K
Karolinapartyka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Chcialabyn sie dowiedziec o tej umowie przedwstepnej. Czy jesli mieszkam w plonsku musze miec umowe z plonska . czy w miejsca podjetej pracy
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Karolinapartyka napisał:Chcialabyn sie dowiedziec o tej umowie przedwstepnej. Czy jesli mieszkam w plonsku musze miec umowe z plonska . czy w miejsca podjetej pracy
Dzam22 napisał:Witam. Chciałam zapytać o jedną spr. A mianowicie. W czwartek złożyłam wniosek o bon na zasiedlenie i wpisałam Wrocław,tylko po zastanowieniu i po większym zaibnteresowaniu moją osobą w sprawie pracy i będąc bliżej chłopaka... Chciałabym jednak wyjechać do Opola i nie wiem czy jest możliwośc zmiany ? BO z tego co wiem,wniosek będzie raczej pozytywnie rozpatrzony no i nie wiem, czy jednak zostaje tylko Wroclaw. Bede wdzeczna za odp
A z jakiego tytułu w KRUS? Pracownik podlega ubezpieczeniu w ZUS.gucia25 napisał:czy pracodawca może ubezpieczać mnie w KRUS-ie (tak właśnie jest wykwalifikowana kadra w PUP).
W KRUS składki mogą opłacać rolnicy. Za pracowników, zleceniobiorców i osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą opłaca się składki do ZUS.gucia25 napisał:czy to będzie ZUS czy KRUS to jaka to różnica
Jaka to zatem będzie umowa? Tzn. jak Pani udokumentuje w PUP podjęcie pracy w terminie 30 dni?gucia25 napisał:RE: Bon na zasiedlenie zasady?
Tak ale będę zatrudniona w gospodarstwie rolnym przez "rolnika" a że jestem spokrewniona z pracodawcą to mógłby on ubezpieczyć mnie w KRUS
Hm.... To nie będzie stosunek pracy. Tylko wynkonywanie pracy jako domownik w gospodarstwiegucia25 napisał:Tak ale będę zatrudniona w gospodarstwie rolnym przez "rolnika" a że jestem spokrewniona z pracodawcą to mógłby on ubezpieczyć mnie w KRUS
gucia25 napisał:Tak ale będę zatrudniona w gospodarstwie rolnym przez "rolnika" a że jestem spokrewniona z pracodawcą to mógłby on ubezpieczyć mnie w KRUS
No właśnie. A wtedy nie są spełnione warunki bonu na zasiedlenie....j-ms napisał:To nie będzie stosunek pracy. Tylko wynkonywanie pracy jako domownik w gospodarstwie
Najwidoczniej tak, skoro Pana PUP tak stwierdził. O ile w międzyczasie nie znajdzie się oferta na miejscu. Bon na zasiedlenie przyznawany jest w sytuacji gdy w miejscu zamieszkania nie ma pracy dla bezrobotnego.belson14 napisał:Czy muszę czekać aż tyle?
Przepisy powszechne aż tak szczegółowo tego nie precyzują, wskazują natomiast, że decyzja czy bezrobotnemu przyznać bon na zasiedlenie podlega opinii konkretnego starosty czyli w praktyce konkretnego PUP.belson14 napisał:Jest na to jakiś przepis?
Zatem w najbliższej przyszłości PUP Pana pewnie wyrejestruje za odrzucanie ofert. PUP nie ma obowiązku aktywizować Pana wyłącznie wg. Pana planu. W mojej ocenie nie ma racjonalnego powodu płacenia ok. 8000 za podjęcie przez bezrobotnego pracy gdzieś w świecie, jeśli praca jest na miejscu.belson14 napisał:Bo wiadomo że każdą oferowaną mi propozycje będę odrzucał
Nie po trzech - po jednej... jeśli odmowa będzie nieuzasadniona. Tłumaczenie, że oczekuje się na 8000 zł, aby móc wrócić pracować u byłego pracodawcy, gdzie jednocześnie na miejscu są inne oferty pracy bez dodatkowego płacenia przez PUP za to, nie jest uzasadnione.belson14 napisał:po 3 odrzuconych propozycjach będę skreślony za karę na 120 dni
Przepisy prawa dopuszczają możliwość dojeżdżania do miejsca pracy. Byle to miejsce pracy było oddalone od dotychczasowego miejsca zamieszkania (przed wydaniem bonu) co najmniej 80 km.apffik napisał:Pytanie brzmi czy moge zamieszkac w innym miescie i dojezdzac do pracy? W UP powiedziano mi ze nie
Jeśli regulamin jest dostępny na stronie internetowej Pani PUP, proszę wkleić link. Przeanalizuję go.apffik napisał:Pani z UP twierdzi, ze tak jest w regulaminie, jednak po jego analizie stawirdzam, ze nie ma tam takiego wymogu oprocz wspomnianych 80 km.
Moim zdaniem jedno i drugie. Nawet jeśli druk wniosku nie zawiera takich pozycji, zawsze ma Pani prawo załączyć dodatkowe wyjaśnienie na piśmie skąd biorą się 2 miejscowości (odrębne dla pracy, odrębne dla zamieszkania).apffik napisał:czy we wniosku wpisac miejsce pracy czy tam gdzie chce zamieszkac.
Bardzo dobrze. Najważniejsze, aby Pani wniosek zawierał szczegółowe informacji tego, co Pani planuje. Druki wniosków opracowywane są indywidualnie przez każdy PUP, zatem nie są uniwersalne w każdym urzędzie. Ale jak już wyżej wspomniałam, nikt Pani nie zabroni załączyć dodatkowe dane/wyjaśnienia jeśli druk nie zawiera pozycji, pod którą może Pani to wpisać.apffik napisał:wyszczegolnilam w kosztach przeprowadzki koszty dojazdu do pracy (ktore i tak beda w obu miejscowosciach ponoszone ze wzgledu na umiejscowienie zakladu na obrzezach i braku mozliwosci dojazdu bez samochodu).