Bardzo irytujące domaganie się o wymianę telefonu na nowy. T-Mobile

• Autor wątku Autor wątku krystiand93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cytat:
Ok. Opisz krótko po kolei wszystkie reklamacje wg.
-data zakupu przedmiotu/usługi
- zauważanie danej wady- opis wady
- data złożenia reklamacji - opis
- data rozpatrzenia reklamacji- odp. serwisu

Zgodnie z powyższym kolejno:

-Data zakupu: 31.12.2012

-Zauważona wada: Wada została zauważona już kolejnego dnia rano po podpisaniu umowy i obecna jest do dnia dzisiejszego
Telefon samoczynnie się wyłącza, kiedy np. leży na stole czy w kieszeni,
dzieje się tak niezależnie od poziomu naładowania baterii( nawet gdy wcześniej było ok 100%), czasami wyłączy się raz czy dwa razy dziennie, a czasami dopiero po jednej dobie więc trudno jest stwierdzić jego wadę czuwając przy nim tylko przez np. 1-3 godzin :(

-Reklamacje było ich 3:

Nr 1: data złożenia: 16.01.2013
Reklamacja złożona w firmowym salonie T-MOBILE przy ul.Barlickiego w Bielsku-Białej i zgodnie z załącznikiem nr 1 zgłoszona usterka to samoczynne wyłączanie, a odpowiedź z serwisu wydana dnia: 23.01.2013 brzmi:
Autoryzowany Serwis Samsung wykonał naprawę dostarczonego urządzenia w ramach obsługi reklamacji z tytułu rękojmi.Stwierdzono, że usterka była możliwa do usunięcia bez ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z wymianą całego urządzenia.Usługa wykonana w ramach gwarancji producenta na produkt zgodnie z umową sprzedaży pomiędzy Samsung Poland, a Sprzedawcą.

-Nr 2: data złożenia: 07.02.2013
Reklamacja złożona w firmowym salonie T-MOBILE przy ul.Barlickiego w Bielsku-Białej i zgodnie z załącznikiem nr 2 zgłoszona usterka to samoczynne wyłączanie, a odpowiedź z serwisu wydana dnia: 11.02.2013 brzmi:
Użyto części zgodnie z listą części zamiennych(Bateria), wgrano nowe oprogramowanie oraz aparat zestrojono, test zgodnie ze specyfikacją fabryczną. Telefon sprawny

-Nr 3: data złożenia: 25.02.2013
Reklamacja złożona w firmowym salonie T-MOBILE przy ul.Barlickiego w Bielsku-Białej i zgodnie z załącznikiem nr 3 zgłoszona usterka to samoczynne wyłączanie, a odpowiedź z serwisu wydana dnia: 11.02.2013 brzmi:
Autoryzowany Serwis Samsung wykonał naprawę dostarczonego urządzenia w ramach obsługi reklamacji z tytułu rękojmi.Stwierdzono, że usterka była możliwa do usunięcia bez ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z wymianą całego urządzenia.Usługa wykonana w ramach gwarancji producenta na produkt zgodnie z umową sprzedaży pomiędzy Samsung Poland, a Sprzedawcą.

To by było chyba wszystko :D,
Dzięki Mirro za zaangażowanie! Pzdrawiam

XXX wklej opis post #21 XXX

Powyższy stan faktyczny wskazuje na niemożność techniczną naprawy telefonu.
Na podstawie
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne

Istotne wady nie zostały niezwłocznie usunięte. Jestem zmuszony składać reklamację czwarty raz. Jestem uprawniony do odstąpienia od umowy.
Zgadzam się jednak na ostatnie ustępstwo i żądam wymiany telefonu na nowy w terminie 14 dni od dostarczenia reklamacji.
Jeśli towar tym razem nie zostanie wymieniony odstąpię od umowy zgodnie z art. 560. § 1. kc.
Będę wtedy zmuszony do zakupu telefonu po cenach rynkowych.
Więc zażądam wtedy, zwrotu rynkowej ceny.

Ponieważ Sąd Najwyższy uchwałą pełnego składu Izby Cywilnej i Administracyjnej z dnia 30 grudnia 1988 roku, III CZP 48/88, OSNCP 1989/3 poz. 36 określił wytyczne w zakresie wykładni prawa i praktyki sądowej w sprawach rękojmi i gwarancji art. 556-582 Kodeksu Cywilnego (kc). Poniżej prezentuję najważniejsze tezy orzeczenia adekwatne do tej sytacji.

