brak odbierania alimentow

• Autor wątku Autor wątku valdermare
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

valdermare

Zbanowany
Odpowiedzi
13
syn skonczyl 18 lat i do tej pory alimenty byly przesylane do komornika. Teraz chce przesylac bezposrednio na jego konto lub do rak wlasnych bez udzialu komornika, ktory kasuje 130 zl za przelew.

Przeslalem alimenty przekazem pocztowym ale przekazy za 2 miesiace nie zostaly podjete. Wyslalem pismo z wezwaniem do przeslania konta bankowego lub adresu na ktory moge przeslac pieniadze ale pozostalo bez odpowiedzi.

Dodam, ze kiedys zona zrobila juz raz taki manewr zwracajac alimenty na moje konto bankowe po czym poszla do komornika z wnioskiem o egzekucje z powodu braku wplat alimentow. Obawiam sie, ze i tym razem chce zrobic tak samo

Co mam zrobic aby przesylac pieniadze na dziecko, ktorego matka nie chce podac bezposredniego adresu albo konta bankowego w celu prowadzenia dalszej egzekucji przez komornika ?

bezposredni kontakt nie jest mozliwy gdyz mieszkam za granica

Płać w sposób zasądzony / uzgodniony na piśmie.

uzgodnienia na pismie (wyrok) ustalony byl kiedy syn mial 12 lat. Teraz kiedy skonczyl 18 lat egzekucja komornicza utracila swoja moc wiec pieniadze powinien otrzymac bezposrednio syn.

--------------
Nie mam polskich czcionek ;)

valdermare napisał:
uzgodnienia na pismie (wyrok) ustalony byl kiedy syn mial 12 lat. Teraz kiedy skonczyl 18 lat egzekucja komornicza utracila swoja moc wiec pieniadze powinien otrzymac bezposrednio syn.

Nic nie utraciło mocy. Płać w sposób nakazany w wyroku.

Zdaje się, że mylisz wyrok z egzekucja komorniczą ?! Chce kontynuować tak jak w wyroku ale bezpośrednio bez udziału komornika.

Nic nie mylę. Fakt, że w alimenty egzekwuje komornik oznacza, że uchylałeś się od płacenia. Zacznij płacić a komornik nie będzie miał co robić.
Płać w sposób nakazany w wyroku.

Nie czytasz dokładnie tematu. Pisałem wcześniej że żona wróciła alimenty na moje konto po czym poszła do komornika wszcząć egzekucję. Dlaczego oceniasz jeśli nie potrafisz pomoc? Nie pisz do mnie "zacznij płacić" bo nigdy nie przestałem. Twój udział na forum w moim wątku jest bezużyteczny. Mam jednak nadzieję spotkać tu kogoś bardziej merytorycznego więc proszę już nie odpowiadają bo nic nie wnosisz konstruktywnego.

Należało pozwać żonę o zwrot kosztów egzekucji komorniczej.
Miałeś dobrą wolę płacić i płaciłeś a żona Ci to utrudniała.
Skąd pewność, że teraz przelewy nie będą zwracane?

Nie unoś się, każdy ma prawo do pomyłki. Za swoją przepraszam.

Ok, są zwracane, wysłałem dwa razy (miesiące) przekazem pocztowym i nie zostały odebrane po czym poczta zwróciła, wysłałem wezwanie do przesłania konta bankowego, też nie zostało odebrane, poczta zwróciła.

Zakładam teraz , że syn założy sprawę do sądu że nie płacę alimentów po to aby wszcząć egzekucję w swoim imieniu?!

Idź do komornika i sprawdź w aktach na jakie konto przekazywane są egzekwowane środki.
Płać wprost na konto. Jak środki będą zwracane przyda Ci się to do pozwu o zwrot kosztów egzekucji.

