brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja też czekam bardzo długo,nie ukrywam że te pieniądze bardzo by się przydały,zwłaszcza,że sama wychowuję dziecko
Tak sobie już myślałam,że może jakiś pozew zbiorowy?

W NIemczech nie ma czegos takiego jak pozew zbiorowy, poza tym byla juz w tej sprawie nawet interpelacja poselska w Bundestagu i tez nic nie dala

czy ktos na formu otrzymał decyzję w sprawie Kindergeld z końcem roku 2013 lub w 2014????

p.endy6 jak dobrze Pan poczyta, to Pan znajdzie :) były przypadki, że niektóre osoby otrzymaly już i decyzje i zaległe świadczenia .Pozdrawiam

Właśnie zapytałam o to czy ktoś otrzymał pozytywną decyzję z familienkasse Bautzen , bo przede wszystkim jest problem z wnioskami na dzieci mieszkające w. Polsce. I nie czas oczekiwania na decyzję nie wynika z mocy przerobowych w Bautzen , a z tego że maja ograniczyć wydawanie decyzji na dzieci w Polsce. Na ile to sie uda , tego jeszcze nie wiadomo., kwestia jak zostaną zinterpretowane przepisy UE.
Jeśli w najbliższym czasie komuś uda sie otrzymać pozytywną decyzję po bardzo dlugim czasie oczekiwania to może jest szansa ,że pozostali również dostaną. Pozdrawiam cierpliwych :)

Właśnie zapytałam o to czy ktoś otrzymał pozytywną decyzję z familienkasse Bautzen , bo przede wszystkim jest problem z wnioskami na dzieci mieszkające w. Polsce. I czas oczekiwania na decyzję nie wynika z mocy przerobowych w Bautzen , a z tego że maja ograniczyć wydawanie decyzji na dzieci w Polsce. Na ile to sie uda , tego jeszcze nie wiadomo., kwestia jak zostaną zinterpretowane przepisy UE.
Jeśli w najbliższym czasie komuś uda sie otrzymać pozytywną decyzję po bardzo dlugim czasie oczekiwania to może jest szansa ,że pozostali również dostaną. Pozdrawiam cierpliwych :)

endy6 tak ja dostałam pozytywną decyzje wydaną dn: 14.03.2014 r , na dziecko mieszkające w Polsce również , z wyrównaniem ( od sierpnia bo wtedy ukończyła 18 r.ż ub.r na najstarszą uczącą się w Pl córkę , na syna urodzonego w De od maja ub.r i na córkę która tu mieszka ze mną od października ub.r - bo wtedy wstrzymano nam Kindergeld ).

Witam po Świętach:). Mój mąż jak zapowiedział tak zrobił i 14 marca pojechał do Bautzen.Wziął przezornie zaświadczenie od pracodawcy, że pracuje plus rozliczenia Skarbówki Niemieckiej-uprzejma Pani skserowała sobie dokumenty i powiedziała, że w ciągu tygodnia dostaniemy wyrównanie od czerwca 2013 r na starszego( wtedy nam wstrzymali na niego KG), na młodszego potrwa to dłużej. I dzisiaj dostaliśmy wyrównanie:). Już się mąż zaczął martwić, bo jego kolega pojechał tydzień przed nim i nadal nie ma. Dwóch kolegów jaj już tu kiedyś wspominałam, po wizycie osobistej w FK w Bautzen również otrzymali w ciągu tyg wyrównanie..... . To teraz pozostaje nam czekać na KG na młodszego, numer KG nadany rok temu. Pani powiedziała, że troszkę dłużej potrwa.....to mam nadzieję, że i to ruszy. Ważne, że starszy już ma odnowione:), bo Przedszkole trzeba płacić.
Pozdrawiam....i chyba warto wybrać się tam osobiście....bo przecież te same dokumenty im wysyłaliśmy za potwierdzeniem odbioru.

Dziękujemy za odp. To juz cos znacz..ze nie maja przpisu wykonawczego, wiec nie moga wstrzmywac w bezskonczonosc. pzdr

No i się pomyliłam.....przecież to już kwiecień:) Więc mąż 14 kwietnia był w Bautzen a dziś 22 kwietnia mamy pieniądze:). Sprostowanie:)

szczerze gratuluję i jeszcze bardziej szczerze - zazdroszczę ;) oczywiście z przymrużeniem oczka :) szczerze się cieszę razem z Państwem, iż macie to już za sobą. Ja dalej walczę z niemiecka biurokracją, nawet upoważnienie niemieckiego znajomego do "przyspieszenia" sprawy na nic się zdaje. Więc Zajączka mieliście wesołego........ może my będziemy mieli wesołe Boże Narodzenie?!?;)

