Babska złośliwość

• Autor wątku Autor wątku Sekretarz_Prezesa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sekretarz_Prezesa

Użytkownik
Odpowiedzi
369
Mam zasądzone alimenty, które płacę przez komornika. To znaczy ja przelewam je komornikowi w kwocie alimenty plus taksa komornicza plus VAT, a komornik czyste alimenty przesyła na konto ex.

A muszę przez komornika, bo wcześniej płaciłem do ręki i zostałem bez dowodu.

Niestety wredny babsztyl nie chce się zgodzić na wpłaty na konto, bo to nie ją boli tylko mnie.

Co to mogę zrobić by nie dofinansowywać instytucji, które doją mnie za przyzwoleniem zadowolonej ex?

Najprościej to dogadać się z ex by zawiesiła/umorzyła egzekucję a alimenty przesyłać np. przekazem lub przelewem bankowym.

Najprościej....

a przecież nie bez powodu napisałem: "Niestety wredny babsztyl nie chce się zgodzić na wpłaty na konto, bo to nie ją boli tylko mnie."

Zgoda wierzyciela niezbędna plus depozyt sadowy. Nic nie poradzisz.

korf napisał:
Zgoda wierzyciela niezbędna plus depozyt sadowy. Nic nie poradzisz.

No i skarga na komornika bo VAT od opłaty egzekucyjne jest nienależny ewentualnie można rozważyć celowość egzekucji bo w przypadku dobrowolnej spłaty egzekucja jest niecelowa no i jeśli masz prace to z 88 kp zajęcie wprost u pracodawcy a gdzieś czytałem orzeczenie ze jeśli była możliwość zajęcie u pracodawcy a z tego nie skorzystania tylko wszczyna się egzekucję to egzekucja jest niecelowa a koszty takiej ponosi wierzyciel ale jak zawsze nic nie jest rosę i oczywiste ale warto to rozwazyc

Ostatnia edycja:
Dlaczego sądzisz, że w mojej sytuacji VAT pobierany jest nienależnie?

Tak jak pisałem. To ja przelewam pieniądze w wymaganej kwocie (kwota alimentów+taksa komornicza+VAT). Miałem zajęte konto bankowe i pensję u pracodawcy, ale z powodu iż "dług" (dostałem alimenty na 3 miesiące wstecz razem z odsetkami ustawowymi) spłaciłem jednorazowo, więc komornik zwolnił zajęcie konta i pensji a ja w zamian sam przelewam pieniądze na konto komornika.

Poczytaj o depozycie sądowym. W Twojej sytuacji może to miec sens, choć trochę kłopotliwe.

dług został w całości zaspokojony a Ty wpłacasz na konto komornika tylko bieżące alimenty ?

-> rozapcp

O depozycie wiem. Jednak strategia nie pozwala wykorzystać tej możliwości.

-> Varg90

Dług został zaspokojony w całości, alimenty bieżące są przeze mnie płacone regularnie.

to w takim razie komornik powinien umorzyć postępowanie egzekucyjne ze względu na zaspokojenie wierzytelności w całości. Opłaty komornicze są pobierane nienależnie. W wyroku lub w jakimś pisemnym porozumieniu z ex został wskazany sposób płatności? Jeśli tak, dokonujesz ich w taki sposób. Jeśli nie, a masz pewność że mieszka pod danym adresem - wysyłasz przekaz pocztowy i masz z głowy.

Varg80 napisał:
to w takim razie komornik powinien umorzyć postępowanie egzekucyjne ze względu na zaspokojenie wierzytelności w całości.
Powinien no co ty...... proszę o skorygowanie ostatniego postu.
Dlaczego? Podstawa?
Ja znam taką (odpowiedz w post #4)
KPC Art. 883. § 2. Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji co do świadczeń wymagalnych w przyszłości, jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne i złoży do depozytu sądowego sumę równającą się sumie świadczeń periodycznych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Komornik skorzysta z tego umocowania, gdy stwierdzi, że dłużnik popadł w zwłokę z uiszczeniem świadczeń wymagalnych; równocześnie wszczyna z urzędu egzekucję.
Lub na wniosek wierzyciela!

zasada prawna SN: III CZP 40/86. Z uzasadnienia:
"Przepis art. 883 § 2 k.p.c. dotyczy sytuacji wynikających z pkt 1, tj. gdy dłużnik nie uiszcza należności alimentacyjnych albo świadczy je nieregularnie, choćby nawet aktualnie chciał dobrowolnie je świadczyć. Jeżeli zaś dłużnik dobrowolnie wywiązuje się z obowiązku uiszczania świadczeń alimentacyjnych, wierzyciel nie powinien kierować do komornika wniosku o egzekucyjne ich ściągnięcie, albowiem dłużnik urzeczywistnia prawo materialne, stosuje się do wykonalnego tytułu egzekucyjnego (np. orzeczenia sądu)."

