Bezzasadne upomnienie- nieopłącony abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku Emulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emulka

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 048
Witam.

dnia 8.12.2017 otrzymałam upomnienie w związku z nieopłąconym abonamentem rtv na kwotę około 800 zł. w okresie podanym w upomnieniu byłam zwolniona z opłat z tytułu korzystania z odbiorników RTV, na co posiadam stosowne dowody (podpisany formularz zgłoszenia oraz dokumenty, z których wynika, że posiadam dwa tytułu do zwolnienia z opłaty abonamentowej- byłam w określonym czasie bezrobotna oraz otrzymywałam na dzieci świadczenie rodzinne).
Napisałam odwołanie, które wysłałam 14. 12.2017 roku a zostało odebranie 15.12.2017 roku. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam w odpowiedzi żadnej decyzji. Ile czasu ma ten Organ na odpowiedź w tego typu sprawie?

Chcę wystosować ponaglenie do w/w sprawy. W przypadku dalszej zwłoki do jakiego ogranu nalezy złożyć zażalenie? Do WSA ?

Upomnienie wystawione w imieniu Dyrektora COF ds. Abonamentu.

Jaka podstawa prawna zawarta w upomnieniu?

"Na podstawie art. 15 par 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 o postępowaniu egzekucyjnym w administracji wzywa się do zapłaty następujących należności:
- opłata abonamentowa 765,07 zł
- koszty upomnienia 11,60 zł
razem 776, 67 zł.

Stawka odsetek za zwłokę od zaległości podatkowych, według której nalezy obliczyć dalsze odsetki wynosi 8% w skali roku. Kwotę należności głównej wraz z odsetkami naliczonymi na dzień dokonania zapłaty, należy wpłacić w terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego upomnienia, za pośrednictwem Poczty Polskiej lub na rachunek bankowy:
(...)
W przypadku nieuregulowania należności we wskazanym terminie, zostanie wszczęte postępowanie egzekucyjne w celu przymusowego ściągnięcia należności w trybie egzekucji administracyjnej, co spowoduje powstanie obowiązku uiszczenia kosztów egzekucyjnych, które zaspokajane są w pierwszej kolejności.

Z upoważnienia Dyrektora Centrum Obsługi Finanoswej
Kierownik Wydziału Abonamentu RTV
***"

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,

ciąg dalszy historii. W ub. czwartek znalazłam w drzwiach kartkę od poborcy skarbowego, który szukał mnie w domu celem wręczenia mi tytułu wykonawczego na egzekucję w/w należności. (taka informacja widniała na kartce od poborcy).
Skontaktowałam się z działem windykacji abonamentu rtv i dowiedziałam się, że pomimo mojego odwołania i 3 wystosowanych ponagleń nie zostały one rozpatrzone, co więcej- US wszczyna przeciwko mnie egzekucję. W rozmowie, którą nagrywałam pracownik windykacji poinformował mnie, że żadnego zwolnienia z opłacania abonamentu nie zarejestrowano na moim koncie i w związku z tym to wezwanie.
W piątek udałam się na najbliższą pocztę, gdzie Pani uprzejmie zrobiła mi wydruk z systemu Poczty, na którym JAK BYK WIDNIEJE INFO, że zgłosiłam zwolnienie od opłacania abonamentu.

Czy to jest próba wyłudzenia? Oszustwo? Gdzie i w jaki sposób domagać się sprawiedliwości?

Powrót