brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
napisałam ze takowy numer otrzymuje się automatycznie po zameldowaniu w niemczech,ten numer widnieje na pisemnym potwierdzeniu które trzeba wysłać do familienkasse

czyli mam rozumieć ze jeżeli nie mieszkam w Niemczech i nie mam tam zameldowania to nie będzie mi już przyznawane kindergeld ?

na to wygląda,ale na 100 procent nie chce wprowadzac w błąd,ale tak wszyscy mówią,bez tego numeru nic sie nie dostanie,chyba że tata cię zamelduje tam gdzie on jest

No to o tym nie wiedziałam dziękuję za informacje .

poszukalam trochę informacji i na jednej stronie przeczytałam ze jeżeli dziecko nie ma tego numeru to należy udowodnić jego tożsamość za pomocą jakiś danych.

Witam,
czy mogłaby pani mi napisać jaki numer czy może pesel należy wysłać do Familienkasse jak dzieci mieszkają ze mną w Polsce, a Niemczech mieszka ojciec dzieci?
Pozdrawiam

musi byc Stueridentifikationsnummer,każdy otrzymuje taki po zameldowaniu się na terenie Niemiec

Stueridentifikationsnumer to jest odpowiednik polskiego nip,ale nie jestem pewna

Z tym, że w Polsce numeru NIP już nikt nie ma. Został zniesiony.A Niemcy robią wszystko, żeby wykluczyć z wypłat KG dzieci zamieszkujące poza De.Stąd ten pomysł z St Id-Nr

wiem o tym że wszystko robią zebu tylko nie otrzymać,ja osobiscie tez mam wstrzymany,chociaz mieszkamy całą rodziną w niemczech, mąż pracuje na umowe o prace,wszytskie dokumenty maja numery tak samo,i co,i nic,cholera wie o co chodzi

Do jagi2222
Na pani miejscu zadzwoniłabym do nich ponieważ i oni powiedzą dlaczego wstrzymali wypłatę.
Ja przeszłam też prawdziwa batalię o to żeby wogóle otrzymać kindergeld i dostawałam od nich rożnego rodzaju dokumenty, które czasami nie były im potrzebne i ciąglę dzwoniłam i pytałam o co chodzi i chyba dzięki temu mi się udało.
Na pewno nie wstrzymali pani kindergeld z uwagi na brak numeru ID gdyz na stronie arbeitsamtu jest napisane,że bedą wypłacali zasiłek bez tego numeru i sami będą zgłaszać się do osób,od których brakuje im ten numer. Przyczyna zatem musi być inna.

To nie jest tak jak pani pisze, na ich stronie pisze ze na dzieci mieszkające w Polsce trzeb a podać inny numer tj pesel potwierdzający ich tożsamość,a numer Steuer ID podaje pani osoby,która w Niemczech miesza tj albo pani albo męża bo jedno z was musi mieszkać w DE żeby posiadać prawo do zasiłku.

Ja juz chyba wiem dlaczego mi wstrzymali. w sierpniu skończyłam 18 lat i oni uznali ze mi się juz nie należy chociaż mieli papiery ze dalej jeszcze kontynuuje szkole. Wysłałam im już zaświadczenie ze jeszcze się uczę ale zanim to się wyjaśni to minie pewnie rok albo więcej.
słyszałam dużo różnych informacji od różnych osób niektórzy mówią ze na dzieci mieszkające w Polsce będą wypłacać połowę kwoty. myślę nie nie mogą tak zrobić ale najgorsze jest to ze oni tak nagle zatrzymają i nie przysla żadnych papierów.

Tak,to może być powodem.Kończąc 18 lat musi pani wypełnić ankietę lub dosłać zaświadczenie o kontynuacji nauki.Szkoda,że nie zrobiła pani tego wcześniej bo teraz faktycznie poczeka pani trochę.
Jeśli chodzi o połowę wypłaty to nie słyszałam,żeby takie coś chcieli wprowadzić,oni szukają rozwiązania ponieważ jest bardzo dużo osób w PL pobierających niemieckie świadczenia.Jak pisałam wcześniej ponad 2 lata z nimi walczyłam dosyłając różne dokumenty i dzwoniąc do nich bynajmniej raz na miesiąc.

w moim przypadku to można zrozumieć sama zawalilam sprawę ale nie rozumiem dlaczego innym wstrzymali.
Miejmy nadzieję że dalej będą wypłacać na osoby mieszkające w Polsce zwłaszcza ze czytałam ze podobno mają podnieść kwotę do 190 euro.

