Best s.a 9000 tyśięcy złotych

• Autor wątku Autor wątku KarolJa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarolJa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich na forum.
7 lat temu w godzinach wieczornych skradziono mi dowód osobisty.Następnego dnia zgłosiłem ten fakt na policji, gdzie otrzymałem dokumenty potwierdzające fakt takiego zgłoszenia.
Po jakimś czasie przyszło do mnie pismo z kredyt banku z prośbą o uregulowanie rat za meble i sprzęt RTV, oczywiście żadnych sprzętów na raty nie brałem. Po wizycie w banku, złożeniu wymaganych dokumentów o fakcie kradzieży dowodu osobistego sprawa, jak mi się wydawało została zamknięta.
Na szczęście złodziej został zatrzymany ( brat pracujący ówcześnie na stacji benzynowej usłyszał jak jeden z miejscowych „typów spod ciemnej gwiazdy” w rozmowie telefonicznej wspomina moje imię i nazwisko. Ta osoba na pewno nie powinna mnie znać, co wzbudziło podejrzenia mojego brata) Po zatrzymaniu wyszło na jaw, że osoba ta wzięła jeszcze kilka kredytów na inne osoby i ich skradzione dokumenty.
W 2006 roku przyszło zawiadomienie z kredyt banku o narastających odsetkach za niespłacanie rat, po wizycie w banku i przedłożeniu tych samych dokumentów, co wcześniej, pracownik zapewnił mnie, że to wystarczy i że sprawa zostanie zamknięta.
Jednak. Wczoraj w godzinach wieczornych zadzwonił telefon, była to firma Best s.a .
Poinformowano mnie, że dług został im sprzedany przez kredyt bank za 2000 zł i teraz wynosi on 9000zł. Po wyjaśnieniu, że moje dokumenty zostały skradzione, że bank posiada wszelkie dokumenty z policji o tym fakcie, powiedziano mi, że oni nic o tym nie wiedzą.
Mam przesłać te dokumenty, wraz z wyrokiem sądu w sprawie złodzieja do firmy Best s.a i jak to powiedziała miła pani „ być może sprawa pomyślnie się zakończy”.
Prosiłbym o radę. Jak mam się zachować w tej sytuacji?

P.S Firma Best s.a zadzwoniła na numer telefonu w miejscu gdzie już nie mieszkam. Co by się stało gdyby osoba odbierająca telefon nie wiedziała gdzie teraz mieszkam? Jak by mnie znaleziono? Odsetki by rosły i rosły aż w końcu….

Pozdrawiam serdecznie.

...komornik zajął by wynagrodzenie za prace

Kredyty przedawniaja sie po 3 latach ale w tej sytuacji to licze na wyrozumialosc ludzka bo przeciez udowodniono ze to nie Pan.Ma Pan wyrok Sad wiec musza to wziasc pod uwage

1. radzę poinformować ich o zmianie miejsca zamieszkania;
2. jeśli wniosą sprawę do sądu (pewnie będzie to e-sąd), sąd wyda nakaz, a Ty wniesiesz sprzeciw - podniesiesz zarzut przedawnienia, zaprzeczysz abyś to Ty zawierał umowy, i dołączysz w/w opisywane dokumenty.

Dziękuje za odpowiedzi.
Dziwi mnie zachowanie banku, który nie przedstawił windykatorowi dokumentów o fakcie kradzieży mojego dowodu osobistego.

KarolJa napisał:
Dziękuje za odpowiedzi.
Dziwi mnie zachowanie banku, który nie przedstawił windykatorowi dokumentów o fakcie kradzieży mojego dowodu osobistego.

Bo banki niczego nie przedstawiają - sprzedają "wykaz" wierzytelności, a warunkiem skuteczności umowy cesji (sprzedaży) jest ich wymagalność, nikt nie pisze o zasadności itp.

Rozumiem, że mam wysłać do Best s.a wszystkie dokumenty i sprawa zakończona. Czy mam obawiać się konsekwencji?

Kopie dokumentów.
W pismie należy napisać, że zawsze będzie podnosił Pan zarzuty popełnienia przestępstwa karnego przez faktycznego kredytobiorcę oraz przedawnienia roszczenia o spłate kredytu.
Proszę o przeczytanie zawieszonej na F|orum instrukcji "Procedura postępowania z firmami windykacyjnymi" (funkcja "szukaj").

bylam kiedy pracownikiem kredyt banku....
Zapewne chodzi o Żagiel, ktory podlega pod KB. Prosze koniecznie przy rozmowie o tych kredytach, z kimkolwiek, zapytac o numer modulo. pozniej koniecznie napisac pismo, ze skradziono Panu dokumenty tego i tego dnia, nastepnego dnia zglosi Pan ten fakt na policje. Od tego czasu ma Pan inna serie i numer dowodu ( bo zapewne Pan wyrobil juz kolejny dowod). konieczne jest zalaczenie kserokopii dokumentu z policji oraz z sadu.
Wszystko nalezy wyslac na adres.

Centrum Obslugi Klienta
Zagiel s.a.
ul. T. Zana 39 A
20 - 601 Lublin

Koniecznie listem poleconym, najlepiej za potwierdzeniem odbioru.

Taki sam komplet do firmy Best s.a.

A co do telefonu z firmy best. Znalezli telefon po adresie zameldowania. Zapewne tamten adres mial Pan w skradzionym dowodzie. Infolinia,...

Powrót