Benefity na Dziecko a Home Office

• Autor wątku Autor wątku broda_bwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

broda_bwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Spodziewam się dziecka. Przebywam od 4 lat w UK, z czego blisko 3 pracuję u jednego pracodawcy. Niestety nie jestem zarejestrowana w WRS, bo pracodawca tego ode mnie nie wymagał.
Chciała bym dowiedzieć się jakie benefity, jak i inne dodatki należą się mi.
Zostałam poinformowana, że w przypadku gdy nie posiadam rejestracji w WRS, nic mi się nie należy, do tego poniosę jakąś karę za brak rejestracji.
Jak wygląda sytuacja, gdy chciał bym ubiegać się o mieszkanie z cansilu, lub dopłatę do mieszkania.
Ogólnie prosiła bym o wyszczególnienie o co mogę się ubiegać i w jakiej kolejności, od czego zacząć.
POZDRAWIAM
P.S. W ty,m tygodniu wyślę dokumenty do WRS w celu rejestracji.

Tak to prawda jezeli nie masz rejestracji WRS nie bedziesz mogla starac sie o benefity
Jezeli masz meza/partnera to on bedzie mogl sie starac o nie. Poczytaj sobie temat Brak Home Office

zarejestruj sie w wrs asap,

Ostatnia edycja:
Taki mam zamiar. Zarejestruję się tak szybko, jak tylko mogę.
Czy w takim przypadku, nie będę musiała czekać 12 miesięcy by ubiegać się o cokolwiek ??

jezeli masz WRS i ciagle pracujesz to bedziesz mogla starac sie o benefity od razu po otrzymaniu certyfikatu.

to nie tak do konca - dopoki bedziesz qualified person to tak- czyli worker (podczas maternity zachowujesz status pracownika), nie wiem, w ktorym m-cu jestes, ale jesli myslisz ze mozesz miec problemy z powrotem do pracy po macierzynskim - to maksymalnie przeciagnij okres rozpoczecia urlopu, jesli taka mozliwosc, tak zebys skompletowala 12 mcy jako pracownik. Powodzonka p.s. i zachowaj dowod wyslania wrs - wowczas data wyslania sie liczy jako okres rozpoczecia

Dlaczego na stronie UK Border Agency znalazłam:
Who is exempt from registration?

You are not required to register if you:
* have been working legally in the United Kingdom for 12 months without a break in employment;

Ja pracuję u mojego pracodawcy blisko 3 lata.:o

Trochę sprzeczne informacje mi piszecie.

tak pracujesz tam 3 lata ale bez rejestracji WRS liczy sie 12 miesiecy pracy z rejestracja w HO.

Czyli, gdy otrzymam certyfikat, będ mogła w tym momencie ubiegać się o benefity ??

O co i w jakiej kolejności mogę się ubiegać ??

witam ,chce sie dowiedziec czy naleza sie jakies benefity,dziewczynie 17lat ktora jest w ciazy ,nieuczeszcza do szkoly i niepracuje ,mieszka z rodzicami.Moze lepiej by mieszkala z partnerem 21 lat ktory jest samozatrudniajocym.

to zalezy od tego czy ma prawo do rezydencji w uk. Domyslam sie ze to polka. Duza szansa ze tak.Co robia jej rodzice? jak dlugo jest w uk? co robila do tej pory? napisz wiecej na temat tej sytuacji

tak to polka ,jest tu od grudnia ub roku mieszka z rodzicami gdzie tylko ojciec pracuje i pobiera wtc na nia chb niedostaje bo nie chodzi do szkoly.Ona jak urodzi dziecko bedzie miec 18 lat ,i chce sie wyprowadzic do chlopaka ale niewiedza czy dadza rade sie utrzymac we 3 bo on zarabia ok 1000f i ma 21 lat wiec wtc pewnie niedostanie .

jezeli beda mieli dziecko to on dostanie WTC i CTC ona moze starac sie o CB jak sie dziecko urodzi.

zapewne lepiej tylko zastanawiam sie jak ja potraktuja skoro jest tu rok nigdy nie pracowala i nie oplacala skladek - pomyslalam,ze jak bedzie mieszkala z partnerem to tak bedzie latwiej i szybciej no i zasugerowalam sie tym << ma 21 lat wiec wtc pewnie niedostanie >>

a czemu myslicie, ze nie dostanie wtc?? przeciez min wiekowe to 16 lat dla obojga - chyba ze bezdzietni i zdrowi :)

Wiec by mogli pobierac te zasiłki muszą razem mieszkac:?: ,niesą małozeństwem. Diewczyna niema nawet nin, czy jak urodzi dziecko dostanie też becikowe. A jesli zdecyduje sie mieszkac z rodzicami to czy tez bedą nalezec sie jej jakies pieniadze:?:niejest zdecydowana czy zostać z rodzicami ,czy zamieszkać z partnerem.

Witam
Wróciłem do mojego postu
może ktoś wypisać jasno, i po kolei, o jakie benefity możemy się ubiegać.
Przypomnę, że wyglądało to tak, że narzeczona nie ma rejestracji WRS, ale już wysłaliśmy, i z tego co się orientuję, to zostanie zarejestrowana, i od będziemy mogli się ubiegać o wszystkie benefity.
Prosił bym o jasną odpowiedz, od czego zacząć, bo stanęliśmy w martwym punkcie, i nie wiemy co robić, od czego zacząć.:tuptup: a czasu coraz mniej

Moze tak poczekajcie az dziecko sie urodzi :) i zacznijcie od Child Benefit. Teraz jezeli nie macie zbyt duzych dochodow to mozecie starac sie o WTC. Sprawdzcie, czy ona bedzie mogla pobierac macierzynskie. Jak bedzie w 25 tyg. ciazy to moze starac sie o Health in Pregnancy Grant

Powrót