Witam, mam kilka pytań dotyczących bonu zasiedleniowego.
Moja sytuacja wygląda następująco: zarejestrowałam się w PUP, otrzymałam II profil, co oznacza, iż mogę ubiegać się o przyznanie takiej pomocy (mam mniej niż 30 lat). Krótko po tym udało mi się po spotkaniu rekrutacyjnym dostać propozycję pracy w mieście oddalonym o ponad 250 km od stałego miejsca zamieszkania, co jest dla mnie równoznaczne z przeprowadzką, niemniej jednak zanim podpiszę z umowę o pracę z przyszłym pracodawcą, czeka mnie 6 tyg. szkolenia (w tym samym mieście, co późniejsza praca), a podpisanie takiej umowy nastąpi zapewne dopiero w drugiej połowie marca, jak nie na początku kwietnia. Pracodawca na początku daje okres próbny 3 miesięcy (cały kontrakt podpisywany jest na 18 miesięcy), aczkolwiek jest pewien haczyk odnośnie do tego szkolenia (koszty szkolenia pokrywa pracodawca), a mianowicie ja MAM OBOWIĄZEK (składam deklarację) przepracowania w tej firmie co najmniej 6 miesięcy, by nie zwracać kosztów tego szkolenia, tak więc pracodawca po okresie próbnym przedłuży moją umowę, by sam nie był stratny na tym, iż zapłacił za moje szkolenie.
Czy w takiej sytuacji jest w ogóle sens ubiegania się o bon zasiedleniowy? Z tego, co mi wiadomo, pracodawca musi poświadczyć, iż zatrudni mnie na okres przynajmniej 6 miesięcy, niemniej jednak podejrzewam, iż nie podpisze mi stosownych dokumentów, gdyż takie są procedury w tej firmie i na początku każdy przepracowuje 3 miesiące okresu próbnego.
Słyszałam również o bonie szkoleniowym, jak to wygląda?
Dodam jeszcze, iż na czas szkolenia będę mieszkać w hostelu, który sama jestem zobowiązana sobie opłacić, a dopiero po jego zakończeniu będę szukać stancji.
Aha, jeszcze jedna kwestia - pracodawca ma siedzibę główną poza granicami kraju, czy to coś zmienia? Ja jednak będę mieć zatrudnienie w Polsce, tak jak wyżej zdążyłam już wspomnieć - miejsce pracy będzie oddalone o ponad 250 km od stalego miejsca zamieszkania.
Co w sytuacji, gdy na przykład szkolenie zaczynam za ok. 3 tyg, a w trakcie jego trwania muszę stawić się na spotkanie w PUP? Nie mogę opuścić ani jednego dnia szkolenia, a jesli sie nie stawię, to zapewne zostanę skreślona z PUP?
Proszę o pomoc.