Bezprawne odroczenie wyroku?

• Autor wątku Autor wątku luberad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luberad

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu następującej sytuacji:
Mój mąż został skazany na karę pozbawienia wolności wyrokami:
1) 6 mies. w zawieszeniu w 2004r.
2) 8 mies w 2005r.
3) 8 mies w 2006r.
Przebywa w zakładzie karnym od 19 stycznia 2007r.
23 maja sąd rejonowy,który wydał ostatni wyrok odroczył karę na okres 6 mies. ze względu na syt. rodzinną.
29 sierpnia mąż stanął na wokandzie w zk w sprawie warunkowego wyjścia(po odbyciu połowy 1 i 2 wyroku).
Na wokandzie został najpierw poinformowany, że sprawa zostaje odroczona,ponieważ potrzebne są opinie(kuratora i policji o tym jak sprawuje się na przepustkach)
Następnie został jeszcze raz poproszony i poinformowany.że odroczenie wyroku odbyło się bezprawnie, ponieważ było to w gestii sądu penitencjarnego.
Nie rozumiem tego, ponieważ według informacji doświadczonego adwokata sąd był właściwym organem,ponieważ ten ostatni wyrok nie był jeszcze w trakcie wykonywania.Czy sędzia mógł się tak pomylić?Sprawa wiązała się też z poniesieniem pewnych kosztów. Ponadto sytuacja rodzinna jest bardzo trudna i liczyliśmy na wyjście męża.Co w takiej sytuacji powinniśmy dalej robić?
Będę wdzięczna za pomoc.[/b]

Skoro sąd penitencjarny nie odmówił udzielenia warnkowego przedterminowego zwolnienia posiadając zapewne informacje z zk, a jedynie odroczył posiedzenie żeby przeprowadzić wywiad kuratora i zasięgnąć informacji z policji to wydaje się, że są szanse na jego uzyskanie.
odnośnie drugiej kwestii: jeżeli w dniu wydania postanowienia o odroczeniu kara nie została wprowadzona do wykonania to sąd który wydał orzeczenie w pierwszej instancji był właściwy do orzekania. nawet jeżeli nie (jeżeli orzeczenie jednak wprowadzono do wykonania) to postanowienie o odroczeniu jest prawomocne (jeżeli nie zostało zaskarżone a sprawa przed sądem odwoławczym się nie odbyła) i jak mi się wydaje winno podlegać wykonaniu pomimo bezwzględnej przyczyny odwoławczej.

Dziękuję tylko dlaczego na wokandzie najpierw został poinformowany o odroczeniu, a następnie wezwany ponownie i poinformowany o tym,że wyrok jrst bezprawny-teraz nie wiadomo czy i kiedy będzie kolejna wokanda, termin odroczenia upływa 23 listopada,

Witam mój brat ma podobną sytuację tzn.ma do odbycia dwa wyroki jeden już odbywa a w sprawie drugiego chce pisać odroczenie wykonania tylko teraz już nie wiem co mam mu przekazać ponieważ z tego co czytam na forum to mam sprzeczne informacje,jedni twierdzą że można a drudzy że nie czy mógłby mi osoba kompetentna odpowiedzieć bo troszkę się pogubiłem.
Dodam,że narazie w ZK nie ma tego drugiego wyroku.

nie wiem czy jestem osobą kometentną ale niezależnie od tego czy brat napisze że wnosi o odroczenie bądź przerwe w karze sąd zgodnie a art 118 kpk powinien pismu nadać odpowiedni bieg - przy czym nie tylo chodzi tu o kwestię odbywania kary co wprowadzenia jej do wykonania. może zawsze w piśmie opisać swoją sytuację co ułatwi sądowi określenie właściwego do rozpoznania wniosku sądu.

Można gdzieś to sprawdzić,że Sąd wprowadził do wykonania?
Jeśli okarze się ze tak to czy można pisać o odroczenie i gdzie kierować taki wniosek??
Czy ma to znaczenie że nie podpisał jeszcze tego drugiego wyroku i co to wogóle znaczy (ponieważ tak mi przez tel.powiedział)

[cytat="piotrus12"]Można gdzieś to sprawdzić,że Sąd wprowadził do wykonania?
Jeśli okarze się ze tak to czy można pisać o odroczenie i gdzie kierować taki wniosek??[/cytat]

wydaje mi się że są dwie możliwości zakład karny lub sąd który orzekł daną karę, w pierszej instancji, w pierwszej kolejności spróbować w z/k

A ja dalej nie rozumim.Adwokat twierdzi, że wniosek o odroczenie wykonania kary składa się w sądzie, który wydał wyrok i sąd się przychylił, poniewaŻ WYROKI ODSIADUJE SIĘ W KOLEJNOŚCI ICH WYDANIA.Jeżeli skazany już zaczął odsiadywać dany wyrok, to wtedy pisze się o przerwę i kieruje do sądu penitencjarnego.

Jeżeli wyrok nie został wprowadzony do wykonania to czywiście mozna skorzystac z odroczenia jego wykonania i tu decyzję podejmuje Sąd skazujący.
Nie rozumiem natomiast dlaczego Sąd udzielił odroczenia w maju, mimo że skazany odbywa karę izolacyjną od stycznia? :what: i to jeszcze na przesłanki rodzinne.

[cytat="marika39"]Jeżeli wyrok nie został wprowadzony do wykonania
Marika 39 a co to znaczy??

Wprowadzenie wyroku do wykonania w zakresie kary pozbawienia wolności to nic innego jak nakaz stawienia do Zakładu Karnego.

Jeśli mój brat ma dwa wyroki do wykonania narazie odbywa jeden natomiast drugi już jakiś czas temu próbował odroczyć ale się nie dało czy teraz np.za pół roku może napisać znowu wniosek o odroczenie tego drugiego wyroku>?>

Sąd odracza wykonanie kary jeśli jej natychmiastowe wykonanie pociągnęłoby dla niego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki - skoro brat odbywa juz karę w innej sprawie, to nie ma podstaw do odroczenia kary w drugiej

No niby tak ale ledwo co dziecko mu się urodziło,żona nie pracuje mieszka z rodzicami bo inaczej nie miała by za co się utrzymać i 5 miesięcznego dziecka dlatego chcą się ubiegać o odroczenie drugiego wyroku.Czy chociaż może spróbować o takie odroczenie jeśli jeszcze nie wykonuje tego wyroku a już około półtora roku temu mu odmówiono jego odroczenia,teraz ma nowe okoliczności???

A to dziwna sytuacja - jeśli Sąd nie odroczył wykonania kary, to powinien wprowadzic ten wyrok do wykonania - nie może sprawa leżec "na półce".
Brat może kierowac wniosek o udzielenie przerwy,ale jeśli są inne osoby które pomagają jego zonie, to Sąd może nie udzielic przerwy.Ale..pisac zawsze mozna :)

No niby wprowadził ale najpierw brat odbywa inny wyrok,jednak ten o którym mówie nie został jeszcze do tej pory przesłany do zk,więc nie wiem jak to można rozumieć.No pomagają bo tak to dziewczyna byłaby bezdomna.Ok czyli próbować zawsze mogą o przerwe a o odroczenie już nie?

Jaki ma wymiar kary z pierwszego a jaki z drugiego wyroku? Jaki juz czas przebywa w ZK?był aresztowany do którejś ze spraw?

Niebył aresztowany do żadnej ze spraw,1 wyrok to 2 lata drugi rok i 6 miesięcy jest w zakładzie 5 miesięcy.
Za niedługo będzie stawał na komisje w sprawie przepustek ale nie wiedzą tam jeszcze o tym 2 wyroku i właśnie o ten drugi wszystko się rozchodzi.

Powrót