Brak faktur za internet, a opłata.

• Autor wątku Autor wątku hoop23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hoop23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Chciałbym zasięgnąć porady w pewnej sprawie.

Ponad dwa lata temu podpisałem umowę z jedną z sieci internetowych, tak zwanych ''osiedlowych''.
Po podpisaniu umowy pracownicy firmy podłączyli mi internet i poinformowali mnie, że rachunki otrzymywał będę pocztą tradycyjną.

Przez cały okres trwania umowy, nie otrzymałem ani jednej faktury do zapłaty. W tym miesiącu po ponad dwóch latach otrzymałem wiadomość, że nie otrzymano ode mnie ani jednej wpłaty i, że mam sporą zaległość.

Całym ''szefem'' owej firmy internetowej jest mój znajomy, który zresztą całą swą firmę zarejestrowaną ma w bloku, w którym we dwoje mieszkamy. Tyle razy z nim rozmawiałem, nawet sam z własnej woli przyspieszał mi internet, ale nigdy nie wspomniał nic o tym, że nie otrzymał ode mnie żadnej wpłaty. Jako, że podpisując z jego firmą umowę, zrezygnowałem z innego dostawcy, to zaoferował mi bonus, że przez kilka miesięcy będę miał internet za darmo. Mijały miesiące, a faktury do wpłat się nie pojawiały, więc pomyślałem, że wspomnianą wyżej promocję przedłużył. Z czasem w ogóle o tym zapomniałem, aż do teraz gdy mi o tym wspomniał, że nie ma ode mnie wpłat. Żąda ode mnie uregulowania całej należności, za wszystkie miesiące kiedy to korzystałem z usługi oraz straszy, że jeśli nie czuję się do tego zobowiązany, to będzie zmuszony zgłosić to jako kradzież. Nie znam się na tym i dlatego proszę Państwa o pomoc, czy ma prawo żądać całkowitej spłaty za tę usługę? Ja niczego nie kradłem, bo nie podłączyłem się do niego sam, tylko oni to zrobili, a brak moich wpłat było spowodowane brakiem comiesięcznych faktur. Dlaczego nie rozłączyli mnie po 3 miesiącach kiedy, to nie wpływały ode mnie pieniądze? Dlaczego nikt przez te lata mnie o tym nie poinformował? Przecież w każdym kolejnym roku ze wszystkiego należy się rozliczyć, jak on np. rozliczał podatek VAT od mojej usługi, skoro nie wystawiał mi faktur i nie otrzymywał ode mnie wpłat? Jak można było się tego niedopatrzeć przez te lata? Czy dostawca nie próbuję mnie oszukać? Ja nie czuję się winny, bo gdybym miał faktury, to płaciłbym, ale nie za 2 lata z góry. Proszę o pomoc.

Pozwolę sobie wstawić zdjęcie z opisem rozliczeń na umowie.

7c555606260ea.jpg

Jako, że podpisując z jego firmą umowę, zrezygnowałem z innego dostawcy, to zaoferował mi bonus, że przez kilka miesięcy będę miał internet za darmo

A to masz na pismie?

I czy cena byla w umowie?

Niestety nie mam tego na piśmie, a cena na umowie jest w wysokości 49,20zł

Generalnie brak faktur nie jest podstawa do nie placenia za usluge. Wiec pozostaje jedynie sie dogadac co do jakiejs splaty np. ratalnej.

Rozumiem. Ale jak przez tyle lat można było tego nie zauważyć? Przecież z końcem roku należy się rozliczyć z podatków itd. jak on się rozliczał z mojej usługi, jeśli nie ma na to faktur? Najwidoczniej się nie rozliczał, czyli oszukiwał też Państwo.

Przecież ja otrzymując i opłacając w/w usługę miałem prawo zrezygnować z niej w każdej chwili i zmienić operatora. Dla mnie to wygląda trochę jak oszustwo i chęć zatrzymania klienta przy sobie, a potem wystrzelenie mu z taką oto zaległością. Ciekawe czy tylko ze mną tak postąpił.

hoop23 napisał:
Ale jak przez tyle lat można było tego nie zauważyć?
No właśnie - jak nie zauważyłeś, że nie płaciłeś???
hoop23 napisał:
ja otrzymując i opłacając w/w usługę miałem prawo zrezygnować z niej w każdej chwili i zmienić operatora
Umowa na to pozwala? Otrzymywanie faktur nie ma z tym żadnego związku.

loco1 napisał:
No właśnie - jak nie zauważyłeś, że nie płaciłeś???
Umowa na to pozwala? Otrzymywanie faktur nie ma z tym żadnego związku.

Pisałem wyżej. Przechodziłem od innego operatora i w zamian za to otrzymałem promocję na kilka miesięcy za 0zł. Skąd miałem wiedzieć kiedy te darmowe miesiące się kończą? Nie ma faktur, nie ma wpłat, chyba jasna sprawa.

Każda umowa bezterminowa, na to pozwala. Otrzymywanie faktur nie ma z tym nic wspólnego, ale mogłem skorzystać z lepszej oferty u innego operatora.

Dobra już można zamknąć temat, jutro ruszę do rzecznika praw konsumenta i się wszystkiego dowiem dokładnie.

Pozdrawiam.

hoop23 napisał:
... Nie ma faktur, nie ma wpłat, chyba jasna sprawa. ...
Jesteś w dużym błędzie, chyba nie doczytałeś zaakceptowanego regulaminu usługi.

PS.
Co do zasady FV są wystawiane osobie fizycznej dopiero na jej żądanie.

PS".
Zdeklaruj prawidłowo swoją płeć :!:

hoop23 napisał:
Rozumiem. Ale jak przez tyle lat można było tego nie zauważyć? ...] czyli oszukiwał też Państwo.

Ponosi cie fantazja. Dziś pisali na jednym portalu, ze w 2 lata jedna z firm (handel towarem) została przewalona przez kilku pracownikow na 28 milionów zł.

Pytanie...gdzie byli właściciele tej firmy? <=== retoryczne

Ostatnia edycja:
Powrót