Bon na zasiedlenie zasady?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mieszkam w mieście, w którym pracuję obecnie na zlecenie i w którym będę mieć umowę o pracę, do tej pory też się w nim rozliczałam, ale zameldowana jestem w innej miejscowości. Pytałam już o ten fakt urzędniczę przez telefon to stwierdziła, że oni nie wnikają w to gdzie się rozliczam. Nurtuje mnie fakt czy pracując na zlecenie w firmie X dla firmy Y i otrzymując umowę od firmy Y mogę się ubiegać o bon?

Ubiegać się Pani może. Natomiast czy PUP przyzna bon i związane z tym środki, to już zależy od wnikliwości badania przez PUP na etapie analizy Pani wniosku o bon Pani historii zawodowej.
W mojej ocenie, to przyznanie bonu jest niezasadne, bo nie zmienia Pani dotychczasowego miejsca zamieszkania w związku z podjęciem nowej pracy, bo cały czas zamieszkuje Pani w tej samej miejscowości.

Witam, mam kilka pytań dotyczących bonu zasiedleniowego.

Moja sytuacja wygląda następująco: zarejestrowałam się w PUP, otrzymałam II profil, co oznacza, iż mogę ubiegać się o przyznanie takiej pomocy (mam mniej niż 30 lat). Krótko po tym udało mi się po spotkaniu rekrutacyjnym dostać propozycję pracy w mieście oddalonym o ponad 250 km od stałego miejsca zamieszkania, co jest dla mnie równoznaczne z przeprowadzką, niemniej jednak zanim podpiszę z umowę o pracę z przyszłym pracodawcą, czeka mnie 6 tyg. szkolenia (w tym samym mieście, co późniejsza praca), a podpisanie takiej umowy nastąpi zapewne dopiero w drugiej połowie marca, jak nie na początku kwietnia. Pracodawca na początku daje okres próbny 3 miesięcy (cały kontrakt podpisywany jest na 18 miesięcy), aczkolwiek jest pewien haczyk odnośnie do tego szkolenia (koszty szkolenia pokrywa pracodawca), a mianowicie ja MAM OBOWIĄZEK (składam deklarację) przepracowania w tej firmie co najmniej 6 miesięcy, by nie zwracać kosztów tego szkolenia, tak więc pracodawca po okresie próbnym przedłuży moją umowę, by sam nie był stratny na tym, iż zapłacił za moje szkolenie.

Czy w takiej sytuacji jest w ogóle sens ubiegania się o bon zasiedleniowy? Z tego, co mi wiadomo, pracodawca musi poświadczyć, iż zatrudni mnie na okres przynajmniej 6 miesięcy, niemniej jednak podejrzewam, iż nie podpisze mi stosownych dokumentów, gdyż takie są procedury w tej firmie i na początku każdy przepracowuje 3 miesiące okresu próbnego.

Słyszałam również o bonie szkoleniowym, jak to wygląda?

Dodam jeszcze, iż na czas szkolenia będę mieszkać w hostelu, który sama jestem zobowiązana sobie opłacić, a dopiero po jego zakończeniu będę szukać stancji.

Aha, jeszcze jedna kwestia - pracodawca ma siedzibę główną poza granicami kraju, czy to coś zmienia? Ja jednak będę mieć zatrudnienie w Polsce, tak jak wyżej zdążyłam już wspomnieć - miejsce pracy będzie oddalone o ponad 250 km od stalego miejsca zamieszkania.

Co w sytuacji, gdy na przykład szkolenie zaczynam za ok. 3 tyg, a w trakcie jego trwania muszę stawić się na spotkanie w PUP? Nie mogę opuścić ani jednego dnia szkolenia, a jesli sie nie stawię, to zapewne zostanę skreślona z PUP?

Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Żeby otrzymać bon zatrudnieniowy (i nie oddawać pieniędzy) musi Pani być zatrudniona na pełen etat lub wykonywać inną pracę zarobkową (umowa cywilnoprawna) podlegającą ubezpieczeniu społecznemu z wynagrodzeniem w skali miesiąca odpowiadającym wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danej chwili lub wykonywać działalność gospodarczą z przychodem w skali miesiąca odpowiadającym wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danej chwili.
Zatrudnienie/inna praca zarobkowa/działalność gospodarcza musi być wykonywana przez okres co najmniej 6 miesięcy w okresie 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu. Dopuszczalna jest jednak zmiana pracodawcy/zleceniodawcy w trakcie tych 6 miesięcy.
Natomiast otrzymać bon na zasiedlenie może wyłącznie osoba bezrobotna, czyli przed zawarciem umowy z pracodawcą/zleceniodawcą. Po podjęciu pracy nie będzie to możliwe.
Wykonywanie zatrudnienia/pracy zarobkowej/działalności gospodarczej należy udokumentować w PUP.

Przepraszam, ale po przeczytaniu Pani posta nie bardzo rozumiem w czym tkwi problem. Z tego co zrozumiałam 6 miesięczne zatrudnienie jest gwarantowane, a przecież o to chodzi...

Chodzi o to, że kiedy zadałam pytanie pracodawcy, a dokładniej managerowi danej siedziby, czy są oni w stanie podpisać mi te dokumenty, zarzekł się, że raczej nie będzie to możliwe, gdyż pierwsza umowa to umowa na okres próbny 3 miesięcy, a ja mu powiedziałam, iż musi poświadczyć, że zatrudnią mnie na co najmniej pół roku(?). Możliwe, że pomyliłam to z bonem szkoleniowym? Nie wiedziałam jednak, że istnieje możliwość ewentualnej zmiany pracy w trakcie tych 6 miesięcy. Czy w tym wypadku uważa Pani, że warto złożyć takowy wniosek? i kiedy najlepiej byłoby to zrobić, skoro umowa będzie dopiero w marcu?
czy jest mi Pani w stanie odpowiedzieć również na pytanie związane ze spotkaniem w PUP, jeśli szkolenie będzie trwało, a ja nie stawię się wówczas w urzędzie, to co wtedy? Nie mogę opuścić ani godziny na szkoleniu.

blondie669 napisał:
kiedy zadałam pytanie pracodawcy, a dokładniej managerowi danej siedziby, czy są oni w stanie podpisać mi te dokumenty, zarzekł się, że raczej nie będzie to możliwe, gdyż pierwsza umowa to umowa na okres próbny 3 miesięcy, a ja mu powiedziałam, iż musi poświadczyć, że zatrudnią mnie na co najmniej pół roku(?).
No właśnie, czy "przyrzeczenie" pracodawcy dotyczące zatrudnienia przez 6 miesięcy jest niezbędne i wymagane przez Twój PUP w celu pozytywnego rozpatrzenia wniosku?
blondie669 napisał:
Czy w tym wypadku uważa Pani, że warto złożyć takowy wniosek? i kiedy najlepiej byłoby to zrobić, skoro umowa będzie dopiero w marcu?
Czy warto, proszę przede wszystkim odpowiedzieć na moje pytanie zadane wyżej, a jeśli nie ma Pani pewności, to proszę podać link do strony konkretnego PUP, bo być może są tam dokładne kryteria. Natomiast kiedy złożyć taki wniosek, to biorąc pod uwagę, że od chwili otrzymania bonu na zasiedlenie miałaby Pani tylko albo aż 30 dni na podjęcie pracy istotne jest kiedy dokładnie w marcu przewidywane jest zatrudnienie. Od 1-go, od 15-tego czy może 31-go marca?
blondie669 napisał:
jeśli szkolenie będzie trwało, a ja nie stawię się wówczas w urzędzie, to co wtedy?
A to szkolenie nie będzie objęte już umową z pracodawcą?
Żeby móc Pani pomóc potrzebne są precyzyjne dane, bo inaczej to jedynie "wróżenie z fusów", zwłaszcza jeśli chodzi o to szkolenie. Czy będzie ono elementem zawartej już umowy z pracodawcą czy też od niego będzie zależała ewentualna umowa?

Kosssz napisał:
Czy warto, proszę przede wszystkim odpowiedzieć na moje pytanie zadane wyżej, a jeśli nie ma Pani pewności, to proszę podać link do strony konkretnego PUP, bo być może są tam dokładne kryteria. Natomiast kiedy złożyć taki wniosek, to biorąc pod uwagę, że od chwili otrzymania bonu na zasiedlenie miałaby Pani tylko albo aż 30 dni na podjęcie pracy istotne jest kiedy dokładnie w marcu przewidywane jest zatrudnienie. Od 1-go, od 15-tego czy może 31-go marca?
A to szkolenie nie będzie objęte już umową z pracodawcą?
Żeby móc Pani pomóc potrzebne są precyzyjne dane, bo inaczej to jedynie "wróżenie z fusów", zwłaszcza jeśli chodzi o to szkolenie. Czy będzie ono elementem zawartej już umowy z pracodawcą czy też od niego będzie zależała ewentualna umowa?

Chodzi konkretnie o PUP Gniezno Powiatowy Urząd Pracy w Gnieźnie
Natomiast umowa o pracę jest ściśle zależna od pozytywnego zaliczenia egzaminów po szkoleniu. Będzie to miało miejsce na początku marca. Natomiast pani manager nie była w stanie mi odpowiedzieć, kiedy taka umowa zostanie podpisana (postaram się to jutro zweryfikować).
Dodam, że obecnie nie przysluguje mi prawo do zasilku, wiec w ogole nie pobieram zadnych swiadczen z PUP, jestem po prostu zarejestrowana jako osoba bezrobotna. Spotkanie z pracownikiem mam na 23 lutego bodajże i wiem już dziś, że jeśli zaczynam za tydzień szkolenie, to nie będę w stanie się na nim stawić, co w takiej sytuacji w ogole powinnam zrobic?

