brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam ponownie ...jednak Pani na infolini mówiła prawde...papiery były w trakcie opracowania.
Pienążki za 3 miesiące wpłyneły na konto:) pozdrawiam i 3mam kciuki za osoby ,które oczekują nadal:ok:

Witam a dostała pani od nich najpierw jakis list,decyzje zanim przelali pieniazki

Witam..zadne pismo nie przyszlo.. ani o wstrzymaniu... ani decyzji ze dostane przelew.Ale moze jeszcze cos dojdzie bo z tego co sie orientuje to czesto gesto przychodzi najpierw przelew potem dezyzja:)

To swietna wiadomość gratuluje :) to oznacza ze może cos ruszy i pojdzie w dobrym kierunku !;-)

Ja kindergeld dostawałam prawie trzy i pół roku i od marca ciach niema przelewu :mad:

Żadnej informacji dzieci też mam w Polsce

Nie wspomnę już ze na jedno z dzieci czekam na odpowiedź od nich 9 miesięcy ponieważ jedno skończyło 18 lat

To teraz zamiast wyrównać to zabrali na następne :mad:

cytat:
Kindergeld solą w oku niemieckiego rządu Angela Merkel zapowiedziała, że jej rząd przyjrzy się zasiłkom wypłacanym imigrantom na dzieci, które nie tylko przebywają z nimi w Niemczech, ale także poza granicami RFN. Władze w Berlinie chcą pójść w ślady Wielkiej Brytanii.

Czy Cameron namiesza w unijnym prawie?

Obecnie obywatele z Unii Europejskiej, którzy przyjeżdżają do Wielkiej Brytanii, do pracy mają prawo do pobierania zasiłku na dziecko, nawet w przypadku, jeżeli nie mieszka ono z rodzicami w Zjednoczonym Królestwie. Zdaniem Camerona prawo to prowadzi do wielu nadużyć.

Wielka Brytania chce ograniczyć świadczenia dla imigrantów z innych krajów UE na siedem lat, jeśli państwo nie zauważy zmian, to na kolejne siedem, w konsekwencji czego tzw. hamulec bezpieczeństwa może potrwać nawet czternaście lat!

Jako że Polacy stanowią drugą co do wielkości grupę obcokrajowców pobierających świadczenia w Wielkiej Brytanii, głos zabrał były szef polskiej dyplomacji. Radosław Sikorski, który przyznał rację Cameronowi, ale zaznaczył, że zmiany muszą przebiec w taki sposób, by nikogo nie dyskryminowały.

Pomysł ograniczenia zasiłku socjalnego dla imigrantów z UE Cameron przedstawił podczas ostatniego szczytu unijnych krajów w Brukseli.

W zeszłym tygodniu Unia Europejska zawarła porozumienie z Wielką Brytanią, które przewiduje dopasowanie wysokości zasiłków na dzieci imigrantów z innych krajów do poziomu utrzymania w krajach pochodzenia.

Najbardziej ucierpi główny beneficjent, czyli Polacy

Tuż po zakończeniu obrad w Brukseli niemiecka kanclerz w rozmowie z dziennikarzami powiedziała, że „trzeba się będzie przyjrzeć, jak dopasować wysokość zasiłków na dzieci imigrantów z innych krajów do poziomu kosztów utrzymania w kraju ich pochodzenia”.

Z danych pochodzących z Federalnego Urzędu Pracy w Norymberdze wynika, że w ubiegłym roku niemieckie władze wypłaciły dodatki dla około 120 tys. dzieci, które na stałe mieszkają poza granicami Niemiec.

Największymi beneficjentami niemieckich świadczeń są Polacy i to oni najmocniej odczują ewentualne zmiany. Z danych, do których dotarł dziennik „Sueddeutsche Zeitung” wynika, że państwo niemieckie wspiera finansowo około 64 tys. dzieci na stałe mieszkających w Polsce, co w przeliczeniu na pieniądze daje 100 mln euro. Na drugim miejscu pod względem wypłacania świadczeń są dzieci francuskie (16,9 tys.), rumuńskie (9 tys.), czeskie (7,7 tys.), a także węgierskie (5,9 tys.).

Obecnie każdemu polskiemu dziecku, które nie przebywa wraz z rodzicami na terenie Niemiec, przysługuje świadczenie w wysokości 172 euro, wypłacane co miesiąc.

Co na to Niemcy?

Tym razem pomysł Angeli Merkel przypadł do gustu pozostałym politykom jej partii, jak i współrządzącym z partii CSU, o dziwo pomysł popiera także SPD, a szczególnie kierowane przez nich ministerstwo do spraw rodziny.

