brak meldunku - czy za to jest jakaś kara?

• Autor wątku Autor wątku DonRafaello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

DonRafaello

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 417
czy nie posiadanie meldunku w miejscu zamieszkania wiąże się z jakąś karą?

Nie. Należy jednak pamiętać, że obowiązek ten dalej istnieje. Brak wywiązania się z obowiązku może skutkować przykrymi konsekwencjami.

Jakie to mogą być przykre konsekwencje?

dobrze ale od strony prawnej,pomijając całkowicie ewentualne problemy - czy są za to jakieś sankcje?

Już otrzymałeś odpowiedź, nie ma.

To zależy. Jak już napisałem, temat rzeka...

ale kiedyś były jakieś sankcje od kiedy one nie funkcjonują?

Taki przykład kiedy poda adres zameldowania jako adres zamieszkania np. przed Komornikiem.
Dlatego napisałem, że temat rzeka.

DonRafaello napisał:
... od kiedy one nie funkcjonują?
Od 01.01.2013, a póki co od 01.01.2018 nie będzie obowiązku meldunkowego
Kanas napisał:
Taki przykład ...
To nie są sankcje z tytuły obowiązku meldunkowego. Mylisz z konsekwencjami podania nieprawidłowego adresu.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
To nie są sankcje z tytuły obowiązku meldunkowego. Mylisz z konsekwencjami podania nieprawidłowego adresu.
Nie, nie mylę. Przecież wyraźnie napisałem;
Kanas napisał:
Brak wywiązania się z obowiązku może skutkować przykrymi konsekwencjami.
Odpowiedziałem również, że brak zameldowania w faktycznym miejscu zamieszkania nie wiąże się z żadną karą.
Po prostu uprzedziłem, że z tego tytułu może ponieść konsekwencje które będą związane z sankcją.

Kanas napisał:
... Odpowiedziałem również, że brak zameldowania w faktycznym miejscu zamieszkania nie wiąże się z żadną karą. ...
Następnym razem zamiast enigmatycznych odpowiedzi ( #4 ,#7 )wyjaśnij jak w poście powyżej. Nie prowokuj zbędnej dyskusji. :ok:

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Następnym razem zamiast enigmatycznej odpowiedzi wyjaśnij jak w poście powyżej
Przecież to zrobiłem.
Pytanie;
DonRafaello napisał:
czy nie posiadanie meldunku w miejscu zamieszkania wiąże się z jakąś karą?
Odpowiedź;
Kanas napisał:
LeszsekS napisał:
Nie prowokuj zbędnej dyskusji.
Tu się muszę zgodzić. Mogłem zamiast tekstu "temat rzeka", zaproponować poczytania troszkę forum na tematy związane z zameldowaniem. Mój błąd.

Cóż, widać ja nie rozumiem o czym napisałeś, Ty nie rozumiesz o czym ja napisałem :)
P.S.
Zwróć uwagę, że odpowiedzi na zadane pytanie udzieliłem w poście #2
Później było tylko rozwinięcie o możliwych konsekwencjach.

"idziecie po bandzie" a odpowie ktoś mi w końcu kiedy kary za brak meldunku w miejscu zamieszkania stały się nieobowiązujące? bo kiedyś przecież takie były...

DonRafaello napisał:
"idziecie po bandzie"
Ee... bez przesady :)
DonRafaello napisał:
odpowie ktoś mi w końcu kiedy kary za brak meldunku w miejscu zamieszkania stały się nieobowiązujące?
LeszsekS napisał:
Jak już zostało napisane. Nikt grzywny na Ciebie nie nałoży za brak zameldowania w miejscu zamieszkania.
Natomiast od początku obserwuję Twój inny wątek;
https://forumprawne.org/prawo-cywilne/727490-umowa-kupna-samochodu-jaki-podac-adres.html
Tu może pojawić się problem o ile rozliczasz się z US w miejscu zameldowania, nie zamieszkania. Stąd też odpowiedź, że temat rzeka :)

Ostatnia edycja:
oj przecież w PIT napisane jak byk że ważne jest miejsce zamieszkania!!!

Ja to wiem. Jednak zdecydowana większość rozlicza się w miejscu zameldowania, nie zamieszkania.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót