A
agus77
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Violetta P. Kochana czy wyślesz do Sachen czy do Bautzen to dla nich to samo. i tak wniosek wyląduje w Bautzen , oni sobie przekażą między sobą . moja sprawa wyglądała tak , najpierw złozyłam wniosek o KG do Familienkasse w Karlsruhe ( bo tu mój rejon) no i po tygodniu od złozenia ostatnich dokumentów dostałam decyzję i Kg . W Marcu dostalam list z info że moje dzieci przebywają na terenie Polski i moje dokumenty poleciały do Bautzen i tam kierować wszelkie dokumenty np:ze zmianą miejsca zamieszkania mojego jak i dzieci. w maju ub. roku urodziłam tu syna a młodsza córka juz byla z nami. więc Antrag do KG wysłałam do Bautzen tak samo jak zameldowanie córki w De oraz zaświadczenie ze szkoły przez podjętą tu naukę . Kindergeld wpływał do września, w październiku wstrzymali Kg na dzieci a na małego zero Kg . Pisma za pismami , dokumenty , ba zgubili dokument który Miasto wydaje tylko raz (Antrag ) i zażądali aktu urodzenia oryginalnego. Wysłałam listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. mija tydz cisza , drugi...trzeci.....miesiac ....dwa .... cisza . telefony ode mnie nie dawały żadnego rezultatu . po pół roku odesłali mi akt urodzenia z dopiskiem że odnaleźli mój Antrag. ale z KG dalej cisza. Nerwy mnie szarpły i poszłam do adwokata. przedstawiłam sytuację a adwokat telefon w rękę i dzwoni. ba nawet sie nie przedstawił , podał tylko mój nadany NR KG i pocisnął bardzo grzecznie rzucił paragrafami . Babeczka nawet mnie nie chciała do telefonu.w bardzo krótkiej rozmowie babeczka obiecała na 100% decyzje w ciągu 10 dni . my dzwoniliśmy w czwartek 13 marca , a 18 marca miałam decyzję w domu, którą robili już 14 marca . pieniadze były na koncie 20 marca z wyrównaniem za cały okres od wstrzymania na starszaki i od ur na syna . Dlatego wiem co czujecie . i moja rada jest taka , albo wygadany znajomy (koniecznie Niemiec, bo Polacy mają inny akcent) lub adwokat niech zadzwoni do Bautzen na infolinię w Waszej sprawie .