Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak beda sie zaliczaly. Twoj maz moze brac benefity na siebie.

czyli w zasadzie jedyna szkoda jaka za to poniose jest utrata 2 lat pracy? jeszcze jedno pytanie co zrobic jesli karta wrs zginela? próbowalismy sie skontaktowac z ho w tej sprawie ale bez skutku, na dzien dzisiejszy maz jest zarejestrowany ale nie ma na to dokumentu. jak go odzyskac?

Eliss napisał:
It is important that the registration card is retained for future use. If the registration card or a registration certificate is lost, the applicant’s passport or ID card must be submitted with the renewal application with a note stating that the original registration card and certificate is lost. This will enable WRS staff to locate the original case.

Co oznacza, ze musisz wyslac aplikacje WRS jako odnowienie. Musisz tam zamiescic notatke, ze orginalny dokument zostal zagubiony
Bylo juz o tym wczesniej

ale my nie mamy ani registration card ani certificate, patrzylismy na ten formularz to trzeba tam wpisac nr wrs jak sie jest juz wczesniej zarejestrowanym a my go nie mamy bo i to i to zginęło.

nie trzeba - przeciez tam jest napisane wyraznie - If the registration card or a registration certificate is lost, the applicant’s passport or ID card must be submitted with the renewal application with a note stating that the original registration card and certificate is lost. - Z nowa aplikacja nalezy wyslac dowod osobisty lub paszport z notatka ,ze orginaly certyfikat i karta rejestracyjna zostala zagubiona. To umozliwi odnalezienie im orginalne pierwsze dokumenty jakie zostaly do nich przeslane wczesniej.

Dziekuje ci kochana za wszystkie odpowiedzi, troche podniosło mnie to na duchu. z tego co czytałam to nie powinno byc zadnych konsekwencji z braku home officu?
jeszcze jedno pytanie, nalezy mi sie dosc spory zwrot podatku za rok 2007/08 czy moge sie starac o niego bez HO czy lepiej poczekac az wyrobie?

Kara zadna Cie nie spotka :) o zwrot podatku rowniez mozesz starac sie bez WRS-u.
Jednak radze abys dopelnila tej formalnosci poniewaz w aplikacjach o benefity TY rowniez bedziesz musiala podac swoj nr WRS i zaczna sie problemy zwlaszcza wtedy kiedy bedzie mowa o benefitach, ktore sa uzaleznione od dochodu a wszystkie sa z wyjatkiem child benefitu.

czyli pomimo ze mój maz ma wrs ja tez musze miec? nic nam sie nie bedzie nalezało jesli tylko on bedzie miał?

w aplikacjach o benefity uzaleznione od dochodu bedziecie musieli podac Wasze wspolne dochody jezeli wpiszesz swoj dochod a nie wpiszesz nr. WRS ( skoro pracujesz ) odrzuca wam aplikacje z tego powodu ( skoro nie jestes selfemployed)

No racja, ale to ze nie bede miała przeprowacowanego roku to cos zmienia czy w dalszym ciagu mozemy dotac?

ciekawe co powie na to moja szefowa jak ja uswiadomie ze ma nielegalnego pracownika. płakac mi sie chce bo ciezko pracowałam i poszło to na marne. zaufałam dyrektorce bo niby czemu nie w jwj interesie chyba tez było zeby ludzie pracowali legalnie. wiem ze moim obowiazkiem była rejestracja w ho ale ona miała obowiazek czegos takiego odemnie zarzadac a tego nie zrobiła. mam tylko nadzieje ze mi zapłaca za ten maternity leave. rozpacz mnie ogarnia.

Zaplaca to akurat jest uzaleznione od dochodu jaki mialas przez ostatnie tygodnie, ktore masz na payslipach.

z tego co wiem to nalezy mi sie bo przepracowalam 2 lata u nich, pozatym przez pierwsze 6 tyg nalezy mi sie 90%z ostatniej wypłaty a pozostałe tyg to jakies 117Ł tyg. z tego co ja wiem.

martwi mnie tylko ten brak HO. Postaram sie to wyrobic jak najszybciej, ale boje sie ze sie doczepia jak wyjdzie ze pracowalam 2 lata nielegalnie

Nie doczepia sie, nawet jezeli pracodawca w liscie napisze od kiedy naprawde pracowalas to i tak date w dokumentach jakie Ci odesla bedziesz miala z dnia wyslania im aplikacji + 30 dni i od tej daty dopiero beda naliczac Ci 12 miesiecy.

własnie przeczytalam ze HO nie wydaje zadnych kopii dokumentów..., czy jest jakas szansa ze odzyskam wrs? przeciez zapłacilem i jestem zarejestrowany. czy wyśla mi cos?

Mozesz mi napisac gdzie to wyczytalas ? Napisalam Ci wyzej co nalezy zrobic w przypadku zagubienia certyfikatu. Nie otrzymasz juz napewno takiej samej karty ze zdjeciem jak za pierwszym razem tylko otrzymasz kopie bez zdjecia .

przegladalam dzis tysiace stron na ten temat i gdzies tak pisało ale moze chodziło o to ze nie wyśla juz karty. juz sama nie wiem. ile trwa taka procedura?
w formularzu ppisze ze jesli juz był ktos raz zarejestrowany to ma tam zaznaczyc i podac nr zaczynajacy sie od E8 czy cos takiego. co jesli odrzuca podanie z tego własnie powodu ze nie wypełniony jest nr?

Nr. ten wpisujesz jezeli wysylasz odnowienie rejestracji ( przy zmianie pracodawcy) jezeli zagubilad papiery to logiczne jest, ze takiego numeru nie pamietasz ( no chyba, ze gdzies sobie go spisalas ) mozna poprosic rowniez pracodawce aby podal Ci ten numer poniewaz on rowniez otrzymaj z HO ten certyfikat. To ile bedzie trwala procedura bedzie zalezalo od tego jak szybko odnajda Twoje wczesniejsze dokumenty ( w tym przypadku dokumenty Twojego meza ) Nie moga odrzucic podania jezeli w adnotacji piszesz im, ze wysylasz odnowienie z powodu zagubienia tych dokumentow.

PS. przestani czytac portale dla Polakow w uk zacznij czytac strony rzadowe.

Powrót