Bezrobotny a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku miru1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miru1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam mam pytanie czy UP jest wstanie sprawdzic ze bezrobotny pracowal np. jeden dzien na umowe zlecenie ?
Czy w praktyce sprawdza swoich bezrobotnych w ZUS-ie ?

Czy w praktyce UP sprawdza bezrobotnych ?

Nie musi, takie sprawy lubią "wychodzić same". Bezrobotny łamiący prawo musi mieć świadom konsekwencji kiedy się wyda.

Ostatnia edycja:
W jaki sposob moze wyjsc ?
Jak w praktyce UP sprawdza takie rzeczy ?

Witam,
przez prawie rok miałam podpisaną umowę zlecenie z pracodawcą, pracowałam jako student, więc pracodawca nie płacił za mnie składek do ZUSu. Po wygaśnięciu umowy chciałabym zarejestrować się jako bezrobotna, czy muszę informować UP o tyn, że pracowałam? Czy mogą to jakoś sprawdzić?

Tak, ma Pani obowiązek poinformować i udokumentować tę pracę.

dziękuję za odpowiedz

Witam,
Mam pytanie mianowicie parę lat temu a dokładnie w 2012r. bylam miesiąc zarejestrowana w Urzędzie Pracy i w tym czasie podjęłam prace na umowe zlecenie na 1 miesiąc. Oczywiście zrobilam to nieumyslnie :-( później zakończyłam tą prace i dalej byłam na bezrobociu prawie 2 lata. Jaka kara mi grozi? Proszę o pomoc, szczerze powiedziawszy jestem załamana :-(

* od miesiąca byłam zarejestrowana

UrzadPracy1 napisał:
zakończyłam tą prace i dalej byłam na bezrobociu prawie 2 lata.
Pobierała Pani jakieś pieniądze po tym czasie z PUP? Zasiłek, stypendium?

Nie pobieralam żadnych pieniedzy, ale ubezpoeczali mnie a nie powinni tak?

UrzadPracy1 napisał:
Nie pobieralam żadnych pieniedzy, ale ubezpoeczali mnie a nie powinni tak?
Tak. W sprawie nakładania się składek, to już się ZUS z Panią skontaktuje... Z PUP zostanie pewnie prędzej czy później wszczęte postępowanie administracyjne w kwestii skorygowania okresu rejestracji jako bezrobotny (utrata statusu bezrobotnego nastąpić powinna od dnia podjęcia zlecenia, co nie zostało zgłoszone).

Ostatnia edycja:
Ale właśnie wyszło to w Zusie bo mam luke w ubezpieczeniu i kazali mi sprawe wyjaśnić w Urzędzie Pracy

Nie zapłacę kary za to że przez 2 lata UP mnie ubezpieczal?

A jeśli chodzi o ZUS czy mogę im płacić jakąś karę? Proszę o odpowiedź.

UrzadPracy1 napisał:
Nie zapłacę kary za to że przez 2 lata UP mnie ubezpieczal?

Jeśli korzystalas z opieki medycznej a kwoty leczenia były znaczące, NFZ upomni się o pieniądze. Teraz jest na to duży nacisk

Powrót