Brak decyzji ubezpieczyciela od 3 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku Yeeti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yeeti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Spotkała mnie nie miła sytuacja w życiu mianowicie zmarł mi ojciec 3.09.2022 na chorobę nowotworową, w pracy miał wykupioną polisę na życie 15 000zł, ja od razu 5.09.2022 zgłosiłem u ubezpieczyciela wniosek o wypłatę odszkodowania i do dzisiaj nie podjęli żadnej decyzji w sprawie wypłaty.

Sprawa jest kuriozalna bo dostałem pismo gdzie piszą że nie mogą odpowiedzieć w terminie 30 dni bo czekają na dokumentację medyczną, a później żadnej odezwy. Dzwoniłem na infolinię i nic nie wiedzą, tydzień temu napisałem pismo jaka jest decyzja w sprawie wypłaty i nie dostałem odpowiedzi.

Jest to dla mnie trudne bo pogrzeb kosztował mnie ze wszystkim 18 000zł, z ZUS dostałem tylko 4000zł, a dodatkowo wziąłem 12 000zł z karty kredytowej i 3 miesiąc płacę odsetki.

Moje pytanie w tej sytuacji:

1. Jak długo ubezpieczyciel może zwlekać z podjęciem decyzji o wypłacie odszkodowania?, czy jest jakiś maksymalny termin kiedy musi podjąć decyzję?
2. Czy mogę dostać w przypadku pozytywnej decyzji zwrot odsetek od pożyczonej kwoty na pogrzeb?

Przepraszam za brak składni ale wszystko to strasznie przeżywam, przez 4 miesiące się opiekowałem ojcem do śmierci i jestem na lekach od psychiatry.

Prosiłbym o pomoc bo nie stać mnie nawet na adwokata.

Proponuję złożyć reklamację, wskazanym przez towarzystwo kanałem. Mają obowiązek odpowiedzieć w sposób obszerny na wskazane wątpliwości. Ubezpieczenia na życie nie mają ostatecznego terminu, jednak wydłużenie musi być uzasadnione. Towarzystwo ma obowiązek wskazać w piśmie do 7 dnia brakujące dokumenty. Jeżeli jest Pan w posiadaniu wskazanych dokumentów to należy je dostarczyć. W reklamacji proszę też pytać o dokładne powody, dla których wskazana dokumentacja jest wymagana. Dla towarzystwa ważne jest ustalenie przyczyny zgonu. Do tego wystarczy karta zgonu. Wszystko zależy od ubezpieczenia, jednak głównie chodzi o ustalenie czy zgon nie miał związku z samobójstwem (2 lata od przystąpienia do umowy) albo czy uprawniony nie przyczynił się do zgonu ubezpieczonego. Jeżeli towarzystwo posiada taki dokument, wskazana jest tam podana przez pana przyczyna, to prawdopodobnie weryfikują czy nie doszło do zatajenia podczas przystąpienia. Moim zdaniem jest to często naciągana procedura a podpisywane oświadczenia przy przystąpieniu niewystarczająco precyzyjne. Tak czy inaczej proszę składać reklamację i żądać wskazania dokładnej podstawy prawnej działania towarzystwa, jakie dokładnie zapisy umowy chcą zweryfikować i na podstawie jakich dokładnie dokumentów. Zmusić się nie zmusi ich do niczego. Jeżeli jednak nie spełnią wymagań, które stawia przed nimi ustawa o rozpatrywaniu reklamacji jest to podstawa do ukarania towarzystwa. Jeżeli nie będą dalej współpracować albo ich ,,zbieranie dokumentacji" nie jest zasadne, proponuję poinformować ich, że skieruje się skargę do KNF na przekroczenie terminu ustawowego. Można też skorzystać z pomocy rzecznika finansowego, który mediuje w takich sprawach (wniosek to chyba 50zł opłaty). Odsetki są możliwe do uzyskania w postaci odsetek ustawowych od przekroczonego terminu (po 30 dniach od złożenia wniosku), jeżeli wydłużenie byłoby niezasadne, jednak są to odsetki od kwoty z ubezpieczenia.

Powrót