Kosssz
Praktyk
- Odpowiedzi
- 8 029
Ale wyżej pisze Pan, że to staż finansowany przez pracodawcę, więc po co chce Pan po niego iść do PUP?zgniłykasztan napisał:o staż w innym mieście ubiegam się w Powiatowym UP czy w UP?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ale wyżej pisze Pan, że to staż finansowany przez pracodawcę, więc po co chce Pan po niego iść do PUP?zgniłykasztan napisał:o staż w innym mieście ubiegam się w Powiatowym UP czy w UP?
Czekać na rozpatrzenie wniosku oraz (w przypadku pozytywnej decyzji) na podpisanie z PUP umowy ws. wydania bonu.marlena1a napisał:Dzisiaj złożyłam papiery, co teraz?
Dopiero jak wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie i podpisze Pani z PUP umowę ws. bonu. Jeśli w międzyczasie podejmie Pan pracę i utraci tym samym status bezrobotnego, szansa na skorzystanie z bonu przepadnie.marlena1a napisał:Kiedy mam dostarczyć umowę i jaka to ma być umowa?
W tej sprawie proszę skontaktować się ze swoim PUP.marlena1a napisał:W którym etapie poręczyciel ma podpisać dokumenty?Czy dla pracodawcy mam brac jakieś zaświadczenie?
Dawid0401 napisał:Witam, dnia 13.01.17r zarejestrowałem się jako osoba bezrobotna do 2 grupy. Chciałbym pracować w mieście odległym od miejsca zamieszkania o 250 km. Wspominając o tym doradcy klienta powiedziała, że nie mam na to szans, ponieważ mam tylko maturę, a to działa tylko wtedy gdybym miał jakieś zawodowe i nie było by u nas takiej pracy. Skierowała mnie do pracodawcy, który napisał, że nie spełniam oczekiwań. Proszę o pomoc, ponieważ w ogóle się na tym nie znam. Znalazłem pracodawcę który zapewni mi zatrudnienie na 6 miesięcy za 1900 zł. Drugie spotkanie z doradcą mam 04.03 i nie wiem co robić. Pozdrawiam.
Dawid0401 napisał:Dodam jeszcze, że pracodawca chce mnie zatrudnić na umowę zlecenie, a Pani doradca powiedziała, że musi być tylko i wyłącznie umowa o pracę.
Dawid0401 napisał:A musi minąć okres 3 miesięcy od rejestracji by ubiegać się o ten bon? Rozumiem ze muszę pobrać plik ze strony urzędu "bon na zasiedlenie" wypełnić i gdzie to dostarczyć? Czy warto coś jeszcze dołączyć do prośby by zwiększyć swoje szanse na bon?
galaxymusic napisał:Czy ktoś wie czy można otrzymać bon drugi raz po upływie jakiegoś czasu?
konkooks napisał:Podłączam się do pytania![]()
Trochę ostudzę zapędy galaxymusicgalaxymusic napisał:Cytat: Napisał/a Dawid0401 Zobacz post A musi minąć okres 3 miesięcy od rejestracji by ubiegać się o ten bon? Rozumiem ze muszę pobrać plik ze strony urzędu "bon na zasiedlenie" wypełnić i gdzie to dostarczyć? Czy warto coś jeszcze dołączyć do prośby by zwiększyć swoje szanse na bon? Nie musi minąć 3 miesiące. Dokumenty musisz dostarczyć do działu bonów zasiedleniowych. Musisz znalezc osobę - gwaranta, zyranta, która zarabia ponad 2500brutto w ciągu ostatnich 3 miesięcy (niezbędne będzie zaświadczenie). Urząd wymaga takiego zabezpieczenia. Czasem chcą dwóch osób, u mnie wystarczyła jedna.
galaxymusic napisał:Czy ktoś wie czy można otrzymać bon drugi raz po upływie jakiegoś czasu?
Przez ten sam urząd pracy czy inny? Ile czasu minęło od otrzymania poprzedniego bonu?konkooks napisał:Podłączam się do pytania
O to musi Pan pytać swojego PUP. Jeden urząd będzie wymagał dokumentów odnośnie "zasiedlenia" w nowej miejscowości, drugi będzie bazował na pisemnym oświadczeniu osoby, która bon otrzymała. Przepisy w tym zakresie tego nie precyzują.piopod napisał:Kiedy, w jakiej formie i czy w ogóle należy udokumentować nowe miejsce zameldowania?