Bon na zasiedlenie, wyjątki

• Autor wątku Autor wątku bela17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bela17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, chciałbym się poradzić w sprawie dotyczącej powyższego dodatku. Od kwietnia tego roku w moim ze względu na zameldowanie PUP dodano wyjątek do dopłaty, mianowicie wykluczono jedną grupę zawodową w której chcę pracować i podpisać potrzebną umowę w przyszłości. W ościennych PUP nie ma takich wyjątków, z tego co wiem budżet na zasiłki jest a ten wyjątek wprowadzono chyba ze względu na małą liczbę osób pracujących w tym zawodzie w moim powiecie. Moje pytanie jest takie, czy spełniając wszystkie kryteria, poza tym wyątkiem (który wegług mnie jest niedorzeczny, w poprzednich latach nie mieli problemu z tym, wygląda to jak dyskryminacja jednej tylko grupy zawodowej) mogę złożyć wniosek i odwołać się od decyzji negatywnej lub gdyby go nie przyjęli? Czy to coś da?

bela17 napisał:
Od kwietnia tego roku w moim ze względu na zameldowanie PUP dodano wyjątek do dopłaty, mianowicie wykluczono jedną grupę zawodową w której chcę pracować i podpisać potrzebną umowę w przyszłości.
A możemy liczyć na jakieś konkrety? Co to za dyskryminowana grupa zawodowa? I co to za tajemnicze miejsce, w którym posiada Pani zameldowanie, a którego PUP wyklucza ww. grupę zawodową?

Odwołanie służy od decyzji administracyjnej w postępowaniu administracyjnym, natomiast złożenie wniosku i odpowiedź na niego oraz dalsze kroki reguluje kodeks cywilny.

Więc planuje pracę w zawodzie lekarza, jestem po stażu podyplomowym, miejsce pracy będę miał ponad 200 km od miejsca zameldowania. W innych powiatach tego warunku nie ma. Czy jest jakaś szansa bo w sumie dziwne to trochę ze tylko osoby planujące pracę jako lekarz zostały wykluczone. Nie ukrywam, że dopłata ta bardzo by mi się przydała na start.

Zgodnie z interpretacją ministerstwa do wymaganego przy bonie na zasiedlenie okresu zatrudnienia/wykonywania innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej (6 miesięcy) nie wlicza się m.in. okresu odbywania stażu podyplomowego, w ramach którego lekarz/lekarz dentysta wykonuje zawód na podstawie ograniczonego prawa do wykonywania tego zawodu.

Jak zatem biorąc pod uwagę ww. okoliczności wygląda podjęcie przez Pana pracy w zawodzie lekarza?

W ramach rezydentury z Ministerstwa od grudnia tzn etat. W takim razie czy nie mogę złożyć wniosku? Jeżeli staż nie jest liczony za taki okres zatrudnienia i za stanowisko pracy to nie wiem jak niektórzy znajomi jeszcze przed stażem składali wniosek i dopłatę otrzymywali :p

Wyłączenia:
W związku z realizacją spójnej polityki z Radą Powiatu Gorlickiego (w dniu 28.04.2016r. podjęła
ona uchwałę w sprawie pomocy materialnej przyznawanej studentom kształcącym się
w kierunku lekarskim, którzy chcą związać swoją przyszłość zawodową ze szpitalem
w Gorlicach), Powiatowy Urząd Pracy w Gorlicach nie będzie przyznawał bonów na zasiedlenie
osobom bezrobotnym planującym podjęcie pracy w zawodzie lekarza.

Taka widnieje informacja w pliku z informacjami z PUP

A będąc lekarzem-rezydentem nie ma Pan ograniczonego prawa do wykonywania zawodu lekarza, prawda? Tylko lekarz-stażysta podczas odbywania stażu podyplomowego, wykonuje zawód na podstawie ograniczonego prawa do wykonywania tego zawodu.

Ww. uchwała wprowadza ograniczenia nie dla całej grupy zawodowej, tylko dla studentów kształcących się
w kierunku lekarskim,
którzy chcą związać swoją przyszłość zawodową ze szpitalem w Gorlicach. Wynika to prawdopodobnie z tego, że następnym etapem w karierze absolwenta medycyny jest odbycie stażu podyplomowego, a staż podyplomowy lekarza nie wlicza się do wymaganego przy bonie na zasiedlenie okresu zatrudnienia/wykonywania innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej (6 miesięcy) - patrz post #4.

Ostatnia edycja:
Tak teraz będę miał pełne prawo wykonywania zawodu. Czyli mogę złożyć wniosek w urzędzie spełniając pozostałe podstawowe kryteria? Może Pan w urzędzie pomyślał że jestem po studiach i dlatego wtedy mnie zbył tą informacją.

bela17 napisał:
Czyli mogę złożyć wniosek w urzędzie spełniając pozostałe podstawowe kryteria?
Jak najbardziej.
bela17 napisał:
Może Pan w urzędzie pomyślał że jestem po studiach i dlatego wtedy mnie zbył tą informacją.
Być może... trudno orzec. Chociaż obawiam, się, że z racji ww. ograniczeń jak tylko urzędnik usłyszał słowo "lekarz" to już nie słuchał dalszych szczegółów...;)Bywa i tak. Urzędnicy też ludzie - też popełniają błędy.
Proszę złożyć wniosek do swojego PUP. Ze swojej strony proponuję załączyć do wniosku osobną informację na temat prawa do wykonywania zawodu lekarza przez lekarza rezydenta.... nawet taką napisaną odręcznie. Życzę powodzenia;)

