voyteg
Moderator globalny
Moderator
- Odpowiedzi
- 18 611
nie podali dokładnego terminu i nie wydali decyzji?
cóż - proszą się o kolejną skargę do WSA
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czy PINB jest właściwy w udzieleniu info. publ. w sprawie decyzji udzielającej pozwolenia na użytkowanie, czy to może jakiś inny organ?voyteg napisał:nie podali dokładnego terminu i nie wydali decyzji?
Chyba trzeba zmienić ostatnie zdanie:proton napisał:Czy PINB jest właściwy w udzieleniu info. publ. w sprawie decyzji udzielającej pozwolenia na użytkowanie, czy to może jakiś inny organ?
Jak PINB właściwy to początek tak jak w poradniku, a dalej:
Uzasadnienie:
W zakresie tej sprawy miał miejsce następujący przebieg zdarzeń:
1. Dnia 18.07.2012r złożyłem podanie zawierające wniosek o udostępnienie kserokopii decyzji udzielającej pozwolenia na użytkowanie ...... na działce..... w ......
2. Do dnia złożenia tej skargi 02.08.2012r( dlatego dopiero 02.08.2012r bo 14 dni) organ administracji publicznej nie udostępnił żądanej informacji ani też nie wydał decyzji odmownej zgodnie z art. 16 pkt. ustawy o dostępie do informacji publicznej, czym naruszył 14 dniowy termin zapisany art. 13 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej.Pismem z dnia 25.07.2012r znak ..... PINB poinformował o nie możliwości udzielenia odpowiedzi na mój wniosek o dostęp do informacji publicznej z dnia 18.07.2012r. W piśmie tym , organ nie poinformował o dokładnej dacie udzielenia odpowiedzi na mój wniosek.
no i dalej tak jak w poradniku
Czy coś zmienić?
Przyszło dziś pismo z WSA "doręczenie odpisu pisma" z załączoną kopią "odpowiedź na skargę"autorstwa sąsiada w którym wymienia siebie jako stronę , mnie jako skarżącego, zaskarżony organ WINB, cytuję:proton napisał:Otrzymałem postanowienie WINB o utrzymaniu w mocy zaskarżonego postanowienia PINB.Będę składał skargę do WSA.
proton napisał:2)zasądzenie na rzecz skarżącego wysokich kosztów sądowych
uzasadnienie
Co ja mam z tym zrobić?
Strony ponoszą koszty postępowania związane ze swym udziałem w sprawie, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.
Stronie, która wniosła skargę kasacyjną, należy się zwrot poniesionych przez nią niezbędnych kosztów postępowania
kasacyjnego:
1) od organu - jeżeli w wyniku uwzględnienia skargi kasacyjnej został uchylony wyrok sądu pierwszej instancji oddalający skargę;
2) od skarżącego - jeżeli w wyniku uwzględnienia skargi kasacyjnej został uchylony wyrok sądu pierwszej instancji uwzględniający skargę.
PINB w związku z moim wnioskiem o wszczęcie postępowania administracyjnego zakończonego postanowieniem i biorąc pod uwagę treść mojego pisma - wzywa o sprecyzowanie ww. wniosku tj. czy wnoszę o wznowienie niniejszego postępowania z urzędu czy jako strona postępowania.Przypomnę, że w niniejszym postanowieniu PINB odmawia wszczęcia postępowania bo nie jestem stroną i użytkowanie zgodne z PB.voyteg napisał:To można spróbować, tu taki argument został przeanalizowany
proton napisał:wzywa o sprecyzowanie ww. wniosku
Nie podaje żadnej podstawy, zwykłe pismo.voyteg napisał:a jaką podaje podstawę prawną tego żądania?
Ale gdybym sprecyzował, to czy w niniejszej sytuacji "przysługuje" mi możliwość wznowienia jako strona postępowania.proton napisał:PINB w związku z moim wnioskiem o wszczęcie postępowania administracyjnego zakończonego postanowieniem i biorąc pod uwagę treść mojego pisma - wzywa o sprecyzowanie ww. wniosku tj. czy wnoszę o wznowienie niniejszego postępowania z urzędu czy jako strona postępowania.Przypomnę, że w niniejszym postanowieniu PINB odmawia wszczęcia postępowania bo nie jestem stroną i użytkowanie zgodne z PB.
Zacytuję początek mojego wniosku i proszę o poradę jak mam postąpić.
