Bardzo prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Multi123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Multi123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Za 3 dni mam sprawe w sądzie za posiadanie 0,5 g mariuhany. Mam 17 lat podczas skladania zeznan na policji powiedzialem ze chce skorzystac z dobrowolnego poddania sie karze. Prokurator zaproponowal wyrok w zawieszeniu pol roku na 3 lata oraz kuratora.Policjant powiedzial mi ze gdy podpisze dobrowolne poddanie sie kaze to nie bede musial byc na sprawie tylko przyjdzie z sadu list z wyrokiem. Więc podpisalem ale i tak przyszło wezwanie do sądu na rozprawe. Czy policjant kłamał? Jeżeli nie kłamał to dlaczego zostalem wezwany na sprawe. Jeżeli ktos wie jak przebiega proces sadowy gdy oskarzony podpsze dobrowolne poddane sie karze to BARDZO PROSZE O POMOC.

Widac z tego Sąd zadecydował inaczej, ale niczym się nie przejmuj, staw się do Sądu, wszystko będzie ok. Moze sedzia chce wiecej szczegółów ,wyjaśnien itd. Nie sadze by sie nie zgodzil z wnioskiem o takową kare. Takze spokojnie idź. Policjant cie nie skłamał ale sąd ma prawo cię wezwac jesli uzna to za stosowne, ale to nie świadczy o niczy,m złym. Staw się i sam sie przekonasz.

Multi123 - zanim Będziesz się dalej stresował, to proponuję poczytać informacje zawarte wponiższym linku:
http://forumprawne.org/prawo-karne/201-skazanie-bez-rozprawy-art-335-kpk.html

Według mnie Tój przypadek oznacza że Dostałeś wezwanie na posiedzenie.
Od siebie dodam, iż sytuacja w której Sąd wzywa na posiedzenie jest bardzo częsta.
Takie posiedzenie to nie jest zwykła rozprawa z całym przewodem sądowym, ale jedno krótkie spotkanie z Sędzią na którym potwierdza się wcześniejsze uzgodnienia z Prokuratorem.

Dokładnie tak jak mowi Magnatex, sąd wezwał cię tylko dla czystej formalności, nie obawiaj się niczego. Raczej rzadko się zdarza zeby wczesniej uzgodniona kara uległa zmianie, tym bardziej ze nie jest to jakies bardzo powazne przestepstwo .

"Według mnie Tój przypadek oznacza że Dostałeś wezwanie na posiedzenie"

Czy na takie posiedzenie wzywa się również świadków?? Bo dwuch kolegów którzy zemną byli podczas "złapania mnie" także wezwano.

Na posiedzenie nie wzywa się świadków. Świadkowie są wzywani dopiero na rozprawę.

Jeśli Sąd nie zgodzi się na poddanie się karze przez Ciebie w trybie art. 335 k.p.k., to możesz złożyć wniosek w trybie art. 387 k.p.k. - jest to patrząc z Twojej strony dość podobna instytucja.

PS. Czy przy kolegach policjanci też znaleźli coś nielegalnego, lub też koledzy są o coś oskarżeni? Czy przed tym zdarzeniem, lub też po nim popadłes w jakiś konflikt z prawem?

Przy kolegach nic nie znaleziono i nie są o nic oskarżeni.
Mialem jedną sprawe takze za posiadanie srodkow odurzających ale to w sądzie dla nieletnich z faktu iz nie mialem ukończonych 17lat. Ale dostałem wtedy jedynie upomnienie.

Multi123 napisał:
Mialem jedną sprawe takze za posiadanie srodkow odurzających ale to w sądzie dla nieletnich z faktu iz nie mialem ukończonych 17lat.
Widzisz, to trochę zmienia postać rzeczy.
Trudno, powiedzieć jakimi przesłankami kierował się Sąd kierując sprawę na rozprawę, ale nie można wykluczyć że właśnie o tą poprzednią sprawę chodziło.
Skoro w krótkim czasie masz już 2 sprawę za posiadanie narkotyków, to być może Sąd uznał że masz problem z narkotykami. Być może Sąd zechce nakazać Ci powstrzymanie się od zazywania narkotyków.
Za to czego się dopuściłeś, nie grozi Ci pójście do więzienia (chyba że zaczniesz np się ukrywać), ale może warto pomyśleć o zmianie stylu życia, bo Jesteś na najlepszej dordze do narobienia sobie naprawdę poważnych kłopotów.

Dwa lata mineło od tamtego incydentu. Ja osobiscie nie uważam sie za jakiegos narkomana bo napewno nim nie jestem.Według mnie lekkomyślność i odrobina pecha zaprowadziła mnie wtedy jak i teraz na salę sądową.

I jeszcze jedno pytanie:
Czy nie uważasz ze zaproponowana przez prokuratora kara jest karą bardzo wysoką jak na takie przestępstwo i ilość srodkow odurzajacych jaką posiadałem?
Czy decyzja sądu o przeprowadzeniu sprawy z obecnością moją i świadków moze wynikac własnie z tego ze sąd chce zemna porozmawiac, poznac mnie i przekonać się czy naprawde zasługuje na taką właśnie karę? Czy to mało prawdopodobne?

Ja uważam, że kara zaproponowana dla ciebie przez prokuratora nie jest wcale karą wysoką. Masz wyrok w zawieszeniu i to tylko pól roku w zawieszeniu, ale wiesz ze przez okres zawieszenia jeśli złapali by cie znowu za to samo wtedy wyrok ci odwieszają i dokładaja nowe, wiec przynajmniej przez te 3 lata musisz być grzyczny. sąd wezwał cie moim zdaniem dlatego ze byłeś juz karany wczesniej za to samo i byc moze dla sądu jest malo prawdopodobne ze dostając wyrok w zawieszeniu bedziesz przestrzegał porządku prawnego, więc moze sąd zmienić ci wyrok,a le nie sądze by zmienił na niższy...

No ale za tamto dostalem tylko upomnienie.i to było w sądzie dla nieletnich to ma tekie duze znaczenie??

Sory za 2 posty.

Wtedy tylko dostalem ustne upomnienie. Wiec mam mówić ze nie byłem karany??

Powrót