Jak wynika z art. 494 kc, kupujący może żądać także naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania. Kupujący ponosiłby szkodę, gdyby miał otrzymać tylko zwrot kwoty nominalnej (ceny). Szkoda ta może i powinna być naprawiona na zasadach ogólnych (art. 471 w związku z art. 494 i 560 § 2 kc) w ramach pozytywnego interesu umowy, pozwalającego na naprawienie wszelkiej szkody zgodnie z regułami odpowiedzialności odszkodowawczej. Przepisu art. 494 kc bowiem nie można interpretować w oderwaniu od art. 471 kc, który reguluje zasadnicze skutki niewykonania zobowiązania i zasadę odpowiedzialności za szkodę wynikłą między innymi z „niewykonania zobowiązania”. Należne na tej podstawie odszkodowanie powinno zapewnić kupującemu nabycie później podobnej rzeczy. Stanowić ono będzie uzupełnienie otrzymanej tytułem zwrotu ceny. Odszkodowanie nie ogranicza się tylko do wypadku zastępczego zaspokojenia się kupującego w drodze nabycia przez niego później ze stratą podobnej rzeczy. Zgodnie z przepisem art. 363 § 2 kc wysokość odszkodowania z tego tytułu powinna być ustalona według ceny z daty ustalania odszkodowania.

Skuteczne prawnie odstąpienie od umowy pociąga za sobą wzajemny zwrot świadczeń (art. 560 § 2 kc). Podstawę prawną tego stanowią przepisy o odstąpieniu od umowy wzajemnej. Najistotniejsze znaczenie ma przepis art. 494 kc, według którego strona, która odstępuje od umowy wzajemnej, obowiązana jest zwrócić kontrahentowi wszystko, co otrzymała od niej na mocy umowy. Kupujący ma obowiązek zwrócić rzecz z wadami, a sprzedawca obowiązany jest zwrócić kupującemu cenę sprzedaży.

Uprawnienie do odstąpienia od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej odnosi się też do rzeczy określonej co do tożsamości (art. 561 § 2 i 3 kc). W tym wypadku, jeżeli sprzedawca jest wytwórcą, kupujący może żądać usunięcia wady, wyznaczając sprzedawcy „odpowiedni termin”, z zagrożeniem, że po bezskutecznym upływie tego terminu od umowy odstąpi. Jakkolwiek ustawodawca nie posługuje się tu ani wyrażeniem „natychmiast”, ani zwrotem „niezwłocznie” (art. 560 § 1 kc), to jednak termin ten nie powinien przekraczać dwóch tygodni.

Podpis

Opis jak to złożyć dostałeś. Wyślij maila do BOK i siedziby sprzedawcy, oraz DW do serwisu. Opis patrz, link post #20.

Wygląda to naprawdę bardzo dobrze!!! i mam nadzieję że podziała, jeżeli tak, to napiszę i wątek będzie można zamknąć.
Jeszcze raz szczególne wyrazy wdzięczności dla ciebie Mirro!
Pozdrawiam:D

krystiand93 napisał:
Wygląda to naprawdę bardzo dobrze!!! i mam nadzieję że podziała, jeżeli tak, to napiszę i wątek będzie można zamknąć.
Jeszcze raz szczególne wyrazy wdzięczności dla ciebie Mirro!
Pozdrawiam:D

Krystian93 nie podzieliłeś się informacją czy to pismo przyniosło efekty.
Własnie mam łudząco podobny przypadek. 24 maja reklamowałam z niezgodności towaru z umową komórkę zakupioną za 1 PLN w związku z wyższym abonamentem, powód - samoczynne wyłączanie się. Przed 14 dniami zostałam poinformowana, że telefon jest w naprawie, która się o tydzień przedłuży. Przedłuża się do dziś a ja się niecierpliwię. Właśnie dzwoniłam do T-Mobile a ten twierdzi, że ustosunkował się do reklamacji i że serwis czeka na części oraz że wszystko jest zgodne z prawem. W związku z tym mam pytanie,
1. ile czasu jestem zobowiązana "grzecznie" czekać na naprawiony telefon?
2. czy przy odbiorze towaru mam prawo domagać się oświadczenia, że w związku z przedłużającą się naprawą operator przedłuża odpowiednio czas swojej odpowiedzialności z tyt. niezgodności towaru z umową? Zależy mi na tym bo okres 2 lat mija 24 lipca 2013 a nie wiem kiedy tak naprawdę dostanę telefon.
Z góry dziękuje za pomoc.

Gdy jesteś konsumentem kupującym od przedsiębiorcy (relacja C2B) korzystasz z ustawy. Nie należy tego mylić z innymi zasadami dla rękojmi z KC obowiązującej w relacji B2B przedsiębiorca - przedsiębiorca.

arsemi opisz swój problem w nowym temacie, wklejając pismo reklamacyjne i odpowiedzi.

masz rację Mirro, w końcu tutaj mowa o KC. Przepraszam za zamieszanie, za chwilkę opiszę wątek na nowo.

Powrót