brak odbierania alimentow

• Autor wątku Autor wątku valdermare
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Unikają kontaktu. nie odbieraja przekazow pocztowych. Napisałem do syna pismo z prośbą o wskazanie numeru konta i tez nie zostało odebrane, nastąpił zwrot przez poczte.

Powiadom sąd i zachowaniu uprawnionego do alimentacji.
Wnieś o ustalenie sposobu przekazywania środków uprawnionemu.
Masz dobrą wolę regularnego płacenia a uprawniony Ci to utrudnia.

komornik stoi na stanowisku, że dalej obowiązuje ta egzekucja komornicza i uważa, że alimenty nie zostały dostarczone skoro zostały odesłane z powrotem...i nalicza odsetki...bo wg niego wierzyciel musi potwierdzić u niego odebranie alimentów jeśli ja chcę to robić bezpośrednio. Na bieżąco informuję go i przesylam mu mailowo wszystkie bankowe przelewy i zwroty więc jest świadom, że to nie jest problem unikania płacenia tylko występuje problem unikania odbioru co jest na rękę komornikowi bo od każdego przelewu ściąga 130 zł albo nalicza odsetki.

Wyślij za ZPO wezwanie do zaprzestania odsyłania alimentów pod rygorem pozwu o odszkodowanie za poniesione przez Ciebie ponad kwotę przesyłanych alimentów koszty.
Takie samo do matki dziecka jak i do dziecka.

Równolegle zrób jak w #22 opisałem.

dziękuje za poradę i tak zrobię ...tyle, że pismo nie zostanie odebrane z poczty i zostanie mi zwrócone przez pocztę. Beznadzieja

Będzie to kolejna cegiełka w dowodzeniu, że działanie uprawnionego do alimentacji jest nadużyciem prawa.
Wróć do #22. Ciebie mogą ignorować ale z sądu odbiorą. Sąd nad sprawą się pochyli i spór rozstrzygnie.
Niestety okres urlopowy i sprawa pewnie późną jesienią najprędzej ruszy o ile teraz zaczniesz działać.

Powrót