Pobrałem wniosek ze swojego urzedu pracy o przyznanie bonu na zasiedlenie.i niewiem czemu jest zalaczanik nr 1 do wniosku o deklaracji pracodawcy o zamiarze zatrudnienia oraz mam podac pelna nazwe pracodawcy. Dziwne troche poniewaz po otrzymaniu bonu mam 30 dni na znalezienie pracy to wiec jak mam to wypelnic skoro niewiem gdzie bede pracowal

sutek50 napisał:
i niewiem czemu jest zalaczanik nr 1 do wniosku o deklaracji pracodawcy o zamiarze zatrudnienia oraz mam podac pelna nazwe pracodawcy.
Być może ma to służyć w ocenie wiarygodności faktycznego podjęcia pracy. Być może Twój PUP nie chce rozdawać pieniędzy "w ciemno", ale tam, gdzie złożony wniosek ws. bonu jest skutkiem podjęcia już przez bezrobotnego konkretnych kroków w kierunku podjęcia pracy... zwłaszcza, że środki są wypłacane w terminie 5 dni od otrzymania bonu, czyli w większości przypadków przed podjęciem pracy przez bezrobotnego.

Maksymalnie 2-krotność kwoty przeciętnego wynagrodzenia za pracę. Obecnie maksymalna kwota bonu to 7790,66 zł.

Ostatnia edycja:
Witam chciałabym sie dowiedzieć czy mam możliwość na skorzystanie z bonu na zasiedlenie.
Jestem osoba w wieku 20 lat w maju po napisaniu matury zamierzam wyprowadzić sie z miejsca zamieszkania i podjąć prace w miejscu oddalony o ponad 80km. Po szkole uzyskam tytuł technika wiec mam możliwość na uzyskanie pracy. Jednak nie wiem jak dokładnie mam sie za to zabrać czy wraz z dniem ukończenia szkoły muszę pójść do UP i uzyskać status osoby bezrobotnej. Jak to ogólnie wyglada u osób tak młodych jak ja którzy właśnie kończą szkoła i planują wyjechać za praca.

Jutro zamierzam zlozyc wlasnie wniosek o ten bon. Mam kilka pytan jeszcze czy poręczycielem może być mam i tata czy wystarczy mama? Ijak to jest bo w jednym z punktów pisze tak zabezpieczenie musi stanowić nie mniej niz 30% wnioskowanej kwoty a jednoczesnie miesieczny dochód/przychód brutto nie moze byc nizszy niz 130% minimalnego wynagrodzenia to czyli jesli mama zarabia minimalna krajowa to nie bedzie mogla byc poręczycielem?

sutek50 napisał:
Jutro zamierzam zlozyc wlasnie wniosek o ten bon. Mam kilka pytan jeszcze czy poręczycielem może być mam i tata czy wystarczy mama? Ijak to jest bo w jednym z punktów pisze tak zabezpieczenie musi stanowić nie mniej niz 30% wnioskowanej kwoty a jednoczesnie miesieczny dochód/przychód brutto nie moze byc nizszy niz 130% minimalnego wynagrodzenia to czyli jesli mama zarabia minimalna krajowa to nie bedzie mogla byc poręczycielem?
Te pytania należy zadać swojemu PUP. Powszechne przepisy prawa nie regulują takich szczegółów jak powinowactwo pomiędzy poręczycielem a wnioskodawcą... nie określają nawet obowiązku posiadania poręczyciela.
To PUP, który wprowadził takie zasady musi odpowiedzieć na Pana pytania. My na forum będziemy jedynie zgadywać.

To troche dziwne że każdy urząd pracy ma inne wymagania odnosnie tego bonu

Ustawodawca nie określił aż tak szczegółowych zasad w zakresie realizacji bonów na zasiedlenie, zatem każdy PUP dysponuje środkami publicznymi na ten cel tak, aby zminimalizować prawdopodobieństwo wykorzystania ich niezgodnie z przeznaczeniem i zabezpieczyć w przypadku konieczności zwrotu tych środków. Poręczyciel to dodatkowe zabezpieczenie, że w przypadku niedotrzymania przez bezrobotnego obowiązku utrzymania zatrudnienia/pracy zarobkowej/ działalności gospodarczej przez wymagany okres 6 miesięcy środki zostaną zwrócone.

Czy zazwyczaj dają całą kwotę czy zmniejszają?

Różnie bywa.
Naprawdę polecam skontaktować się w tej sprawie z konkretnym PUP. Tylko tam można otrzymać rzetelne informacje.

Jutro wlasnie ide sie zarejstrowac drugi raz bo na swoj wniosek sie musialem wyrejestrowac poniewaz mialem 3 profil i tak mi polecil doradca zeby przyjsc i sie zarejestrowac od nowa i wtedy otrzymam 2 profil. Jak myslisz ten papier ze pracodawca bedzie mnie musial zarejtrowac na conajmniej 6 miesiecy to bede musial chyba pokazac po otrzymaniu bonu

sutek50 napisał:
Jak myslisz ten papier ze pracodawca bedzie mnie musial zarejtrowac na conajmniej 6 miesiecy to bede musial chyba pokazac po otrzymaniu bonu
Myślę, że należy go załączyć do wniosku o przyznanie bonu jako załącznik.

Powrót