocie podatku VAT. Dodatkowo, w informacji Ministerstwa Finansów z dnia 12 października 2015r. wskazano, że kwota otrzymanego przez komornika wynagrodzenia za wyświadczone usługi zawiera już podatek należny. Aby ustalić podstawę opodatkowania należy odjąć od otrzymanej należnej komornikowi kwoty wartość podatku należnego. Informacja ta wskazuje, że podatek VAT mieści się w opłacie egzekucyjnej".
"Dlatego też, dopóki ustawodawca nie nałoży wyraźnego ustawowego obowiązku uiszczania podatku VAT od ustalonej opłaty egzekucyjnej, pobieranie takiego podatku ponad nominalną sumę opłaty egzekucyjnej, ustaloną na podstawie obowiązujących przepisów, nie znajduje uzasadnienia w obowiązujących przepisach prawa”
Na marginesie komornik, nie podaje numeru identyfikacyjnego NIP, a to oznacza że nie jest czynnym podatnikiem podatku VAT co tym bardziej nie upoważnia go do doliczania podatku.