Korf, może zacznijmy od tego, że wskazany przez ciebie przepis znajduje się w dziale poświęconym egzekucji z wynagrodzenia za pracę. Na chwilę obecną zajęcia już nie ma, więc skoro nie ma par. 1 to, zgodnie z zasadą prawną, nie ma już par. 2.
Sam skoryguj swój post, ja swojego nie zamierzam.

Proszę zaprzestać pisania nie na temat, egzekucję wszczęto.
Sekretarz_Prezesa napisał:
bo wcześniej płaciłem do ręki i zostałem bez dowodu.
ale z powodu iż "dług" (dostałem alimenty na 3 miesiące wstecz razem z odsetkami ustawowymi) spłaciłem jednorazowo, więc komornik zwolnił zajęcie konta i pensji a ja w zamian sam przelewam pieniądze na konto komornika.
więc komornik zwolnił zajęcie konta i pensji
Proszę o postawę prawną twierdzenia, że komornik powinien zakończyć egzekucję z wniosku, czy z urzędu bo post #10 to sugeruje, o egzekucję alimentów.
Varg80 napisał:
ja swojego nie zamierzam.
Jeśli tak, to proszę nie wypowiadać się o przepisach egzekucyjnych.

Komornik zgodnie z literą prawa powinien wydać z urządu postanowienie o zakończeniu postępowania i ustaleniu kosztów postępowania egzekucyjnego, w praktyce różnie bywa z nazwaniem postanowienia.
korf rozumiem, że nigdy nie widziałeś postanowienia komornika o zakończeniu (ew. umorzeniu) postępowania egzekucyjnego ze względu na zaspokojenie w całości dochodzonego roszczenia? Po co się toczy postępowanie egzekucyjne? Żeby komornik miał dojne krowy na lata, czy żeby dochodzone wierzytelności miały zostać zaspokojone w całości? Pytający w poście 6 wskazał, że było zajęcie wynagrodzenia za pracę, ale tego zajęcia już nie ma. Więc twoja podstawa z art 883 par. 2 kpc idzie do kosza. Chyba, że uważasz że ten przepis jest zasadą dla całego postępowania egzekucyjnego? To może w takim razie wytłumacz mi dlaczego ten przepis nie znajduje się w tytule I dziale I księgi IV kpc (albo innym zawierającym przepisy wspólne dla wszystkich postępowań egzekucyjnych)? Wytłumacz mi laikowi dlaczego nie ma odpowiednika takiego przepisu wśród przepisów dotyczących np. egzekucji z nieruchomości? Pytania można mnożyć: dlaczego przepis ten jest oznaczony jako par. 2, a w par. 1 znajduje się przepis o zajęciu? Zajęcie z par. 1 jako rozumiem to kazde zajęcie? Pomimo, że z przepisów tego działu wynika wprost, że dotyczy wynagrodzenia za pracę? Skoro osoba pytająca płaci alimenty na bieżąco, zaległości zostały spłacone, to jakim prawem komornik może ściągać koszty egzekucyjne od tych opłat? Może po prostu wszystko sprowadza się do tego, że według twoich rad rację mają wszyscy: złośliwa żona, komornik, adwokat strony przeciwnej, zarząd wspólnoty. Wszyscy mają rację, a każdy pytający ma zacisnąć zęby i płacić każdemu, kto mu powie, że ma płacić.
Korf zakładając że jesteś świetnym fachowcem i wiesz, że osoba pytająca zawsze ma spełniać żądania organów władzy państwowej i osób prywatnych, to proszę napisz mi dlaczego istnieją takie instytucje jak apelacja czy skarga na czynności komornika? Żeby studenci mieli się o czym uczyć? Po co egzaminy zawodowe na aplikacjach polegają np. na napisaniu apelacji od wyroku, a nie na napisaniu pisma do wierzyciela z prośbą o rozłożenie na raty?

