blokada konta w allegro wbrew klauzuli nie dozwolonej

• Autor wątku Autor wątku inka2166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inka2166

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam otrzymałam blokadę konta na allegro uzasadnienie jakie mi podali to to ze spadła mi ocena sprzedaży
z 5.0 na 4.7 i tylko w sekcji jakoś towaru pozostałe oceny były na poziomie 4.8 i 4.9
poprosiłam allegro o wyjaśnienie ten zaś uzasadnił
ze moj spadek ocen trwa od kilku tygodni i zle wpływa na wizerunek platformy i nie odblokują konta
prosiłam o dalsze wyjaśnienie szczegółowe ale pani z działu sekcji kierownictwa odpisała ze jest to decyzja ostateczna i nie udzieli innych mi wyjaśnień
byłam w szoku
n a allegro byłam mocną osobą sprzedawałam na obroty okolo 130 tys miesiecznie
poszłam do prawnika ten zaś poinformował mnie ze jest orzecznictwo sądu
prawomocne akt AmC 13254/12
który informuje ze z taki powód jest niezgodny z prawem i narusza rażąco interesy konsumenta
czy ktoś miał taki problem ?
ja juz robie pozew
gdyz moja działalność po 10 latach została wylączona w ciagu 1 sekundy za powod ktory jest normalnie jakim dla mnie zartem

Ostatnia edycja:
Możesz wkleić pełną informację od Allegro jaką otrzymałaś? Bo wedle mojej wiedzy oceny sprzedaży nie mają wpływu na funkcjonowanie konta, co innego np. liczba ostrzeżeń.
Pomijając kwestie należności względem Allegro, to blokada konta może nastąpić (wg ich regulaminu) z poniższych przyczyn:
Inne powody ograniczenia lub zawieszenia konta:
niepełne lub nieprawdziwe dane kontaktowe (imię/nazwisko, firma, adres, numer telefonu),
zmiana użytkownika konta (przekazywanie zarejestrowanych kont nie jest dozwolone),
udostępnianie konta innym osobom,
wielokrotne wystawianie przedmiotów, które znajdują się na liście towarów zakazanych i dopuszczonych warunkowo,
wielokrotne naruszanie zasad dotyczących wystawiania i opisów ofert,
używanie wielu kont niezgodnie z zasadami,
wysyłanie spamu do innych użytkowników,
inne, poważne naruszenie Regulaminu Allegro,
śmierć użytkownika konta.

Ponadto konto użytkownika jest zawieszane automatycznie, gdy:
liczba punktów otrzymanych za komentarze spadnie do -3 lub niżej;
kupujący otrzyma ostrzeżenia na skutek procedury zwrotu prowizji, uruchomionej przez 5 różnych sprzedających,
użytkownik nie ureguluje należności wobec serwisu po upływie 1,5 miesiąca od blokady sprzedaży,

Jeśli jesteś przedsiębiorcą i w takiej roli występowałaś na Allegro to tym samym nie jesteś konsumentem, aczkolwiek to ktoś mądrzejszy chyba wyjaśniłby.

Witam.

W obecnym miesiącu na koncie jest najniższa ocena z pośród trzech ostatnich miesięcy. Wskazuje to na obniżanie jakości.

Przykro mi, blokada nałożona na konto nie zostanie zdjęta.

odp na reklamacje Witam.

Niestety, ale nie mogę przychylnie odnieść się do Pani prośby i znieść nałożone wcześniej ograniczenia.

Monitorujemy konta naszych Użytkowników i obserwujemy, jak zmienia się skala problemów, wskaźniki jakości obsługi oraz ilość naszych interwencji. Niestety, ale Pani działalność w naszym Serwisie wpływa niekorzystnie na wizerunek platformy.

Podkreślam, że dbanie o jakość obsługi, tym samym pośrednio także o wizerunek Serwisu jest czymś, co powinniśmy traktować priorytetowo. Pani działanie, które implikowało odbieramy jako działanie na szkodą wizerunku naszego Serwisu.

Przykro mi, ale odblokowanie tego konta nie jest możliwe. Decyzja ta jest ostateczną.

Pozdrawiam,

Poproś osobę z którą prowadzisz korespondencję, aby podała Ci mail do jej przełożonego.
Zapewne poda Ci do niego maila. Opisz ponownie swoją sytuację temu przełożonemu. Na odpowiedź będziesz pewnie czekać z 2 tygodnie, ale jest szansa. Ja tez raz trafiłem na upierdliwego admina, a po wytłumaczeniu sprawy jego przełożonemu konto mi odblokował.

A jak z sporami? Czasem blokują jak się ma dużo nie rozstrzygniętych sporów.

inka2166 napisał:
poszłam do prawnika ten zaś poinformował mnie ze jest orzecznictwo sądu prawomocne akt AmC 13254/12
A Twój prawnik odróżnia konsumenta od przedsiębiorcy?

Ja dalej nie widzę wiadomości od Allegro z informacją o zablokowaniu konta i powodów tej blokady. Treść #3 z pewnością nie była pierwszą wiadomością od Allegro w tej sprawie (wątpię tez by taka była dokładnie treść tej wiadomości).

Powrót