Bank upublicznił moje dane

• Autor wątku Autor wątku lukasz_majewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie nam decydować czy ustalenie tożsamości osoby, która posługuje się adresem e-mail byłoby kosztowne, długotrwałe lub skomplikowane - od tego są biegli. Jednak istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że w tym konkretnym przypadku Twój adres e-mail może być daną osobową - więc działaj, jeśli uważasz to za stosowne.

Crepundia napisał:
Nie nam decydować czy ustalenie tożsamości osoby, która posługuje się adresem e-mail byłoby kosztowne, długotrwałe lub skomplikowane - od tego są biegli. Jednak istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że w tym konkretnym przypadku Twój adres e-mail może być daną osobową - więc działaj, jeśli uważasz to za stosowne.

Przede wszystkim dziękuję Ci za poważne i merytoryczne podejście do tematu. Wczoraj niestety niektórym brakowało tego i stąd taka a nie inna postawa.
Pracownik banku, który dopuścił się ujawnienia listy maili klientów zaproponował rekompensatę w postaci ciekawej książki związanej z finansami i na tym skończę swoją batalię prawną.

pozdrawiam.

Uważasz na podstawie tego ze pracownik banku wysyłając majla z danymi typu email i imię/nazwisko pozwoli skojarzyć dokladnie ciebie? Przecież to do ciebie i ilus osob wyslano email a nie ty wysłałeś, ktos musialby wysłać do ciebie email przejsc przez filtry spamowe etc. Zeby cie namierzyć, i wykorzystać do phisingu czy innego ataku.
To ze jesteś klientem banku x to wiadomo przecież tam masz konto oni maja twoje dane w tym email. Wiec ktos kto ta informację dostal to również jest klientem tego banku wiec ta informacje on już ma i to jest zamknięty krag osob (inni odbiorcy tego emaila) które maja twój adres email.
Moim zdaniem jesli patrzysz jako upublicznienie to pracownik banku musiałby wrzucić gdzieś na Facebooka czy inny serwis info oto klienci naszego banku.
Jeśli masz swoj profil na FB to pewnie wiecej jest informacji o tobie ktore sam upubliczniasz niz to co zrobił pracownik banku, moze nawet masz bank x w ulubionych. Więc moim zdaniem troche przesadzasz, nie bronie tu błędu jaki popełniono bo jest on po prostu wynikiem niedbalstwa albo pomyłki. Ale jeśli uważasz że coś wskorasz to idz ta droga. Życzę powodzenia, daj tylko znać o efektach bo jestem ciekaw.

robal20 a może ja mogę przehandlować komuś obcemu bazę tych maili? Naliczyłem ok. 250 osób. Ktoś kto ewentualnie kupiłby tą bazę, zapewne jest specjalistą w dziedzinie obsługi spamu i phishingu...

No 250 osób to spora baza, jeśli uważasz ze warto cos wydlubac z banku to prędzej napisz do paru osób z tej listy co oni sądzą. I działaj razem z nimi jeśli im i tobie się zachce coś zadziałac. Ale przede wszystkim to odbije się na pracowniku.

I to jeszcze większość zawiera imiona i nazwiska, a niektórzy jeszcze mają liczby wskazujące ich datę urodzenia.

Jeśli jakis z odbiorców tego emaila, jak piszesz jest specem od phisingu i spamu to juz mu nie sprzedasz :D bo ma ta sama bazę. Decyzja należy do ciebie co z tym zrobisz.

robal20 napisał:
Jeśli jakis z odbiorców tego emaila, jak piszesz jest specem od phisingu i spamu to juz mu nie sprzedasz :D bo ma ta sama bazę. Decyzja należy do ciebie co z tym zrobisz.

Ale jedna z tych 250 może wpaść na taki pomysł aby sprzedać, a wtedy rozpłyną się po całym internecie.

Na moj adres mailowy przez pol roku(a moze i dluzej) przychodzily wyciagi z banku pewnej nauczycielki.Byly dane,bylo gdzie dokonuje wyplat co kupuje,jaka ma pensje,jakie wplywy dodatkowe i skąd.Wszystko.Biedna ciagle na debecie :(.Po pierwszym wyciagu zadzwoniłam do banku(nie mam tam konta).Obiecali coś zrobić.Po drugim wyciagu znowu zadzwoniłam.Znowu obiecali coś zrobić.Wyciagi przychodziły dalej.Po pół roku znalazłam ją na portalu społecznościowym i napisałam.Odpisała,ze zrobi z tym porządek.Nie wiem jak sie ta historia zakończyła ale wyciagi nie przychodzą

Z uwagi, że temat adresów mailowych w kontekście danych osobowych był już wielokrotnie omawiany, a Pytający otrzymał już wszystkie możliwe wyjaśnienia kontynuacja tego wątku jest bezcelowa. Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót