voyteg napisał:
1. zażalenie do GINB na Postanowienie WINB w opraciu o art. 65 § 1 KPA. Jeśli jest zgodna wykładnia prawa zaprezentowaną w tym postanowieniu i WINB jest organem z innych przyczyn niewłaściwym w sprawie, to moje podanie zgodnie z art. 65 § 1 KPA powinno zostać przekazane do organu właściwego w sprawie w tym wypadku do Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego.
Proszę o opinię:
Niniejszym, w oparciu o art. 65 § 1 KPA, składam zażalenie na Postanowienie ...........maja 2012r znak........Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego.
Uzasadnienie
Postanowieniem nr .......... maja 2012r WINB odmówił mi wszczęcia postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności postanowienia Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w ..........2011r. Organ skarżony, wywnioskował z mojego pisma z dnia .........2012r, że moje żądanie dotyczy jedynie postanowienia powiatowego organu.Z treści mojego pisma wynika również, że dotyczy ono postanowienia WINB, utrzymującego w mocy wcześniejsze postanowienie organu powiatowego.
Cytuję:
"W mojej ocenie postanowienie ..........2011r. i następnie utrzymujące je w mocy, postanowienie WINB w........, narusza prawo procesowe oraz materialne i dlatego powinno zostać unieważnione na podstawie art. 156 § 1 pkt 2 k.p.a. , jako wydane z rażącym naruszeniem prawa"
i dalej:
"W mojej ocenie oba postanowienia i późniejsze ..... WINB w........ i poprzedzające je nr ....... PINB w ........ wydane zostały z naruszeniem prawa poprzez niepełne ustalenie stanu faktycznego zgodnie z art. 7,77 oraz art. 28 k.p.a.
Postępowanie dowodowe zostało przeprowadzone bez wyczerpującego zebrania materiału dowodowego, dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego i następnie jego prawidłowego rozpatrzenia, zarówno w toku postępowania przed organem pierwszej instancji, jak i w postępowaniu zainicjowanym moim zażaleniem do WINB"
WINB postanowieniem nr ......... z dnia.........2011r. znak : ........... utrzymującym w mocy postanowienie organu powiatowego, zaprezentował zgodną wykładnię prawa do poprzedzającego go postanowienia organu powiatowego, jak również w związku z tym, że WINB jest organem z innych przyczyn niewłaściwym w sprawie, to moje podanie zgodnie z art. 65 § 1 KPA powinno zostać przekazane do organu właściwego w sprawie w tym wypadku do Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego.
Składam za pośrednictwem WINB.
voyteg napisał:
2. złozyć wniosek do GINB o stwierdzenie nieważności Postanowienia PINB na podstawie art. 157§ 1 i § 2 KPA w związku z art. 156§1 KPA
Tu planuję przepisać treść poprzedniego uzasadnienia wniosku, który złożyłem do WINB, tylko zmienię adresata czyli GINB, dodam art. podane przez pana.
Składam bezpośrednio do GINB?