Jednak jak na razie niemieccy politycy nie zaprzątają sobie głowy „indeksacją” świadczenia, ponieważ nie wiadomo czy będzie ono możliwe.

Warunkiem wejścia w życie tej myśli jest pozostanie Wielkiej Brytanii w Unii Europejskiej, a także uchwalenie przez Parlament Europejski odpowiedniej ustawy. W dalszej kolejności niemieccy politycy będą się musieli zastanowić nad tym, czy faktycznie obcięcie świadczeń będzie dobrym rozwiązaniem, czy nie spowoduje, że rodzice zaczną sprowadzać do Niemiec swoich dzieci, co w konsekwencji może się okazać dla niemieckiego budżetu bardziej kosztowne aniżeli zachowanie dotychczasowych przepisów.

Zdjęcie: CC BY 2.0, flickr.com, autor: Paul O'Rear CC, URL: www.flickr.com/photos/paulorear/7286529424

Misia1234 to tak ja u mnie tez Skończyłam 18 lat i pomimo ze maja papiery ze kontynuuje szkole wstrzymali wypłatę i czekam już 7 miesięcy i nic ..

witam ja też borykać się z podobnym problemem jak wy. W lipcu2015 wstrzymano mi Kindergeld na córkę a w grudniu na resztę dzieci.Po pisemnym zapytaniu w lutym w marcu otrzymałam list z przeprosinami że mają dużo pracy i proszą o cierpliwość wniosek jest w opracowaniu.Nie wiem co o tym już myśleć wszelkie zmiany zaświadczenia wysyłam im na bieżąco,czy otrzymałam pismo o aktualizację czy też nie.

Mój księgowy w grudniu też wysyłał do nich pismo z ponagleniem i otrzymałam od i przeprosiny. Po czym wczoraj rozliczyli mi całe 9 miesięcy. Także trzeba czekać jak jest ok to napewno zapłacą powodzenia trzymam kciuki 😀

Witam!
Ja również mam wstrzymany KG od lutego :( z tego co czytam pomału zaczynają wypłacać i takie moje przemyślenia:
Ania37284 otrzymała zwrot mając przypisany nr 1 (czyli otrzymywała Pani przelew na pocz. miesiąca)
Pytanie do Misia1234: otrzymała Pani również wyrównanie,a można wiedzieć jaką ostatnią cyfrę ma Pani w numerku wniosku KG? kiedy Pani zazwyczaj otrzymywała przelew?
Tak sobie myślę,że może oni rozpatrują wnioski po numerkach kolejnych od 1-9?
Mój nr to 8 :/ jeśli idą zgodnie z kolejnością cyfr to jeszcze długo poczekam ;)
Oczywiście próby kontaktu telefonicznego niczego nie wniosły,nadal nie znam odpowiedzi na pytanie "DLACZEGO?" tylko standardowe "proszę czekać".Dwa razy dosyłaliśmy męża rozliczenie i zaświadczenie z pracy (tego chcieli) plus jakieś wyjaśnienie i nadal cisza :(
Nie ukrywam że jestem zdesperowana takim obrotem sprawy :(
Pozdrawiam!

Dziękuję za odpowiedź :)
To chyba moja teoria z numerkami jest nietrafna :rolleyes:

Czy mogły by się inne Panie z tego wątku wypowiedzieć jak sprawa wygląda u nich po ostatnim wstrzymaniu wypłat? Czy coś u Was ruszyło?

Robicie coś z 500+ ???
Dowiedziałam się że Niemcy będą dochodzić czy się bierze czy nie.
Ja żeby mieć podkładkę, że nie biorę,złożyłam wniosek tylko po to,aby uzyskać decyzję odmowną,bo wiadomo, że mi się nie należy. Na podstawie decyzji odmownej będą mogli w urzędzie gminy zaświadczyć,że nie pobieram.
Póki co wniosek został z gminy wysłany do ROPS-u i tam w związku z tym że jest koordynacja będą wydawać decyzję. Mam nadzieję tylko że jeszcze bardziej pod sobą dołka nie podkopałam,bo jak poinformują FK, że taki wniosek wpłynął, to jeszcze dłużej mogą wstrzymać wypłatę KG.
A może być też odwrotnie-dokopią sie do naszych papierów i szybciej odblokują? :D