Varg80 napisał:
umorzeniu postępowania egzekucyjnego ze względu na zaspokojenie w całości dochodzonego roszczenia?
A zostało zaspokojone? Przypominam jest to egzekucja świadczenia alimentacyjnego
Varg80 napisał:
Komornik zgodnie z literą prawa powinien wydać z urzędu postanowienie o zakończeniu postępowania i ustaleniu kosztów postępowania egzekucyjnego
Podstawa, pytam po raz wtóry?
Varg80 napisał:
Chyba, że uważasz że ten przepis jest zasadą dla całego postępowania egzekucyjnego?
Nie jest i nic takiego nie napisałem.
Wskazałem możliwość doczytwaszy się zajęcia wynagrodzenia.
Znam też inne Art. 820. Organ egzekucyjny zawiesza postępowanie na wniosek wierzyciela. Na wniosek dłużnika postępowanie ulega zawieszeniu, jeżeli sąd uchylił natychmiastową wykonalność tytułu lub wstrzymał jego wykonanie albo dłużnik złożył zabezpieczenie konieczne według orzeczenia sądowego do zwolnienia go od egzekucji.
Varg80 napisał:
według twoich rad rację mają wszyscy: złośliwa żona, komornik, adwokat strony przeciwnej, zarząd wspólnoty.
Zbędne, interesuje mnie zastosowanie prawa w tym przypadku, a nie emocje.
Ciekaw jestem jaki przepis prawny przywołasz? Jeśli zasadny nie wykluczam zastosowania w przyszłości..... znajdziesz "coś" w art. 823, 824, 825 KPC a może w 1081-1087 KPC
Z niecierpliwością czekam na merytoryczną odpowiedż.

korf napisał:
Nie jest i nic takiego nie napisałem.
Korf no to ja ci ponownie piszę, że podstawa wskazana przez ciebie nie ma już zastosowania. Przyjmujesz to lub nie, mnie to już nie obchodzi o tyle, o ile nie będziesz do mnie pisał w tym temacie. Twój post 4 był owszem sprzed informacji odnośnie zajęcia i uchylenia zajęcia z wynagrodzenia za pracę, ale później był post 6 zawierający te informacje i twój post 11 został już napisany z rozmysłem (i był po prostu błędny). Skoro doczytałeś się zajęcia, szkoda że nie doczytałeś się uchylenia zajęcia (zwolnieniu) - jedno i drugie było w tym samym zdaniu.
Co do podstawy postanowienia o zakończeniu postępowania, to odsyłam do komentarzy do art 816 par. 3 kpc (wobec tego brzmienia komornicy wydają różnego rodzaju postanowienia: o zakończeniu, ukończeniu, nawet umorzeniu - tutaj trzeba trochę praktyki, wtedy się wie o czym się pisze).
korf napisał:
Znam też inne Art. 820. Organ egzekucyjny zawiesza postępowanie na wniosek wierzyciela. Na wniosek dłużnika postępowanie ulega zawieszeniu, jeżeli sąd uchylił natychmiastową wykonalność tytułu lub wstrzymał jego wykonanie albo dłużnik złożył zabezpieczenie konieczne według orzeczenia sądowego do zwolnienia go od egzekucji.
a jakie to ma znaczenie dla sprawy? Zestawiasz art 883 par. 2 z 820 kpc? Wow, ciekaw jestem uzasadnienia.
korf napisał:
Zbędne, interesuje mnie zastosowanie prawa w tym przypadku, a nie emocje.
Ciekaw jestem jaki przepis prawny przywołasz? Jeśli zasadny nie wykluczam zastosowania w przyszłości..... znajdziesz "coś" w art. 823, 824, 825 KPC a może w 1081-1087 KPC
Z niecierpliwością czekam na merytoryczną odpowiedż.

może tego nie dostrzegasz, ale twoje posty są takie, że nie pomagają w niesieniu pomocy, tylko co najwyżej radzą jak zaspokoić żądania innych.

Co do przepisu - jeszcze raz 816 par. 3 i przede wszystkim komentarze. Serio, komornicy z urzędu wydają postanowienia o zakończeniu postępowania z uwagi na wyegzekwowanie dochodzonych kwot.

Kończąc chyba jałową dyskusję odwołam się do zwykłej ludzkiej sprawiedliwości : skoro dłużnik zaspokoił dług w całości, to jakim prawem żąda się od niego wpłat na konto komornika i dodatkowo jeszcze obarcza kosztami komorniczymi? Skoro spełnia zgodnie z wyrokiem świadczenia "na chwilę obecną", to stosuje się do wyroku.
A art 883 par. 2 jest swoistym kuriozum dlatego że po pierwsze odnosi się tylko do zajęcia wynagrodzenia za pracę (tak, jakby alimenciarzom można prowadzić egzekucję tylko z tego wynagrodzenia) i jednym z warunków jest "jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne", to jest podstawą do uchylenia zajęcia (i uniknięcia stosowania par. 2) i zakończenia egzekucji, a nie do dalszego brnięcia w par. 2.

Varg80 napisał:
skoro dłużnik zaspokoił dług w całości, to jakim prawem żąda się od niego wpłat na konto komornika i dodatkowo jeszcze obarcza kosztami komorniczymi? Skoro spełnia zgodnie z wyrokiem świadczenia "na chwilę obecną", to stosuje się do wyroku.
Problem w tym, ze nie zaspokoił. Zaspokoił zaległe, bieżących nie.
Przykro mi, ale wykazujesz się daleko idącym dyletanctwem.

Dlaczego sądzisz, że w mojej sytuacji VAT pobierany jest nienależnie?

Tak jak pisałem. To ja przelewam pieniądze w wymaganej kwocie (kwota alimentów+taksa komornicza+VAT). Miałem zajęte konto bankowe i pensję u pracodawcy, ale z powodu iż "dług" (dostałem alimenty na 3 miesiące wstecz razem z odsetkami ustawowymi) spłaciłem jednorazowo, więc komornik zwolnił zajęcie konta i pensji a ja w zamian sam przelewam pieniądze na konto komornika.

Takie stanowisko popierają izby skarbowe
- katowickiej Izby Skarbowej (interpretacja nr IBPP1/4512-692/15/ES), kwota otrzymanego przez komornika wynagrodzenia za świadczone usługi zawiera już VAT. Aby zatem ustalić podstawę opodatkowania, należy odjąć od otrzymanej kwoty wartość podatku należnego, obliczonego metodą „w stu".
- poznańskiej Izby Skarbowej ( ILPP1/4512-1-858/15-2/MK INTERPRETACJA ) Mając na względzie powołane przepisy prawa oraz elementy opisu sprawy wskazać należy, że podstawą opodatkowania podatkiem VAT będzie opłata egzekucyjna pobierana przez Komornika – w związku z realizacją czynności służbowych na rzecz Wierzyciela – stanowiąca wynagrodzenie Komornika. Jednakże w opłacie tej, stosownie do treści art. 29a ust. 1 ustawy oraz art. 3 ustawy o informowaniu o cenach, będzie zawierać się kwota podatku VAT.
oaz linia prezentowanego orzecznictwa postanowienia :
- IV Cz 117/16 IV Cz 151/16 SO Słupsk,
- I Co 165/16 SR m. st Wawa,
- VI Cz 157/16 SO Częstochowa,
- II Cz 68/16 SO Opole,
- II Cz 74/16, II Cz 196/16 II Cz 366/16 SO Świdnica
- I Co 1038/15 I Co 1040/15 SR Pleszewo
- VII Co 407/16 SR Gdynia
Sąd Najwyższy w sprawie III ZS 10/15 uchylił uchwałę Krajowej Rady Komorniczej z dnia 15 września 2015r. zawierającą opinię w przedmiocie podatku VAT. Dodatkowo, w informacji Ministerstwa Finansów z dnia 12 października 2015r. wskazano, że kwota otrzymanego przez komornika wynagrodzenia za wyświadczone usługi zawiera już podatek należny. Aby ustalić podstawę opodatkowania należy odjąć od otrzymanej należnej komornikowi kwoty wartość podatku należnego. Informacja ta wskazuje, że podatek VAT mieści się w opłacie egzekucyjnej".
"Dlatego też, dopóki ustawodawca nie nałoży wyraźnego ustawowego obowiązku uiszczania podatku VAT od ustalonej opłaty egzekucyjnej, pobieranie takiego podatku ponad nominalną sumę opłaty egzekucyjnej, ustaloną na podstawie obowiązujących przepisów, nie znajduje uzasadnienia w obowiązujących przepisach prawa”
Na marginesie komornik, nie podaje numeru identyfikacyjnego NIP, a to oznacza że nie jest czynnym podatnikiem podatku VAT co tym bardziej nie upoważnia go do doliczania podatku.

->paweltb

Dziękuję za wskazówki. Spróbuję zbić ten nienależny VAT.

Spróbuję zbić ten nienależny VAT.
Orzecznictwo nie jest jednolite. Próbować można.
Czemu nie chcesz wpłacić depozytu? I złożyć stosowny wniosek? Pewnie komornik, Cię informował o możliwości. Ludzki, że zdjął zajęcie z wynagrodzenia i r-ku...

Powrót