M
monaaxd
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
witam. mam taki problem, moja mama wzieła kredyt w banku pko. na 15000 zł kredyt był ubezpieczony w pzu. mama zawsze płaciła rate oraz składke w terminie niestety mama zmarła. 2 dni po śmierci mamy udałam sie do odziału banku który mieścił sie w urzedzie (mama pracowała w urzedzie wiec wszystich znała) rozmawiałam z dyrektorką oddziału przekazałam jej akt zgonu na co mam potwierdzenie z pieczątką i jej podpisem, pani powiedziała mi ze nie mam sie czym martwic dalej oni juz to zgłoszą i z mojej strony to juz wszystko. przez 2 lata nie było zadnego problemu az do niedawna kiedy dostałam list od firmy windykacyjnej "BEST" z żądaniem zapłaty ponad 20000 tyś kiedy do nich zadzwoniłam okazało sie ze bank sprzedał im dług po mamie i mam go spłacic (przez ten czas nie dostałam zadnego listu z pko) lub zgłosic do ubezpieczyciela.. kiedy poszłam do pzu to pani mi powiedziała ze to bank powinien złożyc wniosek a moim obowiązkiem było poinformowanie ich o śmierci mamy i tak tez zrobiłam.. i teraz nie wiem co mam robić windykator co pare dni dzwoni i sie dopytuje a ja nie wiem bo mam mu powiedziec.. czy ja musze spłacac teraz ten dług mimo ze był ubezpieczony? prosze o pomoc