"Na podstawie art. 145 § 1 Kodeksu Postępowania Administracyjnego (tekst jednolity z dnia 9 października 2000 r. - Dz.U. Nr 98, poz. 1071) wnoszę o wznowienie postępowania z urzędu w sprawie dotyczącej sposobu użytkowania części podpiwniczenia w budynku na działce nr.... obr..... w..... , które zostało zakończone Postanowieniem Nr. ..../11 z dnia .......2011r. wydanym przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego.
proton napisał:Może we wniosku podałem źle, że z urzędu i teraz jest okazja naprawić błąd.
Podkreślić bowiem należy, iż organ administracji publicznej związany jest żądaniem zawartym w podaniu i nie może zmienić z urzędu jego kwalifikacji (wyrok NSA z dnia 10 czerwca 1988 r., IV SA 35/88, PiŻ 1988, Nr 30, s.15).
OK,organ popełnia błąd i należy mu to wskazać.voyteg napisał:Organ jest związany żądaniem zawartym w podaniu, a w podaniu pan wyraźnie napisał
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/008E91254B
GINB zawiadamia o wszczęciu postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności postanowienia WINB oraz utrzymanego nim postanowienia PINBvoyteg napisał:2. złozyć wniosek do GINB o stwierdzenie nieważności Postanowienia PINB na podstawie art. 157§ 1 i § 2 KPA w związku z art. 156§1 KPA
voyteg napisał:nie podali dokładnego terminu i nie wydali decyzji?
proton napisał:to czy taki sprytny manewr organu, bez podania dokładnej daty załatwienia sprawy - nie powoduje, że już nie pozostaje w bezczynności?
Wprawdzie przepisy nie dają żadnych wskazówek co do tego, jaki termin może być potrzebny do załatwienia sprawy, jednakże termin ten musi być wyraźnie oznaczony (w dniach, tygodniach, miesiącach). Z całą pewnością poinformowanie strony, że postępowanie zostanie zakończone w terminie miesiąca, czy też dwóch miesięcy od zebrania kompletu dokumentacji, nie wypełnia obowiązku wynikającego z art. 36 kpa.
proton napisał:Czy prawidłowe jest postępowanie organu:
-był wniosek strony o wznowienie postępowania zakończonego postanowieniem PINB, następnie utrzymanym przez WINB. Wniosek złożono do PINB,
-teraz PINB na podstawie art.65 § 1 Kpa przekazuje do załatwienia WINB, ponieważ PINB uznaje się niewłaściwym do załatwienia sprawy.
Pismo PINB nosi tytuł : "zawiadomienie" i podstawa prawna jak wyżej ale czy takie działanie nie jest obowiązkiem PINB bo faktycznievoyteg napisał:Nie
Zatem zażalenie na niezałatwienie sprawy (rozpatrzenie wniosku o wznowienie ) w terminie przez PINB
proton napisał:Na wniosek o dostęp do info publ. otrzymałem odpowiedź cytuje:
"PINB w odpowiedzi na wniosek o udzielenie info. publ. odnośnie decyzji udzielającej pozwolenie na użytkowanie ........ informuje, iż nie jest możliwe udzielenie odpowiedzi na ww. wniosek z uwagi na fakt, iż tut. organ nie dysponuje aktami sprawy .... Powyższe akt zostały przesłane do WINB w związku ze złożonym zażaleniem na postanowienie WINB ...
PINB zobowiązuje się do udzielenia informacji na ww. wniosek po otrzymaniu akt sprawy ..
Jednocześnie informuje się skarżącego, iż na podst art.35par5 Kpa bieg terminu na załatwienie przedmiotowej sprawy ulega wstrzymaniu do czasu otrzymania powyższych akt."
Pisać w zw. z tym o dostęp do WINB?
Czy czekać nie wiadomo ile?
Skarga na bezczynność jest już w WSA,wyznaczony jest też termin rozprawy, a PINB poinformował, że dysponuje już żądaną informacją.Jednak udzieli informacji po uiszczeniu opłaty skarbowej zgodnie z art.7 ust.2 ustawy o dostępie do informacji publicznej w wysokości 1 zł za stronę ( są dwie strony)oraz dostarczeniu dowodu wpłaty do inspektoratu.Do wiadomości otrzymał też WSA.voyteg napisał:nie podali dokładnego terminu i nie wydali decyzji?