brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mam pytanie, bo widzę ucichł temat niewypłacania zaległych świadczeń na dzieci mieszkające w Polsce- czy wszyscy Panstwo są już usatysfakcjonowani??? ja nadal czekam od maje zeszłego roku , jestem sama????

ja też nadal czekam, :

Ja w lutym 2013 robiłam odwołanie i również czekam jak do tej pory na jakiś odzew,ale nadal grobowa cisza.

Witam
Ja też ciagle czekam:(

znajoma złozyła w grudniu 2013, i w marcu otrzymała decyzje, ja zlożyłam w maju 2013 i nadal nic! tak samo kolega jej męża!! złożył pozniej niz ja i tez otrzymał pozytywne rozpatrzenie , z wpłatą. tam musi byc bajzel nie do opisania! pewnie nasze wnioski na samym dole, a te aktualne rozpatrują na bieżąco :mad: masakra!

Witam,
jesli FK przez co najmniej 6 miesiecy nie odpowiada trzeba zlozyc Untätigkeitseinspruch, ponizej podstawa prawna, par. 347, Abs.(1), Satz 2 AO, Pozdrawiam

§ 347
Statthaftigkeit des Einspruchs

(1) Gegen Verwaltungsakte
1. in Abgabenangelegenheiten, auf die dieses Gesetz Anwendung findet,
2. in Verfahren zur Vollstreckung von Verwaltungsakten in anderen als den in Nummer 1 bezeichneten Angelegenheiten, soweit die Verwaltungsakte durch Bundesfinanzbehörden oder Landesfinanzbehörden nach den Vorschriften dieses Gesetzes zu vollstrecken sind,
3. in öffentlich-rechtlichen und berufsrechtlichen Angelegenheiten, auf die dieses Gesetz nach § 164a des Steuerberatungsgesetzes Anwendung findet,
4. in anderen durch die Finanzbehörden verwalteten Angelegenheiten, soweit die Vorschriften über die außergerichtlichen Rechtsbehelfe durch Gesetz für anwendbar erklärt worden sind oder erklärt werden,

ist als Rechtsbehelf der Einspruch statthaft. Der Einspruch ist außerdem statthaft, wenn geltend gemacht wird, dass in den in Satz 1 bezeichneten Angelegenheiten über einen vom Einspruchsführer gestellten Antrag auf Erlass eines Verwaltungsakts ohne Mitteilung eines zureichenden Grundes binnen angemessener Frist sachlich nicht entschieden worden ist.

Przepraszam jeszcze troche komentarza w sprawie:

Nach § 347 Abs. 1 Satz 2 AO ist der Einspruch außerdem statthaft, wenn geltend gemacht wird, dass über einen vom Einspruchsführer gestellten Antrag in Angelegenheiten des § 347 Abs. 1 Satz 1 (also auch Kindergeld) ohne Mitteilung eines zureichenden Grundes binnen angemessener Frist sachlich nicht entschieden worden ist. Gegenstand eines Untätigkeitseinspruchs ist die Untätigkeit der Familienkasse, die Familienkasse erlässt den vom berechtigten begehrten Kindergeldbescheid nicht. Erfasst vom Untätigkeitseinspruch ist ausschließlich der Fall, dass Kindergeld beantragt wurde (d.h. der Antrag der Familienkasse vorliegt), und der Antrag sachlich noch nicht bearbeitet wurde.
Ohne Antrag kann auch keine Untätigkeit vorliegen.

Pozdrawiam

do samotna mama13 cztery lata walczyliśmy o kg łacznie ze sprawą w sądzie przez prawnika . w końcu dostaliśmy pozytywny wyrok -decyzji i kasy jednak dalej nie mamy ,czy ktoś miał podobny przypadek ?jak ich zmusić do wypłaty?proszę o pomoc

a prawnik co na to?
kiedy dokładnie dostaliście wyrok?

wyrok dostaliśmy wstyczniu firma i prawnik mieli upoważnienie do reprezentacji nas przed sądem dalej czekamy na decyzję z familienkasse pozdrawiam

ja czekam na wyrok, pewnie jeszcze jakieś 2 lata....,
myslałam ,ze mając wyrok to szybko zapłacą.,
dużą masz zaległą kwotę? chyba trochę się tego uzbierałło:confused:

kwota pomiejszona o prowizję firmy 20%, koszty sądowe, adwokata ,tłumaczeń itd może połowę dostaniemy tylko nie wiem kiedy

daj znac jak bedziesz miała przelew :)

Witam!!! Dla mnie udało się dostać kg złożony w Bautzen. Papiery miałem złożone w maju 2013(pracuje od marca tamtego roku), w kwietniu przyszedł list o dostarczeniu jeszcze paru dokumentów(rozliczenia miesięczne od pracodawcy, roczny bilans zarobków, oraz na której klasie podatkowej jestem) w ciągu 2 tygodni od wysłania była już decyzja o przyznaniu kg za 2013(pieniądze dostałem) oraz ze muszę dostarczyć z finanzamtu zaświadczenie o podleganiu podatkowi w Niemczech, (dostanę wtedy zaległe za 5 m-cy tego roku oraz wypłacane będzie na bieżąco kolejne kg). Jednak coś się ruszyło w Bautzen. Pozdrawiam

u nas dalej cisza zastanawiam się czy mogę napisać skargę do strasburga?co mamy dalej zrobić?pozdrawiam i proszę o pomoc

dostalismy dzisiaj pismo z familienkasse ,że anuluja decyzje z 2010 r i przyznaja k-g zgodnie z wyrokiem tylko nie wiem kiedy wyplaca nr k-g 00184/13 czy ktos mi podpowie jak to rozumiec? czy naleza się odsetki za tak długi czas czekania?proszę o pomoc pozdrawiam

hurra !!!!!!w końcu jest przelew po czterech długich latach :D:-D jeszcze tylko rozliczenie kosztów i czekamy na resztę życzę wszystkim pozytywnego zakończenia

ela.1919 serdecznie gratuluję, zycze udanego, należacego się szalenstwa ;)
prosze teraz 3mać kciuki za mnie i pozostałych :D hihi teraz sie juz smieje nic innego nie pozostaje... pozdrawiam! super!

czy jest ktos , kto skladal wniosek o swiadaczenie np.w maju ubieglego roku, i nie otrzymal jeszcze decyzji pozdrawiam

Ja składałam wniosek w kwietniu 2013r. do Hamburga i nadal nic.
Czy ktoś mógłby podać dokładny adres do Bautzen oraz wszystkie dokumenty jakie trzeba wysłać?
Chcę wysłać wszystko jeszcze raz.

Powrót