Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Angielskie Home Office

Witam.
Przyjechalem do Anglii w 2005 roku.Rozpoczalem prace dla agencji 17.10.2005
(data na HO to 2 Grudzien 2005). Po 11 miesiacach zmienilem pracodawce,ale nie zglosilem tego do HO. Jednak po dwoch miesiacach wrocilem do poprzedniej pracy dla agencji gdzie pracowalem 26 miesiecy rowniez nie odnawiajac HO.Czy powinienem byl zglosic do HO ? Obecnie nie pracuje a
jobcentre prosi mnie o historie mojej pracy w UK oraz dokumenty z HO i P45 czy moja praca byla legalna?
Z gory dziekuje za odpowiedz

Niestety powinienes byl to zrobic nawet jezeli byl to tylko miesiac do zakonczenia obowiazujacych 12 w ciagu roku. Tak JC moze potraktowac Twoja prace jako nie legalna. Nie sprawdzisz nie dowiesz sie.

Eliss napisał:
Niestety powinienes byl to zrobic nawet jezeli byl to tylko miesiac do zakonczenia obowiazujacych 12 w ciagu roku. Tak JC moze potraktowac Twoja prace jako nie legalna. Nie sprawdzisz nie dowiesz sie.

Niestety wtedy niewiedzialem o tym obowiazku. zlozylem tez wnioski o zasilki ( CHB, WTC, ChTC, housing i council tax benefit) ktore otrzymalem, i pobieralem przez 2 lata. czy to mozliwe ze pobieralem je nielegalnie? czy bede musial je teraz zwrocic? a jesli jestem bezrobotny, wiec nie jestem w stanie sie sam utrzymac, czy moga deportowac mnie i moja rodzine? gdzie szukac pomocy? moze Citizen Advice Bureau?? Bardzo prosze o jakakolwiek wskazowke

Nie popadaj w paranoje :) Jak straciles prace teraz to i tak WTC I CTC ci zostanie odebrany.

No to teraz ja.... Droga Eliss.. zwracam się z kilkoma pytaniami do Ciebie. oto opis sytuacji.

3 lata w Szkocji, 2 prace legalne, po których zwolnieniu otrzymałam P45. Jedna z tych prac trwała tydzien, druga ponad rok jednak był to part time - ok 200f miesiecznie. Nigdy się nie rozliczałam, nie byłam w IR itd. Od sytuacji mineły ok 2lata. Co powinnam zrobic i co mi za to grozi?

Druga sprawa ; od 1.5 roku pracuje jako "self employee" pisze to w nawiasie, dlatego ze nigdy sie nie zarejestrowałam jako SE. Równiez nigdy sie nie rozliczałam. po prostu przez ten czas wysyłałam zwykłe invoice bez wstawek o VAT. i otrzymywałam pieniadze na konto. Nie posiadam zadnych P45 czy innych dokumentów, rachunków. Zabrneło juz to na tyle daleko ze w tym momencie boje sie isc zarejestrowac i isc rozliczyc by nie zostało odkryte ze nigdy sie nie rozliczałam ani z bycia employee jak i SE. Co mi za to wszystko grozi? Gdybym teraz poszla sie zarejestrowac jako ze dopiero zaczynam? Czy sa w stanie odkryc ze nie od "dzis" jestem SE i sie nei rozliczałam? Dodam ze miesiecznie moje dochody wynosza nie wiecej niz 600F od poltora roku pracuje dla jednej firmy, plus teraz doszła druga 3 mce temu.
Posiadam HO. I oczywiscie nie jestem ubezpieczona. Czy będę musiała płacic jakies składki wstecz?
Ech...... nie chce człowiek zle ale z tymi urzedami to tragedia.....
Proszę o pomoc i z góry dziękuję

Ostatnia edycja:

Pierwsza czesc pytania jest bardzo prosta ( o ile dobrze ja zrozumialam)
Jezeli obie prace byly legalne i otrzymalas P45 wiec pracodawca odprowadzal podatki z Twojej pensji. W Uk nie ma obowiazku skladania deklaracji podatkowych jezeli chodzi o osoby zatrudnione. Z podatku rozliczaja sie osoby, ktore maja zwrot nadplaconego podatku.

Druga czesc jest bardziej skomplikowana - Nie jestes self-employed bo sie nigdy nie zarejstrowalas defakto rachunki, ktore wystawialas byly nie legalnym procederem Nie wazne czy to zwykly rachunek, czy rachunek Vat ( ten wystawiaja osoby, ktore sa zarejstrowani jako podatnicy Vat) Nie mozesz sie rozliczyc za ten okres bo prowadzilas nielegalna dzialalnosc na rejstracje self-employed masz 3 miesiace od wystawienia pierwszego rachunku jezeli sie spoznisz otrzymasz kare 100 funtow ale nie mam pojecia jak potraktuja poltora roku :) Proponuje wybrac sie do biura ksiegowego oni najlepiej Ci doradza. Jezeli wystawialas rachunki dla firmy a nie dla prywatnych osob to te firmy odliczaja sobie Twoje uslugi i HM Revenue & Customs w koncu zorientuje sie co sie dzieje.
W tej sytulacji HO jest Ci nie potrzebny bo nie pracujesz jako pracownik etatowy.

Zalozenie self-employed online trwa 15 min nawet z domu nie musisz wychodzic nie rozumiem o jakiej tragedi piszesz - zrobilas ja sobie na wlasne zyczenie. :)

Ps: Zly temat wybralas do swojego pytania.

Ostatnia edycja:

Witaj Eliss!!!

Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie pewnej kwestii. Otóż. W Anglii jestem po raz 2. Po 4 miesięcznej przerwie. Przyjechałem ponownie 16 września 2008r. Od 17 września 2008r. rozpocząłem pracę u angielskiego pracodawcy (dokładnie tego samego jak przed wyjazdem).Pierwsze kroki skierowałem do biura o wystawienie listu od pracodawcy,który z resztą otrzymałem bez problemu. Nie zwróciłem uwagi wówczas na datę rozpoczęcia pracy,która wystawiona była na 17 pażdziernika 2008r. (a nie jak faktycznie powinna na 17 września 2008r.). Następnie wysłałem zaktualizowaną aplikację do Home Office razem z ksero tego listu. Otrzymałem odpowiedż, że aplikacja została zatwierdzona,ale z datą pażdziernikową. Pomimo,iż w samej aplikacji jako dzień rozpoczęcia pracy wpisałem 17 września 2008r.W ostatnim czasie przeglądając dokumenty zorientowałem się o pomyłce. I tutaj moje pytanie: w jaki sposób mógłbym dokonać korekty daty rozpoczęcia zatrudnienia czy poprzez ponowne wysłanie aplikacji (z listem uwzględniającym prawidłową datę) czy tylko listu potwierdzającego właściwą (wrześniową) datę zatrudnienia?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Pytanie czy ten miesiac jest dla Ciebie az tak bardzo wazny?

Na stronach Home Office niestety nie podaja informacji co zrobic w takim przypadku ( moze nie znalazlam). Proponuje zadzwonic lub napisac do nich i zapytac
0114 207 4074
Email: wpcustomers@ukba.gsi.gov.uk

Address: Customer Contact Centre, UK Border Agency, PO Box 3468, Sheffield, S3 8WA

Opening Hours: Monday to Friday 0900 to 1700

Hmm, może i nie aż tak ważny, ale począłem starania o Child Benefit.Dostałem pismo gdzie CHB Office pyta o WRS dla każego miejsca i okresu zatrudnienia. I tutaj pojawia sie niescisłość, bo w aplikacji CHB jako datę rozpoczęcia pracy podam datę wrześniową, a na certyfikacie jest data pażdziernikowa. Dlatego pożniej mogłyby się pojawić pytania o róznicę tego miesiąca właśnie. W każdym razie dziekuję za odpowiedź raz jeszcze i pozdrawiam.

W alikacji tej podaje sie tylko numer ceryfikactu jaki otrzymales - nie przypominam sobie aby bylo tam miejsce na to co Ty napisales.

Tak, ale przysłali mi, oprócz aplikacji, odrębne pismo w którym proszą o przesłanie w/w certyfikatów.Myślisz, że ten okres miesiąca różnicy nie ma takiego wielkiego znaczenia dla Nich?!Sam już nie wiem co o tym mysleć. Zwykle przez takie "błahostki" sprawy sie przedłuzają niestety.PZDR

Mysle, ze ten miesiac nie bedzie stanowil roznicy.....zawsze mozesz usprawiedliwic to pomylka w nazewnictwie. Czy Ty napewno starasz sie o CB ? Troche jestem zdziwiona bo oni prosza tylko o akty urodzenia ew. zaswiadczenia z Polski jezeli dzieci tam nadal mieszkaja.

Aczkolwiek moglo cos sie zmienic z drugiej strony trudno jest przewidziec o co Cie poprosza bo do kazdej osoby podchodza indywidualnie.

Ostatnia edycja:

dwa lata temu pracowałam w UK - trafiłam do tzw. obozu pracy. Pracodawca (z agencji - Polak oczywiście) nie chciał dać listu referencyjnego tylko sam wysyłał papiery. Dałam mu wszystko, kasę, zdjęcia, paszport (inni ludzie też dawali - oni dostali zwrot, ale ja zaszłam w ciążę i mnie zwolnił). Zresztą długa historia, a pytanie moje - jak mogę się dowiedzieć czy jednak zarejestrował mnie w HO????? (paszport odzyskałam przez policję). Próbowałam pisać maile na adresy znalezione w internecie, ale cofały mi się. Teraz jestem w Polsce, więc załatwienie sprawy telefonicznie też odpada.

