brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dla mnie ROPS to ROPS a UM to UM
Korespondencję wysyłam do ROPSU a nie do UM i nie interesuje mnie co oni z tym dalej robią.
Widocznie co województwo to inne praktyki,ja po telefonicznej rozmowie z Panią w Rops-Rzeszów uzyskałam info że mam wysłać wniosek na wszystkie dzieci,łącznie z pierwszym-umowę męża o pracę w De i oświadczenie o jego dochodach za 2014 netto,na tej podstawie wydadzą decyzję oczywiście odmowną.

Doczytałam kilka stron wstecz że miała Pani taką sytuację,że FK wstrzymało wypłatę Pani KG,gdyż wymagali decyzji, że nie pobiera Pani świadczeń w PL,
więc ja zapobiegliwie już się o taką decyzję ubiegam,tym razem w związku z 500+,żeby w razie czego mieć co przedstawić w FK.

Dodam jeszcze że wniosek najpierw złożyłam w gminie jak wszyscy,a gmina odesłała do ROPS-taka jest u nas procedura przy koordynacji :)

Oczywiście jak dostanę odpowiedź to napiszę jak się to potoczyło.

LILA LU napisał:
A zatem po pierwsze chciałabym panią prosić zeby zadzwoniła pani do Ropsu i potwierdziła to co pani pisze poniewaz ja mam taka sama sytuacje i w piątek byłam w ROPS w Gdanski i otrzymałam taka informacje jaka pani napisałam. Rozmawiałam z panią ktora zajmuje sie koordynacja przepisów. Rops podlega pod urząd marszałkowski i decyzje o 500+ wydaje marszałek.

Ostatnia edycja:
LILA LU ma absolutną rację. Biorąc pod uwagę to że to będzie teraz z tym 500+ ...sprawa należy tylko teraz do Familienkasse Sachsen Chemnitz czyli do jedynej niemieckiej familienkasse która zajmuje się sprawami Ausländer tzn że jeśli cokolwiek łączy cię że sprawami polskimi to zawsze przez Chemnitz muszą papiery przejść i decyzje tam są podejmowane ,,,,nawet jeśli papiery zostaną zniesione do twojej Familienkasse to i tak odeślą do Chemnitz ...a jest tak że Familienkasse Chemnitz ma prawo na jeden list odpowiadać do roku czasu...nawet jeśli sprawą zajmuje się adwokat.
Poza tym jeśli rozstrzygną u ciebie sprawę z ID-STEUER przez którą dużo rodziców (nawet niemieckich) czeka na kg...pomyśl. ...dostaniesz kg. dowiedzą się o tym 500+, i wcale nie muszą ci rozliczać różnicy. ..tylko ci zabiorą 7 będą kazali oddać i wskazać za pośrednictwem Polski gdzie mieszkają dzieci w Polsce czy w Niemczech....wtedy i tam ci Urząd Marszałkowski zabierze..
Ale w sumie to ja się rozpisałam a nie wiem gdzie twoje ..Madlen83..dzieci mieszkają.

Berlinka ja przedstawiłam swoje stanowisko i wszelkie informacje jakie posiadam w powyższych postach.
Ja z dziećmi mieszkam w PL.
Wstrzymano KG w lutym,jak większości-wszyscy o tym wiemy,ale dziewczyny już pomału dostają wyrównanie-również mieszkając w PL,wiec nie wiadomo o co chodzi FK.
Uczepiłaś sie tego ID-STEUER....nr identyfikacyjny polskich dzieci to PESEL i wszędzie w wielu artykułach czytałam,że to ma dla FK wystarczyć! Jeśli dzieci są tu zameldowane to jasne ze nie będą mieć niemieckiego ID,ale mają polski Pesel i jeśli ich ojciec tyra w DE i odprowadza podatki to sie należy jak psu buda,zwłaszcza że przepisy o koordynacji mówią to jasno. Ehhh...Ja tu się nie będę kłócić,piszę jak jest-a każdy interpretuje po swojemu.
Program 500+ jest nowy wiec Niemcy jeszcze mają czas pytać Polaków czy biorą czy nie,ale jak zaczną pytać to bedę mieć dowód że nie biorę bo Marszałkowski (czy tam ROPS) wyda decyzję odmowną!

