Bardzo Proszę o Pomoc - Wyrok - Kara Łączna

• Autor wątku Autor wątku Słowikowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Słowikowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.Dużo czytałam na temat kary łącznej i niestety nie wiem czy dobrze to zrozumiałam dlatego, też wolę zapytać - nie chcę zaszkodzić memu narzeczonemu, który przebywa w Z.K- i naprawdę bardzo proszę o pomoc!!!!
Jego wyroki przedstawiają się następująco: 1 wyrok z 17/03/2005r ( art.297kk popełniony 20/05/2004) 8m.p.w/3 lata - odwieszą lub też nie, choć wątpię; 2 wyrok z 05/09/2005 (art.278 popełniony 28/08/2004) 1,3 p.w/2 lata, odwieszony 13/12/2007, 3 wyrok z 10/10/2005 (art. 279 w zw. z 64 popełniony 25/07/2001) kara łączna 2l p.w/5 l - lada moment będzie odwieszony; 4 wyrok z 08/12/2005 (art 279 w zw. z 64 popełniony 31/05/2001-01/06/2001) kara łączna 1,6 p.w/5l - odwieszony 13/12/2007; 5 wyrok z 30/11/2005 (art 278 w zw. z 64 popełniony 10/08/2004) 1,4 p.w/5l - odwieszony 13/12/2007; 6 wyrok z 12/07/2007r (art 278, popełniony 18/07/2006) 7m.p.w - odsiaduje w chwili obecnej od 26/11/2007, 7 wyrok z 14/09/2007 (art 279, popełniony 24/04/2007) 1r.p.w - z czego 4,5m odsiedział w AŚ; 08/01/2007 ma jeszcze jedną sprawę karną w której może zostać skazany za czyn z art 278 a popełniony 24/04/2007r.
Według tego co przeczytałam można prościć Sąd o karę łączną z wyroków od 1 do 5 włącznie, jak też od 6 do 7 + jeśli skarzą go w przypadku 8????
Wiem, że jest tego trochę jednak każdy z osobna jeśli ma odsiadywać to TRAGEDIA!!! Bardzo proszę o podpowiedź jak też o informację kiedy można prosić o absorpcję lub też o całkowitą absorpcję w jego przypadku. Niestety w ZK każdy mówi coś innego - jak zwykle zresztą - mówią też, że pisząc o karę łączną może sobie zaszkodzić - co dla mnie jest absurdem - choć mogę się mylić - czekam z niecierpliwością i z góry bardzo Wam wszytkim dziękuję!!!!

Zgadzam się że na wyrok łączny nadają się wyroki 1-5. Moim zdaniem wniosek o wyrok łączny mógłby okazać się niekorzystny tak długo jak długo wykonanie pierwszej kary jest warunkowo zawieszone (bo kara w wyroku łącznym raczej zawieszona nie będzie a pierwszy wyrok, nawet z zawieszeniem, wpłynie na jej wymiar).

Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie; pisząc wniosek o karę łączną można podać sytuację zdrowotną skazanego lub też jego konkubiny - w tym przypadku moją? Konkretnie chodzi mi o to, że jestem nosicielem wirusa HIV i HCV, stan mego zdrowia nie jest najlepszy, mam podejrzenia nowotworu płuca - badania trwają, 1 wynik wykazał nowotwór - i pomyślałam sobie, żę możę warto by było opisać tą sytuację szczególnie, żę już wcześniej Sąd uchylił mu areszt ze względu na moją syt.zdrowotną. Co prawda zamknęli go gdyż podczas pobytu w AŚ został skazany na karę p.w, i nie powiadomiono go tym. Teraz jest już "po śliwkach" i lawina odwieszeń ruszyła a ja bardzo się boję, że nie dożyję jego wyjścia na wolność dlatego proszę o podpowiedź.
Chciałabym także wiedzieć czy warto prosić Sąd o to by w wyroku łącznym pozwolił mu odbywać karę w ZK typu półotwartego? wg kk art 62? nie wiem czy dobrze interpretuję ten art. dziękuję za porady i przepraszam moderatora za te kopiowanie.

Może pisać o przerwę w karze z uwagi na trudną stuację rodzinną.