Trudno powiedziec jedeyne wyjscie to wysylac do nich zapytania moze pisalas na zly adres.
Piszesz, ze paszport odzyskalas przez policja - dlaczego? Zagina w przesylce czy agencja nie chciala zwrocic?

Witam was i prosze o pomoc bo nie wiem co mam zrobic a chce komus pomoc.
Otoz kolega pracuje w UK juz 6 miesiecy i po 4 wyslal wszystkie papiery na Home office a po miesiacu ten urzad odeslal wszystkie papier i pieniadze ze stwierdzeniem, ze " on i pracodawca mial na to miesiac " !!!!
Wyslalismy wszystko jeszcze raz ale na prozno, wszystko odeslali z tym samym wyjasnieniem :(

Tak naprawde to pracodawca powinien uprzedzic o tym pracownika lub tego dopilnowac przeciez to on w razie kontroli placi duza kare.

Dla mnie to dziwne bo sama wyrabialam home office po 6 miesiacach pracy i nie bylo problemu.
Prosze moze macie jakis pomysl na ta sytuacje on ma rodzine i razem chca tu zostac a nie wiem jak moge im pomoc.
Z gory dziekuje za odpowiedz :!: :rolleyes:

Troche to dziwne ?? Nigdy nie robili problemow z tego powodu. Proponuje zadzwonic do HO i zapytac co zrobic w takiej sytulacji.

Cześć. Mam pytanie. Wśród licznych przeprowadzek zapodziało mi się gdzieś mój HO. Przepracowałem u jednego pracodawcy ponad 3 lata, a teraz zmieniam pracę. Czy mogę w jakiś sposób uzyskać kopię, czy muszę wyrabiać nowe?

It is important that the registration card is retained for future use. If the registration card or a registration certificate is lost, the applicant’s passport or ID card must be submitted with the renewal application with a note stating that the original registration card and certificate is lost. This will enable WRS staff to locate the original case.

Co oznacza, ze musisz wyslac aplikacje WRS jako odnowienie. Musisz tam zamiescic notatke, ze orginalny dokument zostal zagubiony

Bylo juz o tym wczesniej

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie.
Ja wraz z żoną jesteśmy 3 lata w UK (obecnie bezrobotni )i tu problem.
W JC+ powiedziano nam że nie przysługuje nam zasilek poniewaz zona nie przepracowala 12 m-c co jest nie prawdą. Pracowała w dwoch zakładach -1 przez 10 m-cy legalizacja HO, tydzień przerwy i następna praca przez 1,5 roku.Drugi pracodawca przyjmując ja do pracy zarzadal HO w celu dalszej rejestracji nic nie wspominajac ze do mnie tez nalezy zgloszenie do HO ze zmienila prace ,Teraz gdy staramy sie o zasiłki jest problem bo jej nie chca uznac tego okresu To gdzie sa jej skladki na NIN i TAX ? Claim o zasilek byl na zone ale sklady na oboje - bo nie pracujemy Czy moich HO nie biora pod uwage? -ja mam wszystko w porzadku Prosze o porade co teraz ?Czy to nie wina pracodawcy ze mnie zglosil? Jak bym tak pracowała 40 lat -to wszystko na marne? HELP

hej mam pytanie bylam w anglii na wakacje 2006 roku, zlozylam wtedy aplikacje o home office, dostalam w sierpniu, pozniej we wrzesniu wrocilam do polski i przyjechalam tutaj w maju 2007, pracowalam przez agencje i w zadnej agencji nie informowali mnie ze mam sama wysylac home office tylko zabierali moje dokumenty. pracowalam dla kilku agencji <dla ok 6-8>, czy powinnam za kazdym razem wysylkac ten home office? jezeli aktualnie raz pracuje dla jeden agencji raz dla drugiej czyli jak mam wyslac home office? wczesniej skladalam na zasilek dla bezrobotnych bo stracilam prace w listopadzie 2008 i nie dostalam poniewaz niby nie mam prawa pobytu w uk. a pracowac nie przerwalnie pracowalam dla agencji od października 2007 a od maja do pazdziernika ( 2007 ) raz pracowalam raz nie. mam jeszcze jedno pytanie, kolega pracowal na kontrakt poltora roku (od 06/2006 do 10/2007) ma z tamtej pracy home office, pozniej zmienil prace rowniez na prace na kontrakt ( pracowal od 10/2007 do 02/2009) ale nie zmienil adresu pracodawcy w home office i teraz stracil prace i w job center oczekuja od niego jakiegops numeru z poprzednich prac... oraz home office z ostatniej pracy prose o pomoc... :(
z gory brdzo dziekuje

Powrót