Brak paragonu co robić ?

• Autor wątku Autor wątku mike76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mike76

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, mam problem kupiłem tv przez internet, w ubiegłym tygodniu w poniedziałek przyszła dostawa. Po podłączeniu okazało się że tv ma wady, nie chcę tego reklamować bo bedzie to trwało wieki więc skorzystałem z przysługującego mi prawa do zwrotu bez podania przyczyny w ciągu 14 dni od daty zakupu. Jest jednak mały problem, nie wysłali mi paragonu..Dzwoniłem do nich i powiedzieli że wyślą duplikat, jednak gdy napisałem maila z prośbą o wystawienie duplikatu i że chce odstąpić pod umowy zaczeła się gra w ping ponga. Nie wystawiaja duplikatu bo wysłali oryginał, ja na to że nie dostałem itd, Wnioskuję że kombinują żeby minęło 14 dni żebym nie mógł odstąpić od umowy. Pytanie co mam teraz zrobić bo do poniedziałku mam czas, czy email którego wysłąłem w niedzielę wystarczy żeby dotrzymać terminu ? Czy pomimo że nie mam paragonu mogę towar zwrócić ? Dodam tylko że korzystałem z rat internetowych. Własciciel firmy twierdzi że są nieomylni, jednak paragonu nie było i to jest fakt, Czy moga tak zrobić ?

będę wdzięczny za pomoc,
pozdrawiam, Michał

Jesli to zakup konsumencki, to odstap od umowy. Paragon nie ma znaczenia dla istnienia prawa do odstapienia.

mike76 napisał:
Po podłączeniu okazało się że tv ma wady

Jakie to wady? Pamiętaj, że jesteś odpowiedzialny za zmniejszenie wartości TV chyba, że masz protokół.

Na matrycy zauważyłem kreskę na wysokości 1 cm od dolnej krawedzi, oraz obudowa z boku jest źle spasowana więc nie można wsadzić kabla hdmi, cam 1 itd. Dzwoniłem do nich żeby ich o tym poiformowac to się przyczepili że tel. uruchomiłem. Najśmieszniejsze jest to że jak otrzymałem tv zauważyłem że był otwierany, wyciągany, były ślady, zmęczony karton, palce na matrycy itd. Dzwoniłem żeby zapytać czy nie jest z ekspozycji, a oni że zawsze sprawdzają zanim wyslą bo czasem dostaja z uszkodzoną matrycą. Ale oczywiście nie używaja pilota, a ja niby użyłem więc nie mogę go oddać..jakaś farsa..
Co oznacza że jestem odpowiedzialny za zmniejszenie wartości ?
Co w przypadku jak wyslę tv, a Oni powiedzą że go nie dostali, bo juz taka wersję zakładam..? I czy momentem odstapienia jest kiedy wysłąłem maila z informacja że rezygnuję, dzieki, pozdr

mike76 napisał:
Co oznacza że jestem odpowiedzialny za zmniejszenie wartości ?

Odebrałeś TV "bez zastrzeżeń". Nie masz dowodu na to, że, np otrzymałeś TV z rysą. Jeżeli odstąpisz i odeślesz TV, sprzedawca może stwierdzić, że rysa powstała u Ciebie.

no tak, tylko to jest wewnatrz tv, jakby wypalone piksele. Tv mam od tygodnia, przecież przy kurierze nikt nie sprawdza czy tv działa ?

loco1 napisał:
odstap od umowy
Wyślij oficjalne odstąpienie od umowy! Na resztę przyjdzie czas później, bo jak nie dochowasz terminu odstąpienia, to reszty nie będzie.

ok, czyli musze wysłać pocztą najlepiej za potwierdzeniem odbioru tak ? Czy w moim przypadku nr. umowy to bedzie nr umowy kredytowej bo pomimo wpłaty własnej większośc jest skredytowana ? Nie potrzebuje do tego paragonu jednak ?

Nie pisałeś że towar kupiony w kredycie. Umowę kredytową też w tym układzie musisz wypowiedzieć, jeżeli oczywiście jej warunki na to pozwalają.

a co oznacza kredyt wiązany ? Raty Santander z ich strony internetowej..

to jeszcze z innej strony zapytam..skoro nie wysłali mi paragonu, ignorują moje prośby o chęć odstąpienia od umowy, czy w związku z wadami jakie posiad tv, mógłbym żądać zwrotu lub wymiany powołując się na niezgodnośc towaru z umową ?

pozdrawiam

witam, mógłbym prosić o odpowiedź jakie mam prawa, kupilem tv wplata wlasna i kredyt. Czy moge zwrocic ten tv, oraz czy moge go reklamowac skoro nie wyslali mi paragonu ? bede wdzieczny za odpowiedz,
pozdr

Możesz (podaj wszystkie dane dot. transakcji: nr, data, przedmiot, etc) i jeśli to kredyt wiązany, odstąpienie jest skuteczne tez wobec umowy kredytowej.

Powrót