Witam ponownie
Pisałam w ub wtorek, że po osobistej wizycie męża w FK w Bautzen Pani za biurkiem obiecała, iż w ciągu tyg wyrównają na starszego synka-no i wyrównali....... a na młodszego to może potrwać dłużej( przypomnę, że na młodszego wniosek złożony w 08/2012 roku)....I wyobraźcie sobie, dziś zaglądam na konto-oczekiwałam nadpłaty z elektrowni-a tu zamiast nadpłaty to kindergeld na młodszego:) HURA !!!!!!!
wczoraj dowiedziałam się, że mój Brat nie żyje i od razu zmartwienie, ze będę musiała pożyczać od znajomych na wieniec:(. A tym bardziej to cieszy, ze to jedyna miła teraz rzecz jaka się stała.
Podsumuję: po osobistej wizycie mojego męża w Bautzen po tyg wyrównali wstrzymany zasiłek na starszego.....a po 2,5 tyg dali na młodszego od czasu urodzenia do dzisiaj:):D

Helenkakno szczere wyrazy współczucia z powodu śmierci brata :( i cieszę się razem z Wami że macie Kinderged.

cytat
Polak postrachem Niemców. Jak z 304 euro zrobiło się 600 milionów
Przez 304 euro zasiłku, których nie chcieli wypłacić Polakowi urzędnicy, teraz najprawdopodobniej niemiecki budżet uszczupli się nawet o 600 milionów euro. Wszystko z powodu korzystnego wyroku wydanego przez Trybunał Sprawiedliwości w Luksemburgu.
"Welt" przypomina historię Waldemara Hudzińskiego, który wyjechał pracować sezonowo na trzy miesiące do Niemiec. Jednocześnie zwrócił się do niemieckiej kasy rodzinnej o zasiłek na dzieci, które zostały w Polsce. Ta odmówiła mu świadczenia uznając, że ewentualne świadczenie powinna wypłacić strona polska.
Polak zwrócił się do Trybunału Sprawiedliwości, który wydał korzystny dla niego wyrok. Teraz Niemcy są przerażeni. Sędziowie uznali, że "każdy cudzoziemiec – obywatel UE ma prawo do zasiłku na dziecko, jeśli pracuje w Niemczech i "w pełni podlega opodatkowaniu", bez względu na to, gdzie mieszkają jego dzieci".
Według szacunków Ministerstwa Finansów w Berlinie, na które powołuje się „Die Welt”, wyrok Trybunału może kosztować niemieckich podatników około 600 mln euro.
A jest o co walczyć. Jak pisze niemiecki dziennik, suma świadczeń odpowiada czasami wartości małego samochodu. W skrajnych przypadkach kasa rodzinna wypłacała jednorazowo do 25 tysięcy euro. - Nic dziwnego, że urzędnicy narzekają na to, na co przeznaczane są również ich pieniądze - pisze „Die Welt”. Jeśli pracownik zarabia 1000 euro miesięcznie i ma dwoje dzieci – to jego "płaca" z powodu zasiłku wzrasta o prawie 40 procent.

w grudniu zapadł wyrok w sprawie kg częściowo pozytywny ale nie mamy decyzji i kasy nadmienię że chodzi o lata 2006-2010 czekaliśmy cztery lata i co dalej czy ktoś miał podobną sytuację proszę o pomoc gdzie teraz mamy sie upominać w bautzen ?

do Helenkakno: a Pani mieszka w Polsce?

do lena26xs
Tak mieszkamy w Polsce. Mąż pracuje na umowę o pracę w Niemczech.

Ale chyba wszystko zależy od urzędnika jaki przyjmuje. Jest osobny pokój dla interesantów z Polski. Mąż trafił na Młodszą Panią urzędnik. Kolega męża niestety trafił na inną Panią i nadal czeka....a powiedziała, że ok tyg ma czekać-był na początku kwietnia. Dwóch innych kolegów pojechało i też otrzymali wstrzymane KG w ciągu tygodnia.
Więc czy tak czy tak, to mój mąż twierdzi, że warto pofatygować się do Bautzen samemu osobiście( wziąć na wszelki wypadek zaśw od pracodawcy o zatrudnieniu z podpiętym zaśw z Finanzamtu-to też dostał od pracodawcy), wziął na wszelki wypadek też za 2 lata wstecz rozliczenie podatku w Niemczech.....po prostu stwierdził, że jak już jedzie tyle km to weźmie może się przyda i Pani w urzędzie sobie to pokserowała-więc chyba potrzebne.
Pozdrawiam

jaki wyrok zapadł po 4 latach???
-do ela.1919

Powrót