Badanie alkomatem 0,11 i 0,09mg/l

• Autor wątku Autor wątku Dam_i
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dam_i

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, czy mając dwa wyniki badania alkomatem 0,11 i następnie po 17min- 0,09mg/l, przy czym niepewność pomiaru wskazana w świadectwie wzorcowania urządzenia wynosi 0,01mg, mam szanse na uniewinnienie?
Dodam, że pomiędzy czasem zatrzymania pojazdu, a pierwszym badaniem minęły 2min, zgodnie z treścią protokołu. Sąd pierwszej instancji, odjął co prawda niepewnośc pomiaru i ustalił stan faktyczny jako poziom 0,10mg, jednak to nadal próg wykroczenia i uznał za winnego. Na rozprawie zdecydowałem się także złożyć ewentualny pisemny jak i ustny wniosek o dopuszczenie dowodu z zakresu opinii toksykologa na wypadek gdyby sąd odrzucił mój wniosek o uniewinnienie. Sad jednak go oddalił uznając za "zmierzający do przedłużenia postępowania".Pytanie czy sens składać apelacje i jeżeli tak, to co więcej mógłbym tu uargumentować?

Tendencja spadająca - czyli gdy jechałeś pojazdem było raczej więcej, niż mniej. Co toksykolog ma wykazać?

forg napisał:
Tendencja spadająca - czyli gdy jechałeś pojazdem było raczej więcej, niż mniej. Co toksykolog ma wykazać?
To czy jest w stanie stwierdzić ponad wszelką wątpliwość, że w momencie kierowania pojazdem, mój stan przekroczył próg 0,10mg/l, a może było to np. 0,0999 Ponadto, zgodnie z IES pkt.23

23. Należy zaznaczyć, że podczas wzorcowania niepewność
pomiaru urządzenia wyznaczana jest dla gazów wzorcowych
w ściśle określonych warunkach laboratoryjnych. W wa-
runkach rzeczywistych, tj. podczas analizy powietrza
wydychanego osoby zatrzymanej, błąd urządzenia jest
z reguły większy niż ten wyznaczony w laboratorium i dla
stężeń poniżej 0,50 mg/dm3 może wynosić do ±0,03 mg/
dm3, natomiast dla stężeń przekraczających 0,50 mg/dm3
może wynieść do ±5% wyniku1.

[mod.]@qwertu70 proszę pisz na temat, nie dochodź rzeczy od których jest moderator.

exceptio napisał:
[mod.]@qwertu70 proszę pisz na temat, nie dochodź rzeczy od których jest moderator.
jedynie !!!! zwracam uwagę na zbieżność wątków !. Czy to coś szkodliwego ?

Co mam pisać do ogólników i do sytuacji gdzie ktoś chleje a później wsiada za kierownicę i jedzie ? Bez przesady !.
Takich ludzi pozbawiać prawa do korzystania z jakiegokolwiek środka transportu w przestrzeni publicznej, bo następnym razem może dojść do tragedii. Pasuje ta treść, czy i tutaj jakiś kolejny problem ?

qwertu70 napisał:
Pasuje ta treść, czy i tutaj jakiś kolejny problem ?
Dałbym Ci kolejne ostrzeżenie, ale w tym temacie już dostałeś, nawiasem mówiąc idziesz na rekord ostrzeżeń, przed Tobą jest tylko jeden użytkownik ale ma na swoim koncie prawie 30 tyś postów.

Na samym dole jest zakładka "Warunki i zasady" wejdź proszę i zapoznaj się z treścią tegoż.
Tymczasem:

§11 regulaminu brzmi następująco: Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni. Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty. Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów ForumPrawnego.org.

Powrót