Ostatnia edycja:
Tak, od stycznia 2016 jest podwyżka.Każdy przypadek jest inny i ciężko powiedzieć czemu wstrzymali innym.

mam pytanie dotyczące procedury przekazywania przyznanej juz kwoty wyrównania. Ponieważ czytam, że wszyscy państwo otrzymujecie przelew niemal natychmiast jestem zmartwiona ponieważ u mnie sytuacja wygląda inaczej. decyzja w moim przypadku została wydana 20 listopada. wraz z decyzją dostałam do uzupełnienia tabelkę z prośbą o wpisanie nr konta. uzupełnione pismo zostało przesłane do niemiec 10 grudnia. do tej chwili niestety nie mamy przelewu. Pani z biura konsultingowego która zajmuje sie ta sprawą twierdzi co tydzien że przelew na pewno będzie w tym tygodniu. w ubiegłą środe powiedziała że wysle monit faksem ponieważ nie wie dlaczego odwlekają ten przelew. Pieniedzy nadal nie ma i informacji dlaczego również. Czy ktos z państwa miał taką sytuację?

Witam,
słyszałam już o takim przypadku jak Twój i tutaj na forum są ludzie, którzy mieli tak samo.
Dziwię się tylko,że firma konsultingowa tego nie potrafi wyjaśnić.
U mnie było tak,że dostałam wyrównanie z przelewem za dany miesiąc odrazu po otrzymaniu decyzji.
A numer konta na pewno podałaś? I jak pisze w decyzji?Pisze,że zostanie zapłacone wyrównanie bo u mnie było jasno napisane.

Na decyzji było całe wyjaśnienie za jakie okresy należy się wyrównanie a za jakie np. tylko na jedno dziecko i podsumowanie całej kwoty. oprócz decyzji była oddzielna ankieta do uzupełnienia z miejscem na numer konta i podpis. nr konta się na pewno zgadza. Pani z biura konsultingowego uważa ze po sprawdzeniu wszystkiego odesłała tą moją ankietę 10 grudnia. 21 grudnia dzwonili z tego biura zapytać czy są pieniądze. odpowiedziałam że nie i byłam zdziwiona że juz powinny byc ponieważ poczta do niemiec zazwyczaj szła ok tygodnia. Powiedzieli że jeśli na jutro nie będzie to wysyłają monit. od tamtej pory kontaktowałam się w 1 tygodniu nowego roku, konkretnie 4 stycznia i powiedzieli mi że na pewno przelew będzie do końca tygodnia bo urząd od wigilii do 4 nie pracował. a jesli nie, to żeby zadzwonić w poniedziałek - będą monitować. dzwonię w poniedziałek, kazali zadzwonić w czwartek. ale wkurzyłam się, dzwonię w środę. Pani sprawdza znowu decyzję i stwierdza że ewidentnie pieniądze są przyznane. i że wysyła faks z upomnieniem, więc przyjdą pieniądze albo odpowiedź listowna. jutro mija tydzień i nic. i jestem ciekawa na co znowu ta odpowiedź listowna? komentarz do numeru konta? Dziwi mnie ta sprawa bo zadzwonili do mnie z biura że jest decyzja, zanim została do mnie wysłana. a teraz bedą wysyłać przez kolejne 2 lata faksy zamiast zadzwonić.

Przypuszczam,że czekasz na przelew własnie dlatego,ze numer konta był dosłany poźniej a nie z wnioskiem.A Familienkasse ma na wszystko czas i wcale sie nie spieszą.Nie mam dobrego doświadczenia jeśli chodzi o firmy konsulitngowe bo nie dość,że kasują sporo(z reguły 20-25%)wyrównania to jeszcze nic nie mogą więcej jak normalna osoba taka jak pani czy ja.Ich pisma są tak samo traktowane w Familienkasse.
Ja dostała pani decyzję to na pewno panie dostanie też pieniążki,nie wiem czy pani wie ze przelewy są robione na podstawie ostatniej cyfry z numeru kindergeld,ja mam 7 to wypłata w styczniu była 18.01 .
Może ma pani dalszą liczbę i przelew przyjdzie na dniach.
A mieszka pani w Polsce czy w Niemczech, bo ja mieszkam z dziećmi w Polsce, a oni polaków to traktują z opieszałością i mają gdzieś,że ktoś czeka na pieniądze.

Powrót