Benefity na Dziecko a Home Office

• Autor wątku Autor wątku broda_bwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Macierzyńskie będzie dostawała od pracodawcy, więc będzie je pobierała, bo pracuje tam na kontrakcie od 3 lat.
Czy o Child Benefin mogę ubiegać się ja jako ojciec dziecka, czy musi matka ?? Czy jego wysokość jest zawsze stała ??
Zarobki narzeczonej to okolo 980, a moje 1200-1400, więc chyba nie dostaniemy teraz WTC, czy jest szansa dostać go, po narodzeniu dziecka ??

Nie ma zaczenia,ktore z Was bedzie ubiegalo sie o child benefit kwota jest stala 20 f tygodniowo na pierwsze dziecko i 13.20 a kazde kolejne. Nawt jezeli nie dostaniecie WTC to napewno zakwlifikujecie sie do CTC.

co to jest CTC ??
Który z tych benefitów musimy dostawać, by ubiegać się o mieszkanie z cansilu ??
Jak długo oczekuje się na Child benefit ?? Czy by o niego aplikować muszą być dokumenty obojga rodziców, chodzi mi dokładnie o certyfikat w WRS

CTC - child tax credit

Aby otrzymac dom z councilu wcale nie musisz pobierac ktorys z benefitow tu przedewszystkim musisz miec trudna sytulacje mieszkaniowa.

na ChB od kilku do kilkunastu tygodni wnioski rozpatrywane sa indywidualnie. W Waszym przypadku kiedy oboje jestescie w Uk i dziecko rowniez jest tu urodzone cala procedura powinna sie zakonczyc w 3 tygodnie. Jezeli oboje pracujecie na etacie to beda chcieli oba nr. certyfikatow i nr. NIN.

taka jedna uwaga do brodabwa: do wtc sa zwykle brane zarobki za ubiegly rok podatkowy; jesli zostanie wam przyznany ctc w kwocie wyzszej niz family element to mozecie sie starac o sure start maternity grant - obecnie placony w kwoice £500. Napisz jaki mieliscie dochod za ub rok podatkowy, to zobaczymy na czym stoicie..

Witajcie kochani!
Ja niestety mam głębszy problem i nie moge dosłownie nigdzie znaleźć odpowiedzi.
Otóż moj mąż przebywał w Anglii, ja z 2 dzieci w Polsce.
On był samo zatrudniony, zarejstrowany i opłacał wszelkie niezbedne opłaty.
W UK był od maja 2006 roku
Wniosek na Child Benefit złozył w październiku 2008 na dwójkę dzieci. (wcześniej ja pobieralam w Polsce zasilek dlatego nie staral sie o niego w UK).
Od października 2008 czyli minął juz rok nie mamy zadnej oficjalnej decyzji z Urzedu rozpatrujacego wniosek o Child. Benefit.
Napisze Wam jednak co następuje:
Przez ten rok żądali od nas wielu dokumentow uzupełniających w tym także z urzedu polskiego (Marszałkowskiego) o tym czy pobieram zasiłek czy tez nie. Dostali komplet dokumentow. I nadal nie otrzymalismy ani zasilku ani pisemnej decyzji.
Mąż 30 sierpnia tego roku zjechal do Polski, powiadomil o tym stosowne urzedy zgodnie z prawem ale nadal czeka na decycja z Child Benefit Office. Uważamy bowiem ze benefit za okres pobytu w UK nalezal sie na dzieci jak psu miska i nie oczekujemy dalszej wyplaty ale wyplaty zasilku za okres pobytu i pracy meza w UK, bo spelnil wszystkie wymagane angielskim prawem warunki do otrzymania benefitów na dzieci. Wiadomo mi, ze decyzje o przynaniu zasiłku w UK bądź nie , urząd musi rozpatrzyc i powiadomoć w okresie 3 miesiecy. Minął już ponad rok. W związku z powyższym chcemy się odwołać do innych stosownych urzędów a raczej złozyć skargę z żądaniem odsetek i odszkodowania. Dlaczego? Otóż dlatego, że przez ich opieszałość i brak oficjalnej - pisemnej decyzji pozbawili nas możliwości starania się o zasiłek w obecnym kraju pobytu, pozbawili nas pomocy.
Pytanie do was: Jak uważacie, czy dobrze z mężęm myślimy i gdzie można złożyć skargę na urząd do którego złozyliśmy wniosek czyli :
Child Benefit Office
PO Box 1
Newcastle Upon Tyne
NE88 1AA

Ostatnia edycja:
Decyzje o przyznaniu benefitu na dzieci mieszkajace w Polsce zawsze trwaja tak dlugo nie wnika to ze zlj woi urzednikow tylko od procedry. Angielska stona musi przeslco Polskiej zapytanie o koordynacje i za nim podejma decyzje musza czekac na odpowiedz.