Możnaby spróbować złożyć wniosek do sądu o ustanowienie depozytu sądowego do wpłacania alimentów. Jak mniemam nie ma Pan zaległości u komornika.
W uzasadnieniu opisać sytuację, załączyć potwierdzenia zwrotów i wysyłek alimentów.
Zanim jednak rozpocznie Pan ten proces należałoby napisać pismo do syna na ostatni znany adres, kopie tego listu może Pan też wysłać do sądu zaznaczając numer akt sprawy o alimenty tak by wpięto go do akt. W liście wezwać syna do wskazania numeru rachunku bankowego lub adresu gdzie mają być wysyłane alimenty. Wyznaczyć mu termin 14 dni na odpowiedź. Jeśli nie odpisze to należałoby złożyć wniosek o ustalenie depozytu w dwóch celach: zawieszenia egzekucji komorniczej (tutaj będzie musiał Pan wpłacić 6sciokrotność alimentów) oraz do wpłat bieżących alimentów.
Jeśli nie ma Pan kontaktu z synem to w tym liście może Pan też poprosić o informację na temat jego stanu zdrowia, nauki, adresu zamieszkania. Jeśli nie udzieli też tych informacji może łatwiej byłoby złożyć pozew o zniesienie obowiązku wskazując jego ostatni znany adres i w pozwie wnosić o przeprowadzenie rozprawy pod jego nieobecności i wydanie wyroku zaocznego. Uzasadnienić można tym, że jest pełnoletni, nie odpowiada na Pana listy i nie utrzymuje z Panem kontaktu, ma możliwość podjęcia pracy. Tutaj dołączyć kilka ofert z lokalnego urzędu pracy dla osoby niewykwalifikowanej.
Jeśli odbierze pozew to można wnosić na rozprawie o to by sąd zobowiązał go do podania rachunku bankowego plus np zaswiadcześć że szkoły co 6 miesięcy o wynikach w nauce i frekwencji.

Dziękuję, niestety komornik odmówił podania nr konta

Komornik nie może odmówić wglądu do akt.

@robinsonik: dziękuję bardzo za pełną odpowiedz
@shocked, tu możesz mieć rację bo nie mogę osobiście widzieć się z komornikiem więc poprosiłem Mamę i on jej odmówił. Pisałem maile ale komornik najpierw mi odpisał mailem, że muszę przesłać pocztą zgodę na korespondencję mailową, no to wysłałem. Po czym nie odpowiada moje maile teraz w ogóle. Sugerował mojej mamie dalsze wpłaty właśnie przez niego jako najbezpieczniejszy sposób ...za 130 zł za każdy przelew. Mieszkam za granicą i ciężko mi jest cokolwiek załatwić jeśli żona i syn odmawiają współpracy a prawo jest po ich stronie bo ustawodawca chyba nie przewidział takiej sytuacji i teraz wystarczy matce nie odbierać alimentów przez 3 miesiące po czym może pójść na policję i zaczyna się ściganie karne co może skutkować zatrzymaniem na lotnisku albo nie wypuszczeniem z kraju przez służby graniczne.

Oczywiście że nie mam żadnych zaległości.

Jeżeli zawiadomią o przestępstwie z art. 209 KK, okażesz się potwierdzeniami na płacenie i zwracanie Ci kwot. Odbijesz wówczas piłkę zawiadamiając o przestępstwie z art. 234 KK.

Dziękuję, czuję się teraz bardziej pewnie ;)

Jeszcze jedno. Masz pewność, że adres na który kierowałeś przelewy i przesyłki jest wciąż aktualny?
Człowiek mógł się zwyczajnie przeprowadzić.

Shocked napisał:
Jeszcze jedno. Masz pewność, że adres na który kierowałeś przelewy i przesyłki jest wciąż aktualny?
Człowiek mógł się zwyczajnie przeprowadzić.

Tak, ten sam

dalsza część historii. Komornik przeslał mi numer konta bezpośredni. Wysłałem alimenty na to konto i ...dostałem zwrot, z adnotacja w tytule, że alimenty powinny być płacone zgodnie z egzekucja komornicza czyli przez komornika (pomimo tego, że egzekucja komornicza była wystawiona kilka lat temu na małoletniego, który teraz jest pełnoletni) ?! Jak to możliwe, żeby matka dalej reprezentowała pełnoletniego syna i domagała sie płacenia alimentów wg egzekucji komorniczej kiedy syn był małoletni??? Czy jest to możliwe na podstawie pełnomocnictwa, które matka mogła udzielić komornikowi. Czy to nie jest jakaś paranoja w polskim prawie??? Co powinienem zrobić aby przesyłać alimenty bezpośrednio na konto i aby matka nie mogła ich odsyłać a komornik dalej prowadzić egzekucji komorniczej ???

Niech pelnoletni syn wskaze ci na jakie konto maja byc wysyłane alimenty. To on jest uprawniony do ich otrzymywania nie matka.

Powrót