Bezrobotna w ciąży prosi o radę

• Autor wątku Autor wątku anna kuklińska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna kuklińska

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku,sama wychowuję 2 letniego synka ,jestem w ciąży. Ojciec dzieci z którym jestem w trakcie rozwodu wyrzucił nasz z domu.( nie byłam tam zameldowana) nie otrzymuję od niego zadnej pomocy finansowej. 1 czerwca najprawdopodobniej otrzymam rozwód i zostaną mi zasądzone alimenty których on na pewno nie będzie płacił. wiem że po 2 miesiącach niepłacenia przez niego alimentów będę się mogła zwrócić do funduszu o pomoc ale co do tego czasu? Moje dziecko sika w prześcieradła podarte na pieluchy bo nie stać mnie nawet na tetrowe. Mieszkam kątem u znajomego który zarabia grosze ale chociaż stara się małemu mleko kupić ,robi co może ale też mu ciężko. nie mogę liczyć na pomoc rodziców,ponieważ obwiniają mnie o rozpad mojego małżeństwa i zerwali ze mną wszelkie kontakty. Dla mnie była to sytuacja nagła i nigdy nie miałam takich kłopotów. Proszę poradzcie do jakich instytucji mam sie zwrócić o pomoc. Dom samotnej matki odpada ,bo tak jak napisałam ,mieszkać mam gdzieJaka pomoc socjalna mi się nalezy ? Czy w związku z tym że jestem w ciąży należy mi się jakaś pomoc od urzędu pracy? Błagam!!!!! poradzcie !!!!

Urząd pracy może (powinien) Pani pomóc w zakresie poszukiwania pracy. Natomiast sugerowałbym kontakt z ośrodkiem pomocy społecznej oraz powiatowym centrum pomocy rodzinie.

Dziękuję za pomoc.

Witam :)

Zgłoś się do MOPSu. Złóż podanie o pomoc finansową - zasiłek okresowy - jeśli dochód Twojej rodziny (2-osobowej) nie przekracza 702zł, pracownik socjalny podpowie co można zrobić dalej. Pracownik socjalny przyjdzie na wywiad w miejsce gdzie przebywasz.

Jeśli dochód na osobe w Twojej rodzinie nie przekracza 504 zł, zgłoś się w MOPSie do Świadczeń Rodzinnych po świadczenie rodzinne - dla 2-latka będzie to kwota 68zł. Jeśli jesteś w ciąży to po urodzeniu dziecka dostaniesz becikowe 1000zł.

Jeśli chodzi o znajomego - czy to jest Twój konkubent? Jego dochód będzie uznany jako wspólny, jeśli prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe.

Jeśli w ciągu 2 mies. twój facet nie zapłaci Ci nic, możesz ubiegać się o świadczenia z funduszu alimentacyjnego w MOPSie. Zgłosisz się wtedy do Sekcji Świadczeń Rodzinnych z dokumentami i wnioskiem - do wniosku należy dołączyć zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o bezskuteczności egzekucji. Ten pan jeśli ma dochód to musi płacić, zajmie się nim komornik, jeśli egzekucja będzie bezskuteczna, to pieniążki z MOPSu ze ŚR , tyle ile wynoszą alimenty, POD WARUNKIEM, że dochód na osobę w Twojej rodzinie nie przekracza 725zł.
W momencie kiedy dostaniesz alimenty, a będziesz pobierała pieniądze z MOPSu, będziesz musiała to zgłosić.

Świadczenia z FA przysługują dziecku do ukończenia przez nią 18 roku życia ; do ukończenia 25 roku życia gdy uczy się w szkole lub szkole wyższej; bezterminowo gdy posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności.

Dziękuję za wszystkie rady :)) Do Mopsu się zgłosiłam ,czekam na wizytę pracownika socjalnego. Dochód mojego konkubenta jest bardzo niski bo komornik zabiera mu 60 procent pensji ,np. w maju miał do wypłaty niecałe 600 zł !!! Niestety mój dochód za rok 2009 to 750 złotych netto na osobę ,o 25 złotych przekracza mi próg funduszu alimentacyjnego :( więc pewnie nie mam co liczyć na pieniądze z funduszu? czy jeżeli na początku września urodzę dziecko i mój dochód podzielę na 3 osoby wtedy to będę mogła złożyć wniosek do funduszu? prosze o odpowiedz w tej sprawie

Mam jeszcze jedno pytanie,czy dochód mojego konkubenta bedę musiała przedstawić w funduszu alimentacyjnym i czy mogę konkubenta policzyć jako członka rodziny dzieląc swój dochód za ubiegły rok na osobę czyli obecnie moja rodzina liczyłaby 3 osoby,a po urodzeniu dziecka we wrześniu 4 .

a z jakiego tytułu są potrącenia komornicze?
jeżeli obecnie nie ma Pani dochodu to Pani dochód za 2009 jest utracony i nie bierze się go pod uwagę

Utracony? to znaczy że mogę się starać o alimenty z funduszu i złożyć w sierpniu wniosek ? i o świadczenie rodzinne ( 68 zł) na dziecko też?

Możesz , a o świadczenie rodzinne możesz już teraz.
Jeżeli komornik zajoł wynagrodzenie konkubenta z tytułu alimentów to od wspólnego dochodu odliczasz alimenty faktycznie zapłacone-- zaświadczenie konkubent uzyska u komornika

Jeśli konkubent nie jest ojcem dziecka dla którego ewentualnie będę starć się o świadczenie rodzinne to muszę przedstawić jego zarobki za zeszły rok? Dodam że w konkubinacie żyjemy od kwietnia tego roku a zameldowana jestem u niego od czerwca tego roku. Czy to musi być zaświadczenie z urzędu skarbowego?

Powrót