W takim razie dziękuje bardzo za pomoc :) Pozdrawiam

Witam
Mam podobny problem z otrzymaniem bonu zasiedleniowego. Także jestem lekarzem po odbyciu stażu podyplomowego i chciałabym niedługo rozpocząć rezydenturę. Aktualnie jestem zarejestrowana w PUP. Spełniam wymagane kryteria co do otrzymania w/w dofinansowania czyli: <30rz, odległość miejsca zameldowania od przyszłej pracy >80km, dochód powyżej minimalnej krajowej i na okres >6mcy (rezydentura). Z dzisiejszej rozmowy telefonicznej z urzędniczką PUP dowiedziałam się, że nie mogę składać wniosku na ten bon. Wg. Pani zasiedlenie tak jak rezydentura (jako szkolenie specjalizacyjne) jest finansowane z Funduszu Pracy i wg mecenas jest niezasadne przyznanie jednej osobie dwóch form zapomogi z jednego funduszu.
Czy jest jakaś podstawa prawna mówiąca o tym?

Ang2016 napisał:
Czy jest jakaś podstawa prawna mówiąca o tym?
Nie, przepisy powszechne nie zabraniają lekarzowi, który ma zamiar podjąć pracę jako rezydent ubiegać się o bon na zasiedlenie. Bon na zasiedlenie nie może zostać przyznany jedynie lekarzowi-stażyście z uwagi na ograniczone prawo do wykonywania zawodu.
Proponuję wysłać oficjalne zapytanie (na piśmie) do PUP na jakiej podstawie ograniczono bezrobotnym absolwentom medycyny z prawem do wykonywania zawodu lekarza, prawo do ubiegania się o bon na zasiedlenie. Zakładam oczywiście, że w lokalnym PUP nie ma ofert dla absolwentów medycyny.

Z drugiej strony, przyznanie bonu na zasiedlenie ma charakter uznaniowy, zatem PUP nie ma obowiązku udzielić Pani wsparcia finansowego pomimo spełnienia warunków ustawowych.

Problem na pewno nie jest standardowy, także odpowiedź wymagać będzie opinii radcy prawnego.. a to może chwilę potrwać. Proszę uzbroić się w cierpliwość i przygotować na rozpatrzenie wniosku nie wcześniej niż w terminie miesiąca.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Problem na pewno nie jest standardowy, także odpowiedź wymagać będzie opinii radcy prawnego.. a to może chwilę potrwać. Proszę uzbroić się w cierpliwość i przygotować na rozpatrzenie wniosku nie wcześniej niż w terminie miesiąca.

Niestety właśnie taką opinię pani mecenas w PUP już wydała, mówiąc że nie jest zasadne przyznanie dwóch form dofinansowania z jednego funduszu dla jednej osoby.
Z racji konieczności podjęcia rezydentury od 1 marca jestem ograniczona czasowo.
Czy liczy się tylko opinia radcy prawnego pracującego w PUP? Czy mogę np do wniosku załączyć opinie prawną innego radcy prawnego?

Dzień dobry. Bon o zasiedlenie jest przyznawany z wyjątkiem osoby która planuje odbyć staż podyplomowy w ramach którego lekarz/lekarz dentysta wykonuje zawód na podstawie ograniczonego prawa do wykonywania zawodu. Od 1 stycznia 2017 wszyscy stażyści mają pełne prawo wykonywania zawodu i z takim idę od października na staż. Czy teraz mogę składać wniosek o bon?
I jeszcze jedno pytanie - w praktyce ukończyłam studia w czerwcu, kiedy ukończę je w teorii - w momencie otrzymania dyplomu? Czy teraz jestem nadal studentem czy osobą bezrobotną? Odpis dyplomu mamy dostać pod koniec lipca, oryginał w październiku. Pozdrawiam.

ewapp napisał:
Od 1 stycznia 2017 wszyscy stażyści mają pełne prawo wykonywania zawodu i z takim idę od października na staż. Czy teraz mogę składać wniosek o bon?
MRPiPS na dzień dzisiejszy nie zmieniło interpretacji w tym zakresie. Być może zostanie to niedługo dostosowane do zmian w zakresie realizacji staży podyplomowych przez lekarzy/lekarzy dentystów.
W mojej ocenie wniosek złożyć można. PUP w terminie 30 dni rozpatrzy wniosek bezrobotnego i pisemnie poinformuje go o sposobie jego rozpatrzenia.
ewapp napisał:
w praktyce ukończyłam studia w czerwcu, kiedy ukończę je w teorii - w momencie otrzymania dyplomu? Czy teraz jestem nadal studentem czy osobą bezrobotną?
Bezrobotnym może się Pani stać w wyniku dokonanej w PUP rejestracji i przyznaniu w jej wyniku statusu osoby bezrobotnej. Dokumenty wymagane do rejestracji znajdzie Pani tutaj https://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html.

Co się zaś tyczy bonu na zasiedlenie, to warunkiem koniecznym jest posiadanie statusu osoby bezrobotnej, wiek nie więcej niż 30 lat oraz II profil pomocy lub w uzasadnionych przypadkach I profil pomocy. Profil pomocy ustalany jest indywidualnie każdej osobie bezrobotnej rejestrującej się w PUP. Aby skorzystać z takiego wsparcia finansowego polecam skontaktować się z konkretnym PUP i ustalić, czy posiada na ten cel środki finansowe.

Powrót