Home office

Pracuję w Szkocji dwa lata,byłem zarejestrowany w home office,ale między czasie zmieniłem pracę i nie poinformowałem o tym w home office,teraz jestem bezrobotny,czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych?

RE: Home office

a co robiles przed dwoma latami? byc moze bedzie tobie przyslugiwal tzw. contribution based jobseekers allowance. No i jeszczse pomysl czy sa tu osoby, na ktroych prawie do rezydencji moglbyc polegac?

Mam male zapytanie o WRS . Otoz pracowalam w jednej pracy przez 6 miesiecy legalnie WRC, NIN itd. i zmienilam ja na nastepna. Miedzy tymi dwoma pracami bylo 2 dni roznicy (pierwsza zakonczylam 23 lutego 2008 a nastepna rozpoczelam 25 lutego 2008). Zaznaczam ze w tej drugiej pracuje do tej pory (prawie 2 lata). Moje pytanie brzmi czy musze to zmieniac w Home Office? Teraz akurat jestem w ciazy wiec sie zastanawiam czy nie bede miala problemu z wyplaceniem mi SMP i innych swiadczen?

Mialas to zrobic w 30 dni po zmianie zatrudnienia WRS nie jest konieczny do wyplacania SMP natomiast mozesz miec problem z otrzymaniem innych swiadczen takich jak child benefit....

No dobrze. Czyli jak zrobie to teraz to chyba nie powinno byc z tego jakis problemow. A mozesz mi powiedziec jak uaktualnic HO? Czy sa jakies gotowe formularze albo ewentualnie co mam wyslac do Ho?

A i mam jeszcze jedno pytanie do czego sie odnosi w koncu ta fomulka ze musi sie przepracowac 12 miesiecy legalnie zeby nie trzeba bylo juz odnawiac HO? Bo ja to zrozumialam tak, ze skoro ja pracuje juz 2,5 roku i miedzy tymi pracami mialam te 2 dni wolnego to to sie bedzie liczylo jako calosc, bo w koncu nie mialam wiecej niz 30 dni przerwy miedzy jedna a druga praca. Czy chodzi o to ze jak sie pracuje w JEDNEJ pracy to trzeba pracowac te 12 m-cy i mozna w tym miec 30 dni przerwy bo np. mialo sie zlamana reke ? Czy o to ze jak sie zmienia prace to miedzy nimi mozna miec 30 dni przerwy ? Tak na marginesie to ta formulka jest niejsno wyjasniona, skoro tyle ludzi ma z tym problem.

zmienilas pracodawce w ciagu pierwszych dwunastu miesiecy, wiece powinnas byla to zglosic do HO. Ostatnie dwa lata w twoeje syt to praca neilegalna. Teraz wyslij forme do HO asap. to jest ta sama jak w przypadku pierwszej rejestracji z tym ze nie musisz placic. Dostepne na stronce ukba.gov.uk. Druga sprawa, pozostale zasiliki. Kiedy masz date porodu?? wyslicz sobie tak date rozpoczecia macierzynskeigo zebys po jego skonczeniu miala ciagle 52 tyg w zarejestrowanej pracy, czyli od wyslania uaktualnienia do HO, to bedzie wszystko w porzadku :)

W sumie termin mam na 23 czerwca wiec wychodzi na to ze najlepiej jakbym juz teraz wyslala formularz do HO.

o tax credyt mozesz ubiegac sie dopiero po skonczeniu 25lat:)

nie wiem do czego ta informacja o tc sie tyczy tomaszo, ale jesli juz o tym, to niekoniecznie 25 lat, bo w przypadku tych z dziecmi badz niepelnosprawnych to jest 16 lat :)

No dobrze ale nie zapominajcie ze jest jeszcze ojciec dziecka :) a on ma i skonczone 25 lat i czysta sytuacje z HO :)

Powrót