Od 2016 roku Familienkasse zmienia dużo spraw w papierach tzn . robią wszystko aby w przyszłości był ważny ID-STEUER dziecka i wg.tego numeru będą się posługiwać w sprawach kg. Wstrzymane zostały wypłaty nie tylko obcokrajowców ale także Niemcy muszą się uzbroić w cierpliwość.Jezeli potrzebują informacji-piszą do rodzica,który jest wnioskodawca kg. Jeśli wszystko mają-sprawdzają adres dziecka, ID-STEUER (jeżeli mają niepewności wysyłają wnioski do rodzica o Schulbescheinigung,Haushaltbescheinigung, Arbeitgeberbescheinigung). Dla osób powiązanych z Polską papiery wysyłane są do Familienkasse Chemnitz i tam są rozpatrywane ,dodam że na jeden list z Chemnitz można czekać do roku czasu...nawet jeśli sprawą zajmuje się adwokat.
Jeżeli dziecko posiada haushaltbescheinigung,ID-STEUER i mieszka,uczy się itp.napewno dostanie kg.za każdy miesiąc zaległy 190 euro. Więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Wg mnie namieszała pani sobie z ym 500+ w papierach i to równo. Urzad Marszalkowski nie wyda pani decyzji,że się nie należy bo się należy i teraz droga dokumentów jest taka,że uzrąd musi wysłać do Niemiec informację,że w polsce nalezy się 500 na dziecko i Niemcy będą wypłacać pani zasiłek kindergeld pomniejszony o tą kwotę.
Dla wszystkich,którzy zamierzają złożyć wniosek zastanówcie się zanim to zrobicie, przeczytajcie ustawę i zadzwońcie nie do MOPSU gdzie nic nie wiedzą i tam udzielą wam prawidłowych informacji.Na tą chwilę osoby składające wniosek o 500+ stracą na tym,a nie zyskają.

Z pełną świadomością stwierdzam że sobie NIE NAMIESZAŁAM ;)
bo wiem że się nie należy i chcę mieć to na papierze,trudno zrozumieć?
Czytałam ustawę i na stronie ministerstwa wytłumaczenie,ja w PL,mąż w DE,ja bezrobotna i podlegamy pod koordynację,wiec mi sie nie należy 500+ i proszę nie wprowadzać w błąd!

Aktualności / Program Rodzina 500 plus w UE / Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Z powyższego linku ze strony ministerstwa proszę sobie poczytać pkt.3, który obrazuje moją sytuację.
A dodatku dyferencyjnego nie bedę mieć,bo KG przewyższa kwotę 500 na dziecko.Proste.
A decyzję muszę mieć odmowną,bo na jej podstawie dadzą mi zaświadczenie dla Familienkasse ze nie pobieram (w razie gdyby FK pytała).
Bajki Pani opowiada po prostu,proszę doczytać.

Poza tym nawet gdyby przyznali 500+ a Niemcy pomniejszyli przez to KG to też bym sie nie obraziła,bo przez to co teraz wyprawiają (wstrzymują wypłaty ludziom,jedno z głównych źródeł utrzymania dzieci) wolałabym mieć pewne 1000 zł na 2 dzieci i te 250 euro mniejsze KG,niż ani tego ani tego :/

Dodam jeszcze że koordynacją w PL zajmują się ROPS-y a nie Urzędy Marszałkowskie ;)
Jak dla mnie Pani rady mało wiarygodne,skoro podstawowych informacji Pani nie posiada.
Pozdrawiam

LILA LU napisał:
Wg mnie namieszała pani sobie z ym 500+ w papierach i to równo. Urzad Marszalkowski nie wyda pani decyzji,że się nie należy bo się należy i teraz droga dokumentów jest taka,że uzrąd musi wysłać do Niemiec informację,że w polsce nalezy się 500 na dziecko i Niemcy będą wypłacać pani zasiłek kindergeld pomniejszony o tą kwotę.
Dla wszystkich,którzy zamierzają złożyć wniosek zastanówcie się zanim to zrobicie, przeczytajcie ustawę i zadzwońcie nie do MOPSU gdzie nic nie wiedzą i tam udzielą wam prawidłowych informacji.Na tą chwilę osoby składające wniosek o 500+ stracą na tym,a nie zyskają.

Ostatnia edycja:
A zatem po pierwsze chciałabym panią prosić zeby zadzwoniła pani do Ropsu i potwierdziła to co pani pisze poniewaz ja mam taka sama sytuacje i w piątek byłam w ROPS w Gdanski i otrzymałam taka informacje jaka pani napisałam. Rozmawiałam z panią ktora zajmuje sie koordynacja przepisów. Rops podlega pod urząd marszałkowski i decyzje o 500+ wydaje marszałek.

Jesli otrzyma pani inna odpowiedz od Ropsu to prosze podzielić sie z nia tutaj bo bedzie to wskazówka dla innych,którzy sa w podobnej sytuacji.

Powrót