bezczynność WINB?

• Autor wątku Autor wątku proton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
proton napisał:
O PINB o tym wiedział, ponieważ przesłuchiwał w tej sprawie inwestora we wrześniu 2011r.

zażalenie do WINB w sprawie niezałatwienia sprawy - postępowanie administracyjne w sprawie samowoli budowlanej

voyteg napisał:
zażalenie do WINB w sprawie niezałatwienia sprawy - postępowanie administracyjne w sprawie samowoli budowlanej
Czy ta odpowiedź jest również aktualna w przypadku:
poszła moja skarga do WSA w tej sprawie bo zawiadomiony PINB o samowoli odmówił wszczęcia postępowania, potem WINB utrzymał.Oba organy podały, że buduje zgodnie z decyzją ( co się okazało, że źle zinterpretowały fakty, oraz inwestor ich wprowadził w błąd) i dodatkowo,że nie jestem stroną.

proton napisał:
Otrzymałem od Starosty informację, że sąsiad wystąpił i otrzymał decyzję na budowę w styczniu 2012r.

czyli można to potraktować jako nowe okoliczności w sprawie

wniosek musi zostać rozpatrzony, decyzja , odwołanie i prawo do zaskarżenia do WSA

proton napisał:
poszła moja skarga do WSA w tej sprawie.
Czy można jeszcze zawiadomić WSA o nowych okolicznościach?
Stan obecnie jest taki, że WINB przesłał moją skargę do WSA wraz z odpowiedzią.

Wysłałem skargę w dwóch egzemplarzach do WSA za pośrednictwem WINB. Otrzymałem wezwanie z WSA do usunięcia braków formalnych, przesłania 1 egzemplarza skargi.
Przecież do WINB poszły 2 szt.
Wcześniej otrzymałem odpowiedź WINB na skargę i informację, że WINB przesłał 1 szt skargi do WSA, a sobie pozostawił 1 egzemplarz.
O co w tym chodzi, rozumiem, że muszę, bo inaczej WSA odrzuci skargę.

proton napisał:
Wysłałem skargę w dwóch egzemplarzach do WSA za pośrednictwem WINB.

czy w treści skargi jest napisane:
"w załączeniu odpis skargi"

proton napisał:
O co w tym chodzi, rozumiem, że muszę, bo inaczej WSA odrzuci skargę.

Może to być błąd w sądzie.
Proponuję do WSA napisać pismo procesowe (czyli struktura taka jak skarga) z podaniem sygnatury akt. sprawy

"stosownie do wezwania z dnia <znak pisma> w załączeniu przekazuje egzemplarz skargi. Jednocześnie pragnę poinformować, że skargę już złożyłem w dwóch egzemplarzach za pośrednictwem organu, którego bezczynność skarżę".

voyteg napisał:
czy w treści skargi jest napisane:
"w załączeniu odpis skargi"
[/I]

W treści skargi nie, tylko na końcu, tuż po podpisie:

Załączniki:
1.odpis skargi,
2.......
3.......

Proszę o poradę.
1.Złożyłem wniosek do PINB , który odmówił wszczęcia postępowania administracyjnego postanowieniem.
2.Postanowienie organu I instancji utrzymał WINB.
3.Brak mojej skargi do WSA, upłynęło 3 miesiące.
4.Występuję z wnioskiem do WINB o stwierdzenie nieważności postanowienia PINB na podstawie art.156 § 1 .
5.Winb odmawia na podstawie art. 157 § 2 i art. 61a § 1 oraz 126 Kpa oraz art. 83 ust. 2 Prawo budowlane.Mam 7 dni na zażalenie do GINB.

W uzasadnieniu jest: "w niniejszej sprawie nie można rozpoznać wniosku o stwierdzenie nieważności rozstrzygnięcia pierwszoinstancyjnego, ponieważ postanowienie to oceniane było w trybie zwykłym przez organ II instancji, który wydał ostateczne postanowienie w niniejszej sprawie. Sytuacja powyższa wypełnia przesłankę z art. 61a§1 Kpa, tj. z innych przyczyn postępowanie nie może zostać wszczęte.W sprawie postanowienia podjętego w postępowaniu zażaleniowym przez WINB, nie było prowadzone żadne postępowanie nadzwyczajne. Postanowienie WINB w dalszym ciągu funkcjonuje w obrocie prawnym. Tym samym brak jest przedmiotowych przesłanek do wszczęcia postępowania nieważnościowego wobec postanowienia PINB w sytuacji, gdy utrzymujące je postanowienie organu II instancji nie zostało wyeliminowane z obrotu prawnego."
Coś zrobiłem źle, tylko co?
Myślę, że mój wniosek powinien dotyczyć nieważności postanowienia WINB, a nie tak jak zrobiłem, nieważności postanowienia PINB.

można i nawet trzeba dwie rzeczy na raz:

1. zażalenie do GINB na Postanowienie WINB w opraciu o art. 65 § 1 KPA. Jeśli jest zgodna wykładnia prawa zaprezentowaną w tym postanowieniu i WINB jest organem z innych przyczyn niewłaściwym w sprawie, to moje podanie zgodnie z art. 65 § 1 KPA powinno zostać przekazane do organu właściwego w sprawie w tym wypadku do Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego.

2. złozyć wniosek do GINB o stwierdzenie nieważności Postanowienia PINB na podstawie art. 157§ 1 i § 2 KPA w związku z art. 156§1 KPA

Dopytam jeszcze:
voyteg napisał:
1. zażalenie do GINB na Postanowienie WINB w opraciu o art. 65 § 1 KPA. Jeśli jest zgodna wykładnia prawa zaprezentowaną w tym postanowieniu i WINB jest organem z innych przyczyn niewłaściwym w sprawie, to moje podanie zgodnie z art. 65 § 1 KPA powinno zostać przekazane do organu właściwego w sprawie w tym wypadku do Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego.
Będzie to zażalenie na postanowienie WINB, które właśnie otrzymałem, a nie zażalenie na niezałatwienie sprawy?
Czy trzeba to jakoś szczególnie uzasadniać?

voyteg napisał:
2. złozyć wniosek do GINB o stwierdzenie nieważności Postanowienia PINB na podstawie art. 157§ 1 i § 2 KPA w związku z art. 156§1 KPA
Przepraszam ale czy tu na pewno "do GINB o stwierdzenie nieważności Postanowienia PINB", nie powinno być - nieważności Postanowienia WINB, tego wcześniejszego, utrzymującego w mocy?

Ostatnia edycja:
proton napisał:
Będzie to zażalenie na postanowienie WINB, które właśnie otrzymałem, a nie zażalenie na niezałatwienie sprawy?

tak, bo WINB wydał postanowienie, które pan żali

proton napisał:
Czy trzeba to jakoś szczególnie uzasadniać?

zaproponowałem wyżej jak

proton napisał:
Przepraszam ale czy tu na pewno "do GINB o stwierdzenie nieważności Postanowienia PINB", nie powinno być - nieważności Postanowienia WINB, tego wcześniejszego, utrzymującego w mocy?

można napisac Postanowienia PINB i utrzymującego je Postanowienia WINB

voyteg napisał:
Proszę o opinię:

Niniejszym, w oparciu o art. 65 § 1 KPA, składam zażalenie na Postanowienie ...........maja 2012r znak........Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego.
Uzasadnienie
Postanowieniem nr .......... maja 2012r WINB odmówił mi wszczęcia postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności postanowienia Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w ..........2011r. Organ skarżony, wywnioskował z mojego pisma z dnia .........2012r, że moje żądanie dotyczy jedynie postanowienia powiatowego organu.Z treści mojego pisma wynika również, że dotyczy ono postanowienia WINB, utrzymującego w mocy wcześniejsze postanowienie organu powiatowego.
Cytuję:
"W mojej ocenie postanowienie ..........2011r. i następnie utrzymujące je w mocy, postanowienie WINB w........, narusza prawo procesowe oraz materialne i dlatego powinno zostać unieważnione na podstawie art. 156 § 1 pkt 2 k.p.a. , jako wydane z rażącym naruszeniem prawa"

i dalej:

"W mojej ocenie oba postanowienia i późniejsze ..... WINB w........ i poprzedzające je nr ....... PINB w ........ wydane zostały z naruszeniem prawa poprzez niepełne ustalenie stanu faktycznego zgodnie z art. 7,77 oraz art. 28 k.p.a.
Postępowanie dowodowe zostało przeprowadzone bez wyczerpującego zebrania materiału dowodowego, dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego i następnie jego prawidłowego rozpatrzenia, zarówno w toku postępowania przed organem pierwszej instancji, jak i w postępowaniu zainicjowanym moim zażaleniem do WINB"

WINB postanowieniem nr ......... z dnia.........2011r. znak : ........... utrzymującym w mocy postanowienie organu powiatowego, zaprezentował zgodną wykładnię prawa do poprzedzającego go postanowienia organu powiatowego, jak również w związku z tym, że WINB jest organem z innych przyczyn niewłaściwym w sprawie, to moje podanie zgodnie z art. 65 § 1 KPA powinno zostać przekazane do organu właściwego w sprawie w tym wypadku do Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego.

