Bieg terminów po uchyleniu decyzji przez WSA

• Autor wątku Autor wątku przemek2002a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek2002a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W listopadzie 2012 r. otrzymałem (w odpowiedzi na wniosek) niekorzystną decyzję administracyjną. Parę dni później odwołałem się i bardzo szybko otrzymałem ponownie niekorzystną decyzję. W grudniu (w terminie) złożyłem za pośrednictwem organu skargę do WSA.

Rozprawa odbyła się pod koniec lutego br., w marcu ogłoszono wyrok:
- uchylono decyzję;
- zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu do czasu uprawomocnienia się wyroku;
- zasądzono zwrot kosztów.
Jeszcze nie otrzymałem uzasadnienia - spodziewam się go "szybko".

Rozumiem, że po uchyleniu decyzji organ jest zobowiązany do wydania nowej decyzji zgodnie z terminami wg KPA. Nie wiem tylko, czy w tym przypadku należy je liczyć od:
- ogłoszenia wyroku;
- doręczenia uzasadnienia;
- uprawomocnienia?

od uprawomocnienia
możesz zobaczyć wyrok wraz z uzasadnieniem w bazie orzeczeń nsa masz nr sprawy to wpisz i będziesz mial wszystko jasne dla zainteresowanych daj nr sprawy możne się komuś przyda

Ja bym liczył od daty otrzymania przez organ prawomocnego wyroku:
-trzeba zadzwonić do WSA kiedy wysłali, następnie dodać trzy dni +1 na zaspanego listonosza:) i to jest czas start dla organu.
Następnie zrobiłbym tak, gdyby nic się nie działo ( na 100% nic nie będzie się działo i dlatego nie czekałbym):
-po tygodniu zażalenie do II instancji na bezczynność (mają załatwiać bez zbędnej zwłoki , a nie 30 dni) i za trzy dni kolejna skarga na bezczynność organu do WSA. Organ pod presją, popełnia kolejne błędy i teraz najważniejsze: uchylić możesz niekorzystną decyzję jeżeli ci sami urzędnicy podejmowali decyzję - co wcześniej :) , jest na to przepis Kpa.

proton napisał:
uchylić możesz niekorzystną decyzję jeżeli ci sami urzędnicy podejmowali decyzję - co wcześniej
proton moze bys wytlumaczyl szerzej jak to jest bo wlasnie siedze nad skarga do wsa w sprawie decyzji zaskarzonejdow WINB ponownej decyzji PINB i podtrzymaniu jej jako odpowiedz WINB
szukam haka zeby mi skargi WSA nie odrzucil

Czyli klauzula o niewykonalności decyzji do uprawomocnienia się wyroku nie ma znaczenia dla terminu wydania nowej decyzji. Przede wszystkim o to mi chodziło.

Organ pewnie jeszcze nie dostał uzasadnienia - sam na nie czekam. W bazie jest teraz tylko sentencja. W tygodniu zajrzę do WSA i sprawdzę.

Powrót