Bardzo Proszę o Pomoc - Wyrok - Kara Łączna

• Autor wątku Autor wątku Słowikowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
małles
my mielismy dopiero co łączenie i niedoprowadzali go i z tego co wiem to chyba nikog bynajmniej z histoii ktore zana moj x niedoprowadzali. Ja chodzilam na kazda sprawe i sluchalam, coprawda u nas 3x odraczali bo ciagle niebylo dokumentow ale chodzilam i ani razu go niedoprowadzali to sa krotkie sprawy I MI SIE WYDAJE ze biora przedewszystkim pod uwage zachowanie w zk, bo po co on im tam ;)
mojego nastraszyli ze pewnie wiecej niz 3msc mu nie zdejma, ale mam BARDZO dobra opinie az sedzina w szoku byla i z mozilwych 12msc (aby byla pelna absorbcja) zdjdeli mu 8msc, moim zdaniem b.dobrze :)

bardzo proszę o pomoc
mój brat ma 3 wyroki do odsiadki po ostatnim odwiesili mu dwa wcześniejsze chciałabym sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc wyroku łącznego jeśli nie to co możemy zrobic aby wyszedł jak najszybciej dodam ze przez 7 lat nie mial konfliktu z prawem był za granica był poszukiwany ena podaje daty wyroków:
1.SĄD OKRĘGOWY W BIAŁYMSTOKU Z DN.05.10.2000r. o sygn.akt IIIK 32/00 mocą którego za czyn określony w art.280 par.2 kk popełniony dn.31 maja 1999r zostałem skazany na 2 lata pozbawienia wolności
2.SĄD REJONOWY W BIAŁYMSTOKU Z DN.16.12.2002r o sygn.akt IIIK 2833/99 moca którego za czyn określony w art.282 popełniony dn.02. czerwiec 1999 zostałem skazany na 1,5 roku pozbawienia wolności
3.SĄDREJONOWY W BIAŁYMSTOKU Z DN.30.04.2003r o sygn.akt IIIK 3035/02 moca którego za czyn określony w art.280 par.1 kk popełniony 5 września 2002 r zostałem skazany na 3 lata pozb wolności
prosze napisac co nadaje sie do wyroku łącznego
bardzo dziekuje za pomoc

Czy Sąd może orzec wyrok łączny na podstawie tych samych występków, gdy nie ma zbiegu przestępstw?

Mam bardzo trudną sytuacje i jestem zrozpaczona... Nie potrafię sobie sama już z tym wszystkim poradzić. Dziękuję Bogu za to forum. Wierze że uda mi się uzyskać jakąkolwiek pomoc bądź cenne wskazówki. Liczę na Waszą POMOC.
Mój mężczyzna przebywa obecnie w ZK. Nie jest już TA, jego obecny status to "osadzony". Nie jestem znawcą, więc z góry przepraszam jak coś źle napiszę...
Chodzi mi o uchwałę, przepis prawny bądź jakąkolwiek radę jak nasz problem można rozwiązać.
W 1998 i 2000 roku otrzymał on wyroki, których suma po wyroku łącznym wyniosła 4 lata i 2 m-ce. Wyrok łączny zapadł w 2003 roku, podczas gdy odsiadywał te właśnie wyroki. Od 18.03.2002 - 27.01.2006 odbywał on kare pozbawienia wolności. Otrzymał wtedy warunkowe zwolnienie w wymiarze 1,5 miesiąca. Zaliczono mu również 3 m-ce sankcji na poczet kary z wyroku z 2000r.
Teraz przejdę do sedna mojego/naszego problemu ...
... w trakcie odbywania kary 2002-2006 zostały mu przedstawione zarzuty za czyn popełniony przed odbywaniem kary ale po uprawomocnieniu się tamtych wyroków tj. maj 2001 (data popełnienia czynu).
Śledztwo w tej sprawie (z maja 2001) i sprawa sądowa toczyły się podczas odbywania przez niego kary (2001-2006) a sprawa zakończyła się nieprawomocnym wyrokiem po wyjściu na wolność - czyli w listopadzie 2006 (był już 10 m-cy na wolności).
Ten wyrok został wprowadzony teraz tzn w październiku 2010. Obecnie przebywa on w ZK.

Zachodzi więc pytanie:
Czy tamten wyrok tj. 2002-2006r (który już odbył) można połączyć z wyrokiem z listopada 2006, który odbywa teraz?
Nie chodzi o zastosowanie absorpcji tylko odbywanie kary na tzw. "jednym liczniku"... czyli wymiar kary miałby trwać 8 lat i dwa miesiące...
Głównym powodem mojego pytania jest przybliżenie możliwości przedterminowego zwolnienia z uwagi na fakt, że ma już odbytą większość wyroku 2002-2006.
Na to by wyglądało, jeżeli podążam właściwym tokiem myślenia... że mógłby ubiegać się o prawo do warunkowego przedterminowego zwolnienia z reszty kary, w niedługim czasie.

Bardzo proszę o pomoc nie potrafię już znieść tej rozłąki. Z każdym dniem jestem coraz bliżej załamania nerwowego. Juz nie wiem co mam robić.