Wracając do tego co napisałaś-niemiecka FK doskonale wie że dzieci mieszkają w PL,wiedzą to od prawie 3 lat i do tej pory problemów nie było,a te nowe przepisy co weszły to chyba dotyczą nowo-składanych wniosków,nam z tego tytułu że dzieci są w PL nie powinni odebrać KG,przykładem są Ania i Misia które otrzymały zwrot wstrzymanego KG i pobierają jak dawniej i nikt nie chciał od nich ID-STEUER ani nie wymagał aby dzieci w DE zameldować ;)

Ostatnia edycja:
Na koniec cytat ze strony mojej gminy która umieściła info na podstawie ustawy (a gmina to nie forum,chyba piszą prawdę ;) :

"Rodzina 500 plus w UE
Zgodnie z projektem ustawy świadczenie wychowawcze nie będzie przysługiwać, jeżeli rodzinie przysługuje za granicą świadczenie o podobnym charakterze. Jeśli rodzic przebywa w innym państwie UE i złoży tam wniosek o świadczenia rodzinne, tamtejszy organ informuje o tym fakcie właściwego marszałka województwa w Polsce. Ten zaś przekaże te informacje do właściwej gminy. Jest to mechanizm, który od wejścia Polski do UE, tj. od ponad 11 lat funkcjonuje już w systemie świadczeń rodzinnych i eliminuje sytuacje jednoczesnego pobierania świadczeń w więcej niż jednym kraju."

I na tym między innymi sie wzoruję

Źródło: http://laszki.pl/aktualnosci/259,Informacja_dotyczaca_Projektu_Programu_"Rodzina_500+".html

No własnie mi powiedziano w Ropsie w Gdansku,że duzo osob nie ma świadomości,ze składając wniosek o 500+ ROPS bedzie musiał odesłać taką informację do Familenkasse, a Familenkasse będzie miała prawo pomniejszyć KINDERGELD o ten zasiłek. Przepisy są dla całej Polski takie same dlatego proponuję pani poprostu zadzwonić do Ropsu.
Ponadto decyzję odmowną to owszem Familienkasse chce,ale chodzi tutaj o zasiłek rodzinny, który nie należy się każdemu w Polsce.Ja taką decyzję odmowną musiałam mieć z ROPSU i odesłać ją do Familienkasse,ale jak powtarzam chodziło tutaj o zasiłek rodzinny,który jest zupełnie innym świadczeniem i zupełnie inne wymogi obowiązują w ich przyznaniu.

A co,jeśli teraz Familienkasse jednak zażąda od każdego takiej decyzji w związku z 500+? I znowu wstrzyma wypłaty? Znów będzie płacz i lament...
Wolę mieć na zaś ;)

Zobaczymy co z tego wyniknie,mi już jest wszystko jedno...
Domyślam się, że FK będzie poinformowana,no i dobrze,niech się dokopią do naszych papierów i nam KG odblokują wreszcie ;) a jeśli dostanę decyzję przyznającą 500+ to niech sobie Niemcy odejmują od KG,bo mówię- teraz ani tego ani tego nie mam,a tak to jak znowu zechce im się wstrzymać KG za jakiś czas ZNOWU, TO chociaż mi TE 500+ w PL zostanie ;)
Jednak jestem przekonana, że mi nie przyznadzą 500+, bo się po prostu nie należy-mam nadzieję, że niebawem otrzymam odpowiedź, którą się na pewno tu podzielę.

LILA LU napisał:
No własnie mi powiedziano w Ropsie w Gdansku,że duzo osob nie ma świadomości,ze składając wniosek o 500+ ROPS bedzie musiał odesłać taką informację do Familenkasse, a Familenkasse będzie miała prawo pomniejszyć KINDERGELD o ten zasiłek. Przepisy są dla całej Polski takie same dlatego proponuję pani poprostu zadzwonić do Ropsu.
Ponadto decyzję odmowną to owszem Familienkasse chce,ale chodzi tutaj o zasiłek rodzinny, który nie należy się każdemu w Polsce.Ja taką decyzję odmowną musiałam mieć z ROPSU i odesłać ją do Familienkasse,ale jak powtarzam chodziło tutaj o zasiłek rodzinny,który jest zupełnie innym świadczeniem i zupełnie inne wymogi obowiązują w ich przyznaniu.

Ostatnia edycja:
Dla pani może tak...Ja mam 3 córki, na 2 dostaje kindegeld,na 3 najmłodsza nie mam nic bo jest z drugiego zwiazku. Pojechałam do ROPSU bo myślałam,ze 500+ dostanę na 3 córkę,a tymczasem dostałam odpowiedz, ze ROPS musza mi przyznać 500+ na 2 dzieci po czym wysłać informację do DE. Famielienkasse pomnieszy mi o te 1000 zł kindergeld i wypłaci różnice.Dla mnie to jest też nielogiczne bo 500+ nalezy mi się w PL córkę na,którą nie mam kindergeld to dlaczego Familienkasse ma mi pomniejszać kindergeld o te 500 zł.
Usłyszałam,że tak to niestety działa.

Ja też czekalam sporo czasu po wstrzymaniu kindergeld, ale potem mi wyrównali jak w wiekszosci przypadków tutaj na forum.

Rozumiem teraz Pani sytuację,nie wiem tylko dlaczego Pani się tak wstrzymuje przed tym zmniejszeniem KG na rzecz 500+ w Polsce? Boi się Pani że to chwilowy program i za jakiś czas,jak np. rząd się zmieni 500+ zabiorą?
Owszem przepisy w całej Polsce takie same,jednak jak widać każdy urząd interpretuje po swojemu. W takim razie niech Pani poczeka na to co mi odpowiedzą...
I faktycznie niezrozumiałe dlaczego na 3 dziecko nie może Pani wziąć żadnych pieniędzy,bez poruszania FK,przykre...:confused:

Bronię się dlatego bo wiem,że będę musiała czekać niewiadome jak długo .Po odesłaniu decyzji z ROPSU do Familienkasse ponoć będzie trzeba czekać na rozpatrzenie nowego wniosku przez Familienkasse z pomniejszeniem o te 500+.
W ROPSIE mówią, ze to 500+ ponoć wogole zamieszanie wprowadzi bo Niemcy sami za bardzo nie wiedzą jak to ugryźć-mianowicie Kindergeld to zasiłek rodzinny,a 500+ to świadczenie wychowawcze i tak naprawdę nie jest to fair bo w Polsce nie zabierze się rodzinnego tylko dostaną ludzie rodzinne i świadczenie to dlaczego my jak matki dostające Kindergeld z Niemiec mamy mieć pomniejszone o Kindergeld.
Poczekam co pani odpowiedzą bo ja nawet na ogólnopolska infolinię dzwoniłam żeby się dowiedzieć jak to jest i mi to samo powiedzieli.
Ale ROPS uważa też,ze Famielinkasse będzie wymagać od Polaków złożenie wniosków o 500+ bo tym sposobem będą mniej pieniędzy wysyłać do Polski.
Co do mojej 3 córki to tego też nie jestem w stanie zrozumieć,ale wychodzi na to że wynika to z nie do końca sprecyzowanej ustawy.
Jak dzwoniłam na ogólnopolską infolinię to pani powiedziała,ze najpierw muszą zrobić zebranie bo nie wiedzą,a potem zadzwoniła i przekazała mi że jest faktycznie tak jest jak piszę :(

Miało być....to dlaczego my jako matki dostające Kindergeld z Niemiec mamy mieć pomniejszone o 500+...

Z tym się zgodzę,bo 500+ to nie zasiłek rodzinny,wiec nie to samo co KG ale oni tak poobracali interpretacją tego słownictwa,że dla nich wychowawcze to świadczenie rodzinne pobierane w DE hehe no chore to ;)
Ale to jest właśnie manipulowanie ludźmi,jednak nie będę na temat polityków i tego co narodem zrobili (a raczej z ich umysłami) się rozpisywać,bo nie czas i miejsce na to.
Podsumowując: nikt nic nie wie-wszystko wyjdzie "w praniu" ;)

LILA LU napisał:
Miało być....to dlaczego my jako matki dostające Kindergeld z Niemiec mamy mieć pomniejszone o 500+...

No dokładnie-to czekam na info od pani.Ja tymczasem wysłałam meile do Familenkasse odnośnie tego Steur Id Numeru,żeby mieć pewność,ze PESEL dzieci im wystarczy.

Witam
Od jakiegoś czasu śledzę to forum i chciałabym podzielić się moimi wiadomościami.
Jeżeli mieszkasz w Polsce z dziećmi i przysługuje ci Kindergelt to podlegasz ustawodawstwu obu państw, tj ROPs każdą informację o złożonym wniosku i decyzję w sprawie zasiłków przekazuje do FK. Dlatego Wniosek o 500+ trzeba składać a FK odliczy go od Kindergelt.
Ja miałam sytuację, że mimo iż w Polsce nie pobierałam zasiłku rodzinnego (nie składałam wniosku bo nie mieściłam sie w kryterium dochodowym ) to Fk potracała mi kwotę zasiłku ok 50 E informując że w PL zasiłek mi się należy. A to że nie składałam wniosku to już mój problem.
Reasumując powstał bałagan z 500+ ale wniosek trzeba składać bo FK może potrącić 500 zł nawet jak w PL ono Ci nie przysługuje. Trzeba mieć decyzję.
A ja obecnie też mam wstrzymany KG od lutego.

Zgadzam sie z tym co pani pisze ale 500+ a zasiłek rodzinny to 2 rożne sprawy. 500+ jest świadczeniem nieobowiązkowym i nikt nie moze panią zmusic do złożenia wniosku natomiast rodzinne jest innym adekwatnym świadczeniem do kindergeld i familienkase wymaga decyzji odmownej z polski,jak sie jej nie przedstawi to potrącają o polskie rodzinne.

Drogie Panie trzeba składać wnioski na 500+ bo dzwoniłam do Familienkasse i tam poinformowano mnie że będą odliczać automatycznie te 500 chyba że otrzymają z Rops decyzję że się nie należy.Dzwoniąc do Rops otrzymałam taką samą odpowiedź.

Ale ROPS nie wyda decyzji odmownej bo to świadczenie każdemu się należy.
Nie wiem już jak to jest,ale jak widać każda z nas ma inne informację z ROPSU-czyżby oni sami nie wiedzieli jak to jest?
Tak samo Familienkasse, tez się pytałam i oni w ogóle nie widzieli,ze takie swiadczenie w Polsce jest jak 500+

Ja do Familienkasse dzwoniłam wczoraj i taką informacje uzyskałam. Jeżeli chodzi o decyzję negatywną to ją otrzymasz jeżeli starasz się o zasiłek na jedno dziecko jesteś samotnie wychowująca i pracujesz na terenie DE dzieci są w Polsce lub jedno z rodziców pracuje na terenie DE a drugie w Polsce jest bezrobotne.

W tych przypadkach pierwszeństwo w wypłacie świadczenia jest DE.Gdy jedno z rodziców pracuje w DE a drugie w Polsce pierwszeństwo w wypłacie świadczeń ma Polska tam gdzie dzieci przebywają a Niemcy tylko dopłacają dodatek dyferencyjny czyli różnicę.

Dobrze wiedzieć już coś więcej. Dzwoniłam teraz do Ropsu to faktycznie jest tak jak pani mówi,ale oni twierdzą ze czekać z wnioskiem dopóki Famielinkasse go nie zażąda.
A pani złożyła już wniosek bo sama nie wiem już co robić?

Powrót