Składam za pośrednictwem WINB.

voyteg napisał:

Tu planuję przepisać treść poprzedniego uzasadnienia wniosku, który złożyłem do WINB, tylko zmienię adresata czyli GINB, dodam art. podane przez pana.
Składam bezpośrednio do GINB?

proton napisał:
Niniejszym, w oparciu o art. 65 § 1 KPA, składam zażalenie na Postanowienie ...........maja 2012r znak........Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego.

zajmijmy się tym wątkiem, wcześniej pan napisał

proton napisał:
ponieważ postanowienie to oceniane było w trybie zwykłym przez organ II instancji, który wydał ostateczne postanowienie w niniejszej sprawie

czyli WINB nie zajął się merytorycznie, bo uznał ze jest niewłaściwy i dlatego wcale nie miał prawa

dlatego proponuje w zażaleniu na te postanowienie jedno krótkie zdanie

Składam zażalenie na Postanowienie Nr... z dnia... wydane przez WINB , ponieważ w moje ocenie jeśli jest zgodna wykładnia prawa zaprezentowaną w tym postanowieniu i WINB jest organem z innych przyczyn niewłaściwym w sprawie, to moje podanie zgodnie z art. 65 § 1 KPA powinno zostać przekazane do organu właściwego w sprawie
w tym wypadku do Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego.

teraz podanie do GINB

wstęp taki:

Na podstawie art. 157§ 1 i § 2 KPA w związku z art. 156§1 KPA składam wniosek o stwierdzenie nieważności <nazwa aktu prawnego> WINB oraz <nazwa aktu prawnego> PINB ponieważ <tu krótko dlaczego>

Uzasadnienie

<I tu co panu przyjdzie do głowy wraz z cytatami orzeczeń NSA z podaniem sygnatury akt>

proton napisał:
Składam bezpośrednio do GINB?

tak bezpośrednio, bo to podanie wszczynające

Wystąpiłem z wnioskiem do PINB o dostęp do informacji publicznej i zapytałem:
1.Czy w okresie od października 2011 roku do dnia udzielenia odpowiedzi na niniejszy wniosek przez PINB w ......, było prowadzone lub jest obecnie prowadzone, jakiekolwiek postępowanie w sprawie samowoli budowlanej albo legalizacji za opłatą na terenie działki nr ..... w ........
2.Ile osób będących pracownikami, urządnikami PINB w......., ukończyło lub kończy obecnie ...........( tu była nazwa szkoły wyższej, chodziło mi o ilość, liczbę).
Otrzymałem odpowiedź z datą na piśmie po 14 dniach.
1.PINB wnosi o sprecyzowanie czego dotyczy samowola budowlana na wskazanym terenie.
2.PINB informuje, iż nie ma możliwości udzielenia informacji dot. ukończenia szkół wyższych przez pracowników tut. inspektoratu, gdyż spowodowałoby to naruszenie dóbr osobistych pracowników PINB.

Ad.1 przecież we wniosku wyraźnie sprecyzowałem, że jakiekolwiek postępowanie w sprawie samowoli,
Ad.2 chodziło tylko o ilość, liczbę, a nie wyszczególnienie.
Proszę o poradę , czy sprecyzować, jak postąpić?

voyteg napisał:
teraz podanie do GINB

wstęp taki:

Na podstawie art. 157§ 1 i § 2 KPA w związku z art. 156§1 KPA składam wniosek o stwierdzenie nieważności <nazwa aktu prawnego> WINB oraz <nazwa aktu prawnego> PINB ponieważ <tu krótko dlaczego>

Uzasadnienie

<I tu co panu przyjdzie do głowy wraz z cytatami orzeczeń NSA z podaniem sygnatury akt>

tak bezpośrednio, bo to podanie wszczynające
Otrzymałem w tej sprawie od GUNB pismo z informacją, że wystąpiono o akta sprawy do WINB ale :
GUNB nie wyznaczył nowego terminu załatwienia sprawy cytuję
"na podstawie art.36§ 2 Kpa informuje się, że w związku z przyczyn niezależnych od organu sprawa będzie mogła być załatwiona w terminie określonym w art. 35 § 3 Kpa liczonym od dnia skompletowania akt sprawy."
To chyba nie jest prawidłowo?

Dopytam jeszcze o jedno dotyczące tej sprawy:
Poszło doniesienie do PINB w sprawie samowolnej zmiany sposobu użytkowania.
PINB powołał się na kontrolę wykonaną parę miesięcy wcześniej, jeszcze sprzed obecnego doniesienia i nie stwierdził zmiany sposobu użytkowania.
Skarżący nie był zawiadomiony o kontroli i nie brał udziału w niej.Kontrolowany mógł więc mówić rzeczy nieprawdziwe, na podstawie czego taka decyzja PINB i odmowa wszczęcia postępowania w sprawie samowolnej zmiany sposobu użytkowania.
Czy brak zawiadomienia i brak udziału strony skarżącej w wizji przed wydaniem decyzji o odmowie wszczęcia postępowania jest uchybieniem mogącym skutkować unieważnieniem postanowienia.

Powrót