Blog a ustawa hazardowa

• Autor wątku Autor wątku krakmarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakmarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Pokrótce sprawa wygląda tak.
Znajomy prowadzi bloga o tematyce zakładów bukmacherskich (głównie analizy spotkań). Gdy zaczął reklamować (zamieścił baner) zagranicznego buka, jego strona (a właściwie domena internetowa) została zablokowana przez operatora na wniosek UC, poza tym zero innych konsekwencji. Usunął baner i blog dalej działa.

Tu sprawa wydaje się jasna, choć nie do końca. Ustawa zabrania reklamowania zagranicznych firm, ale co jeśli po wejściu na stronie, pojawia się komunikat z informacją, że ta przeznaczona jest dla osób mieszkających w krajach gdzie zakłady bukmacherskie są legalne. Jeśli "jest" się taką osobą, klika się przycisk TAK i przechodzi do właściwej treści (coś na wzór stron dla dorosłych)

I moje pytanie.
Co gdyby znajomy mieszkał/pracował za granicą, gdzie gra/reklama takich firm jest legalna i stamtąd prowadził takiego bloga a domena nadal była by zarejestrowana w polskiej firmie hostingowej, czy wtedy też mają prawo ją zablokować?

Ostatnia edycja:
Tak, jeśli jest kierowana do użytkowników na terytorium Polski, w szczególności dostępna jest korzystanie w języku polskim.

Zapis, w regulaminie i widniejący na główniej stronie, że ta kierowana jest tylko i wyłącznie do polskojęzycznych użytkowników zamieszkałych w krajach, gdzie zakłady bukmacherskie są legalne, nie załatwia w tym przypadku sprawy?

W regulaminie możesz pisać bardzo różne rzeczy. To nic nie zmieni.

Tak jak pisałem sprawa nie dotyczy mnie a pytanie zadałem z czystej ciekawości.
Raz, że znajomy nakreślił mi jak to z nim było. Dwa sam bardzo często przeglądam różnego rodzaju strony/fora o tej tematyce. Strony znacznie większe z mnóstwem reklam tego typu firm i jakoś nikt ich nie blokuje.

Oni chyba najpierw dostają ostrzeżenia na maila. Jeśli po jakimś czasie nie dostają odpowiedzi, to wtedy piszą administratorów hostingu, na którym stoi strona i na nich wymuszają zablokowanie domeny.

Powrót