Liczę na pomoc

Czy to prawda aby wystapic o wyrok laczny potrzebne sa zaswiadczenia od wychowawcow o pozytywnym zachowaniu w ZK skazanego ?

Witam,
jestem pierwszy raz na forum dlatego jeśli czegoś nie dopatrzyłam lub w złym miejscu o coś pytam poproszę o pokierowanie. Potrzebuję uzyskać informację na temat wyroku łącznego i może ktoś tutaj mógłby mi pomóc, za co z góry dziękuję.

Mój narzeczony został skazany dwoma wyrokami, które naszym zdaniem, kwalifikują się do wydania przez sąd wyroku łącznego i w związku z tym mam 2 pytania:

1. Czy w momencie wystąpienia o wyrok łączny (I i II wyrok) Sąd będzie rozpatrywał kary za poszczególne czyny czy będzie związany wcześniejszymi wyrokami łączącymi kary i wyda wyrok na podstawie wcześniejszych wyroków?

2. Jaki może być najniższy wyrok łączny, a jaki najwyższy?

Pierwszy wyrok sądu w 2005 roku za czyny z 2000 roku - 2 lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4 lata:
1) za 1 czyn (art. 286 § 1 k.k. w zw. z art. 11 § 3 k.k. ) - 1 rok i 6 miesięcy pozbawienia wolności,
2) za 2 czyn (art. 286 § 1 k.k. w zw. z art. 91 § 1 k.k. ) - 1 rok pozbawienia wolności
+ za (art. 33 § 2i3 k.k.) grzywna 40 stawek dziennych po 20zł każda

Po zsumowaniu wychodzi 2 lata i 6 miesięcy.

Drugi wyrok sądu w 2008 roku za czyny z 2004 roku - 2 lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na 5 lat:
1) za 1 czyn (art. 286 § 1 k.k. w zw. z art. 11 § 3 k.k. ) - 1 rok pozbawienia wolności,
2) za 2 czyn (art. 286 § 1 k.k. w zw. z art. 11 § 3 k.k. ) - 10 miesięcy pozbawienia wolności,
3) za 3 czyn (art. 286 § 1 k.k. w zw. z art. 11 § 3 k.k. ) - 10 miesięcy pozbawienia wolności,
4) za 4 czyn (art. 286 § 1 k.k. w zw. z art. 11 § 3 k.k. ) - 10 miesięcy pozbawienia wolności,
5) za 5 czyn (art. 286 § 1 k.k.) - 10 miesięcy pozbawienia wolności,
6) za 6 czyn (art. 284 § 12 k.k. w zw. z art. 12k.k. ) - 10 miesięcy pozbawienia wolności,
7) za 7 czyn (art. 286 § 1 k.k. w zw. z art. 11 § 3 k.k. ) - 1 rok i 6 miesięcy pozbawienia wolności + za (art. 33 § 2 k.k.) grzywna 20 stawek dziennych po 40zł każda,
8) za 8 czyn (art. 284 § 12 k.k.) - 10 miesięcy pozbawienia wolności + za (art. 33 § 2 k.k.) grzywna 10 stawek dziennych po 40zł każda.

Po zsumowaniu kar wychodzi 7 lat i 6 miesięcy pozbawienia wolności.

Jest dla nas znacząca różnica, gdyby sąd nie skłaniał się ku swej łaskawości.
Suma kar (10 lat), a suma wyroków(4 lata) to diametralna różnica.

Witam,

widzę że dużo tutaj na ten temat wiecie a ja nie za bardzo :/
Mój narzeczony ma podobną sytuacje pierwszy wyrok dostal 30.09.2009r tj 4 lata w zawieszeniu na 6. A drugi czyn popełnił na przełomie lipca i listopada tego samego roku za co dostał 1,5 roku pozbawienia wolności. Obecnie siedzi w ZK i czekamy na posiedzenie w sprawie wyroku łącznego. Chciałam was zapytać o to czy podlega on wyrokowi łącznemu czy nie bo radcy prawni mówią że tak a adwokat że nie. Tłumaczyła mi to tak że gdyby popełnił te dwa przestępstwa przed pierwszym wyrokiem. Dodam że wyroki te sa z tych samych art. Z góry dziękuje za odpowiedz.

Witam maz odbywa kare dwoch wyrokow jeden 73 dni pozbawienia wolnosci a drugi 3 miesiace. w dniu 05.05.2021 bylo skladane o wyrok laczny od dnia 17 maja odbywa kare pozbawienia wolnosci. Wniosek o wyrok laczny jest rozpatrywany . Ile maz moze miec skrocony wyrok i jaki czas oczekiwania na decyzje sadu. Ja jestem w ciazy i na koniec lipca mam termin porodu gdzie tez to ujelismy w uzasadnieniu. Czy on bedzie wydane postanowienie i przekazane do zk czy do domu zostanie wyslane . Ile moze miec zdjete oba wyroki.jest za to.samo tylko w roznym odstepie.czasowym

Powrót