Moim zdaniem art. 62 k.k. dotyczy wyrokowania a nie postępowania wykonawczego.

mam pytanie moj narzeczony odbywa kare od 4 miesięcy w zk za czyn popełniony we wrzesniu 2007r z art.289&1-za króry dostał 1 rok i 6 miesięcy,ze wzgledu ze miał wczesniejszy juz wyrok w zawieszeniu za art.279&1 sąd zarządził mu ta drugą kare obligatoryjnie,poniewaz te dwa czyny i artykuły sa przeciwko mieniu i popełnił on w okresie próby kolejne przestępstwo,prosze o pomoc czy może on pisać o wyrok łączny za obydwa te czyny

Ostatnia edycja:
To zależy od dat popełnienia poszczególnych przestępstw i dat zapadania wyroków (jest o wyroku łącznym specjalny wątek na forum). Poza tym temat był wiele razy omawiany w zwykłych wątkach.

pierwszy wyrok miał w zawieszeniu w roku 2004 a został zarządzony w tym roku,bo popełnił w okresie próby przestępstwo w roku 2007 gdzie zaczął odbywać ta kare od lipca tego roku,bo zadne odwołania nie pomogły

Takie dwa wyroki nie kwalifikują się do połączenia bo drugie przestępstwo zostało popełnione już po wydaniu pierwszego wyroku.

ale pierwszy wyrok miał zawieszony,pozniej mu go odwieszono poniewaz popełnił kolejne przestepstwo i to w dodatku zarzadzenie obligatoryjne bo obydwa artykuly sa przeciwko mieniu

To nie ma znaczenia w tej kwestii. Wyroki nie nadają się do połączenia.

własnie sie dowiedziałam ze mój narzeczony po 4 miesiacach bycia w zk wczoraj by wyszedł na wolność,miał wczoraj posiedzenie o wyrok łączny gdzie sędzia mu oznajmiła ze by dzisiaj wyszedł z tego wzgledu ze by mu zbiła reszte wyroku ,ale niestety że ten drugi miał tydz,temu odwieszony to przełożyła posiedzenie na grudzień i nie wiem co dalej bedzie w tej sprawie

A może to było posiedzenie w przedmiocie warunkowego przedterminowego zwolnienia?

nie było to posiedzenie o wyrok łączny,pisał on go do 7 sędziów

Skład 7 sędziów orzeka w Polsce tylko w Sądzie Najwyższym.

dla mnie ta sprawa jest jego dziwna ponieważ,gdy 17 listopada miał posiedzenie o wyrok łaczny sędzia powiedziała ze na dzień dzisiejszy mogla by go zwolnić z zakładu karnego,ale odwieszono mu kolejny wyrok 13 listopada tez 1 rok i 6 miesiecy i musiała przesunac termin na grudzień,ja miałam nadzieje ze wogóle te dwa wyroki dadzą się połąńczyć które teraz ma, sama nie wiem co dalej bedzie,a jeszcze bardziej mnie dziwi ze siedzi tam dopiero 4 miesiące a pani sędzia chciała juz go zwolnić z zk,ale niestety nie mogła tego zrobić bo odwieszono mu pare dni wszesniej wyrok i ma termin właśnie z tego powodu przesunięty na grudzień,nie wiem jak i co o tym mysleć....

Zachowanie Sędzi, o którym piszesz moim zdaniem może wskazywac, że nie była to sprawa w przedmiocie wydania wyroku łącznego. No chyba, że w dniu posiedzenia Sądu postanowienie o zarządzeniu nowej kary do wykonania nie było jeszcze prawomocne (o ile ta kara wcześniej była warunkowo zawieszona a teraz ją zarządzono) - wówczas jakikolwiek sens miałoby zwlekanie z decyzją przez Sąd orzekający o ewentualnym wyroku łącznym.

TAK bo ta kara która została mu zarzadzona byla ona wcześniej w zawieszeniu,i tez wydawało mi sie że musi sie pierw uprawomocnić a teraz wlasnie mi piszesz o tym czyli jak myślisz kadi co może być na tym posiedzeniu w grudniu
Z góry ci dziekuje za pomoc :)

Ostatnia edycja:
Jeśli chodziło o to że zarządzono do wykonania nową karę ale decyzja w tej kwestii nie była prawomocna to Sąd orzekając na następnym terminie o wyroku łącznym rozstrzygnie sprawę tego wyroku (o ile do tego czasu postanowienie o zarządzeniu wykonania kary się uprawomocni). Przy czym jeśli chodzi o te wyroki o któych pisałaś wcześniej w tym wątku to podtrzymuję stanowisko że nie nadają się one do połączenia i powinny być wykonywane odrębnie.

no właśnie najgorsze jest to ze nie podlegaja łączeniu,i ciekawe jak w tej kwestii rozpatrzy to sąd w grudniu na posiedzieniu

Powrót