bank nie chce ugody,co robić?

• Autor wątku Autor wątku Caroline1304
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Robilee napisał:
Kolega xfreebiz pisze bzdury. Artykuł, który zacytował nijak ma się do Twojej sytuacji. Przepis ten odnosi się do sytuacji, gdy wierzyciel odmawia przyjęcia wpłaty (czyli np. robisz przelew, a wierzyciel Ci go zwraca). Nie ma nic wspólnego z ew. ugodą (lub jej brakiem), możliwością wszczęcia egzekucji itp. Czyli, równie dobrze mógłby Ci tu proponować powołanie się na jakiś przepis o ruchu lotniczym.

Wierzyciel powinien uwzględnić możliwości dłużnika i jego postawę po wezwaniach do zapłaty. Jeśli dłużnik nie unika spłaty, wnosi o ugodę, to w przypadku "nadgorliwości" wierzyciela zarzuty egzekucyjne są bardzo osłabione.

Poza tym wierzyciel wcale nie ma aż tak wielkiego interesu w pośpiechu na rzecz egzekucji. Zanim kasa zebrana przez komornika trafi do niego, po drodze są koszty sądowe, potem zdarza się bezskuteczność egzekucji.

Problemem przy ugodzie jest czas > dłużnik chce często płacić jak najmniej i jak najdłużej, a wierzyciel chce jak najwięcej i jak najszybciej. I tu trzeba znaleźć kompromis.

Xfreebiz napisał:
Poza tym wierzyciel wcale nie ma aż tak wielkiego interesu w pośpiechu na rzecz egzekucji. Zanim kasa zebrana przez komornika trafi do niego, po drodze są koszty sądowe, potem zdarza się bezskuteczność egzekucji.

Problemem przy ugodzie jest czas > dłużnik chce często płacić jak najmniej i jak najdłużej, a wierzyciel chce jak najwięcej i jak najszybciej. I tu trzeba znaleźć kompromis.
Tu masz rację.
Xfreebiz napisał:
Wierzyciel powinien uwzględnić możliwości dłużnika i jego postawę po wezwaniach do zapłaty. Jeśli dłużnik nie unika spłaty, wnosi o ugodę, to w przypadku "nadgorliwości" wierzyciela zarzuty egzekucyjne są bardzo osłabione.
A tu nie.

Xfreebiz napisał:

Tutaj nie masz racji, jeśli wierzycielem jest nadal bank. Bank musi na należności zagrożone tworzyć rezerwę i dlatego mu zależy, aby była ona spłacona w określonym czasie od daty wypowiedzenia umowy.

czyli powinnam kontaktować się z bankiem w sprawie restrukturyzacji kredytu na karcie?czy rozmawiać tylko z krukiem?

Raczej się nie zgodzę, i piszę to z doświadczenia!!, mam podobną sprawę, co śmieszniejsze, sama jestem wierzycielem wyższej niż dług kwoty!, co mniej ważne.
Ja już jestem po wszystkich "negocjacjach" i do mBanku nie dociera absolutnie nic. Spłaciłam im już dawno "zadłużenie karty", ale przez ich działania jest prawie drugie tyle do spłaty. Ale do meritum - miałam do odebrania sporą kwotę z książeczki mieszkaniowej PKO BP, tyle że i terminy wypłat (zależne od roku założenia książeczki) i terminy bankowe powodowały, że trzeba było poczekać 5 miesięcy. Wcześniej wystąpiłam o restrukturyzację (był mały kredyt i karta kredytowa do spłaty) - odpowiedź brzmiała - NIE, opisałam sytuację, podpięłam dokumenty, zaproponowałam w międzyczasie mniejsze spłaty niż żądali - NIE, wysłałam też prawomocny wyrok z klauzulą czyli wierzytelność - NIE. Sprawa jest już u komornika. Złożyłam wierzytelność u komornika, i mam spokój. Oczywiście pozorny, ale wpłacam comiesięcznie kwoty, które mogę, bezpośrednio na rachunek otwarty do windykacji jako subkonto (chyba?) do mojego rachunku, i zastanawiam się co dalej. Opiszę osobno całą sytuację, bo lekko nie jest, a myślę, że działania banku nie są tak do końca fer. Komentatorom "długi należy spłacać" - dziękuję, bo to wiem sama, ale czasem życie niestety dokopuje i tak było u mnie. Tyle ile mam i mogę spłacać, spłacam. Mam tylko żal, że bank może wszystko jako wierzyciel, a ja nic lub bardzo niewiele również będąc wierzycielem.

Powrót