Bon na zasiedlenie zasady?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zgniłykasztan napisał:
o staż w innym mieście ubiegam się w Powiatowym UP czy w UP?
Ale wyżej pisze Pan, że to staż finansowany przez pracodawcę, więc po co chce Pan po niego iść do PUP?

Przepraszam nakręciłem strasznie. Gdyby pracodawca z innego miasta nie chciał finansowac? I rozumiem, że najpierw zmieniam adres zamieszkania, potem zameldowania wynajmując i odbywajac staż w mieście odległym np. o 300 km, tak?

Ostatnia edycja:
Mam pytanie, staram się o ten bon. Dzisiaj złożyłam papiery, co teraz? Kiedy mam dostarczyć umowę i jaka to ma być umowa? W którym etapie poręczyciel ma podpisać dokumenty? Czy dla pracodawcy mam brac jakieś zaświadczenie?

marlena1a napisał:
Dzisiaj złożyłam papiery, co teraz?
Czekać na rozpatrzenie wniosku oraz (w przypadku pozytywnej decyzji) na podpisanie z PUP umowy ws. wydania bonu.
marlena1a napisał:
Kiedy mam dostarczyć umowę i jaka to ma być umowa?
Dopiero jak wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie i podpisze Pani z PUP umowę ws. bonu. Jeśli w międzyczasie podejmie Pan pracę i utraci tym samym status bezrobotnego, szansa na skorzystanie z bonu przepadnie.
marlena1a napisał:
W którym etapie poręczyciel ma podpisać dokumenty?Czy dla pracodawcy mam brac jakieś zaświadczenie?
W tej sprawie proszę skontaktować się ze swoim PUP.

Czy ktoś wie czy można otrzymać bon drugi raz po upływie jakiegoś czasu?

Witam, dnia 13.01.17r zarejestrowałem się jako osoba bezrobotna do 2 grupy. Chciałbym pracować w mieście odległym od miejsca zamieszkania o 250 km. Wspominając o tym doradcy klienta powiedziała, że nie mam na to szans, ponieważ mam tylko maturę, a to działa tylko wtedy gdybym miał jakieś zawodowe i nie było by u nas takiej pracy. Skierowała mnie do pracodawcy, który napisał, że nie spełniam oczekiwań. Proszę o pomoc, ponieważ w ogóle się na tym nie znam. Znalazłem pracodawcę który zapewni mi zatrudnienie na 6 miesięcy za 1900 zł. Drugie spotkanie z doradcą mam 04.03 i nie wiem co robić. Pozdrawiam.

Dawid0401 napisał:
Witam, dnia 13.01.17r zarejestrowałem się jako osoba bezrobotna do 2 grupy. Chciałbym pracować w mieście odległym od miejsca zamieszkania o 250 km. Wspominając o tym doradcy klienta powiedziała, że nie mam na to szans, ponieważ mam tylko maturę, a to działa tylko wtedy gdybym miał jakieś zawodowe i nie było by u nas takiej pracy. Skierowała mnie do pracodawcy, który napisał, że nie spełniam oczekiwań. Proszę o pomoc, ponieważ w ogóle się na tym nie znam. Znalazłem pracodawcę który zapewni mi zatrudnienie na 6 miesięcy za 1900 zł. Drugie spotkanie z doradcą mam 04.03 i nie wiem co robić. Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że pracodawca chce mnie zatrudnić na umowę zlecenie, a Pani doradca powiedziała, że musi być tylko i wyłącznie umowa o pracę.

Dawid0401 napisał:
Dodam jeszcze, że pracodawca chce mnie zatrudnić na umowę zlecenie, a Pani doradca powiedziała, że musi być tylko i wyłącznie umowa o pracę.

Pani doradczyni musi się doedukowac.
Możesz pracować na umowę zlecenie (z pełnym ZUS) tylko, że musi być ona na minimum najniższa krajowa.
Nie musisz mieć matury ani studiów żeby dostać bon.

A musi minąć okres 3 miesięcy od rejestracji by ubiegać się o ten bon? Rozumiem ze muszę pobrać plik ze strony urzędu "bon na zasiedlenie" wypełnić i gdzie to dostarczyć? Czy warto coś jeszcze dołączyć do prośby by zwiększyć swoje szanse na bon?

Dawid0401 napisał:
A musi minąć okres 3 miesięcy od rejestracji by ubiegać się o ten bon? Rozumiem ze muszę pobrać plik ze strony urzędu "bon na zasiedlenie" wypełnić i gdzie to dostarczyć? Czy warto coś jeszcze dołączyć do prośby by zwiększyć swoje szanse na bon?

Nie musi minąć 3 miesiące.
Dokumenty musisz dostarczyć do działu bonów zasiedleniowych.
Musisz znalezc osobę - gwaranta, zyranta, która zarabia ponad 2500brutto w ciągu ostatnich 3 miesięcy (niezbędne będzie zaświadczenie). Urząd wymaga takiego zabezpieczenia. Czasem chcą dwóch osób, u mnie wystarczyła jedna.

Witam!

@Kenny97
Raczej trzeba poczekać na umowę, pieniążki a dopiero potem możesz przystąpić. Wtedy możesz pisać swój "raport" dotyczący pracy ETC dla urzędu.

Mam do Państwa pytanie, podepnę się pod ten temat. Ostatnio dużo czasu poświęciłem na zapoznanie się z zasadami oraz całe info związane z przyznaniem bonu na zasiedlenie.

Mam pytanie. Dzisiaj w urzędzie pracy dostałem informację od Pani, że nie mam prawa złożyć wniosku, ponieważ mają dla mnie oferty prac aczkolwiek tylko raz zostałem wezwany do UP żeby zobaczyć ofertę a po okazaniu wniosków Pani obruszyła się i powiedziała, że nie mogę dostać bonu jeżeli mają dla mnie przygotowane oferty pracy-których wcześniej jakoś nie było, większość z nich to produkcja albo staże(jeden staż odbywałem). Jestem już ukierunkowany pod względem zawodowym w Handlu/Sprzedawca/Doradztwo od 3 lat. Miałem odpowiednie szkolenia podnoszące moje możliwości w tym zawodzie więc nie interesuje mnie w ogóle praca na produkcji.U mnie w mieście dominuje produkcja, więc rozważam opcję wyjazdu do Wrocławia w celu podjęcia pracy. W tym przypadku to prawie 100km więc przysługuje mi prawo aczkolwiek nie mam prawa złożyć wniosku.

Pytanie zatem, jak mógłbym złożyć takowy wniosek jeżeli Pani, która mnie obsługuję nawet nie chciała przyjąć wniosku? Tłumaczyła, że skoro mam tutaj oferty pracy to nie mogę, dodatkowo usłyszałem, że jak nie przyjmę ofert od Urzędu pracy to stracę ten status oraz prawo do zasiłku jaki mi przysługuję.

P.S
na zakończenie mam pytanko czy BON NA ZASIEDLENIE łączy się z dodatkiem aktywizacyjnym ? (w poprzedniej pracy pracowałem ponad 13 miesięcy opartej o umowie o pracę)

POZDRAWIAM
djentlemeen

galaxymusic dzięki kolego za pomoc.:cool:

galaxymusic napisał:
Cytat: Napisał/a Dawid0401 Zobacz post A musi minąć okres 3 miesięcy od rejestracji by ubiegać się o ten bon? Rozumiem ze muszę pobrać plik ze strony urzędu "bon na zasiedlenie" wypełnić i gdzie to dostarczyć? Czy warto coś jeszcze dołączyć do prośby by zwiększyć swoje szanse na bon? Nie musi minąć 3 miesiące. Dokumenty musisz dostarczyć do działu bonów zasiedleniowych. Musisz znalezc osobę - gwaranta, zyranta, która zarabia ponad 2500brutto w ciągu ostatnich 3 miesięcy (niezbędne będzie zaświadczenie). Urząd wymaga takiego zabezpieczenia. Czasem chcą dwóch osób, u mnie wystarczyła jedna.
Trochę ostudzę zapędy galaxymusic
Mezczyzna.gif
.
Nie każdy starosta (PUP) ma takie samo podejście. Poręczyciele nie w każdym urzędzie są wymagani. Tak jak i nie każdy starosta (PUP) zechce zaktywizować "świeżego" bezrobotnego za kwotę 8000 zł na "obcym" rynku bez sprawdzenia najpierw możliwości podjęcia przez niego pracy na lokalnym rynku. A sprawdzenie może potrwać 3 miesiące.... poprzez przedstawianie propozycji pracy.
Także Dawid0401
Mezczyzna.gif
, Pana wątpliwości może rozwiać tylko Pana PUP.
galaxymusic napisał:
Czy ktoś wie czy można otrzymać bon drugi raz po upływie jakiegoś czasu?
konkooks napisał:
Podłączam się do pytania
Przez ten sam urząd pracy czy inny? Ile czasu minęło od otrzymania poprzedniego bonu?

Ostatnia edycja:
Witam,

Mam pytanie dotyczące warunku uzyskania bonu, mianowicie chodzi mi o następujący fragment: "[...] lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie;"

Co może składać się na te trzy godziny? Czy ma to być czas tylko i wyłącznie, który spędzony zostanie wyłącznie w trakcie dojazdu, tj. spędzony w środku transportu i liczony jest na podstawie rozkładu jazdy tegoż transportu? Czy na te trzy godziny może składać się czas np. oczekiwania między autobusami jeśli wymagane jest skorzystanie z kilku, czy też czas dojście do przystanku etc.?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Liczy się czas dojazdu do miejsca pracy, czyli od rozpoczęcia podróży w miejscu zamieszkania tj. ruszenie z przystanku/stacji przez autobus/pociąg lub inny środek transportu publicznego do jej zakończenia tj. dotarcia do miejscowości, w której się pracuje.
Czas oczekiwania między autobusami jak najbardziej bym wliczyła w czas podróży, natomiast czas na dojście do przystanku już niekoniecznie... bo jak się ktoś uprze i będzie szedł okrężną drogą to zaledwie 600-700 metrów (liczone w linii prostej) będzie pokonywał i w 1 godzinę....

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście przykład z dojściem do przystanku nie był najszczęśliwszy ;-) Nasunęło mi się jeszcze pytanie odnośnie zmiany miejsca zamieszkania. Kiedy, w jakiej formie i czy w ogóle należy udokumentować nowe miejsce zameldowania?

piopod napisał:
Kiedy, w jakiej formie i czy w ogóle należy udokumentować nowe miejsce zameldowania?
O to musi Pan pytać swojego PUP. Jeden urząd będzie wymagał dokumentów odnośnie "zasiedlenia" w nowej miejscowości, drugi będzie bazował na pisemnym oświadczeniu osoby, która bon otrzymała. Przepisy w tym zakresie tego nie precyzują.

Cześć mam do was pytanie, czy jesli zdeklarowałem się w osobnym własnoręcznym dokumencie na odprowadzanie tego normalnegu zusu z tytułu działalności gospodarczej
a skorzystałęm z przywileju i płaciłem mniejszy zus to czy prawnie prawo zusu jest wyżej ponad tym ? chodzi mi o to czy prawo zusu nie eliminuje tej umowy którą podpisałem.. bo nie jest opłącalne jesli na bon dostane 8000 a co miesiąc przez pół roku płace 1000 to to jest prawie nie opłacalne w stosunku do tego co ktoś dostanie na zwykłej umowie o prace

Powrót