brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mieszkam w Polsce, walczyliśmy od 2012 roku za zwrot od 2008 i przyznano nam ostatecznie 12 900 euro. na tą chwilę mamy przyznany tylko zwrot a nie stałe świadczenie bo od 2013 r. mąż miał przerwę w pracy i pracował w innej firmie, na terenie niemiec co prawda ale firma nie odprowadzała a niemczech podatku więc wiadomo że się swiadczenie nie należy. od lipca mąż wrócił do firmy która spełnia wszystkie kryteria wiec będziemy się starac o zwrot za ostatnie pół roku i jeszcze przez 1,5 roku na stałe świadczenie dla młodszej córki. proszę mi powiedzieć czy te wypłaty wg ostatniej cyfry nie są stosowane tylko do regularnych przelewów? my czekamy tylko na wyrównanie.

U mnie było podobnie bo najpierw wypłacili mi wyrównanie za 2 lata a potem musiałam starać się za lata pozostałe.
Wyrównanie dostałam również zgodnie z ostatnią cyfrą.
A jaka firma konsultingowa zajmowała się pani sprawą?

Witam czy cos sie komuś.wyjaśniło ? Wyplacili czy dalej cisza ?

Ja rowniez dolaczam sie do pytania....od 3 lat z kindergeld nie bylo klopotu,az tu nagle w styczniu cisza:( Nie wiem co sie dzieje . Mąz wyslal juz numer łacznie z rozliczeniem pit...(ksero) Narazie cierpliwie czekam. Pózniej jak to mówia tez sie przyda:) Głównie chodzi mi o te ,ze zadne pismo nie przyszło do domu o przyczynie wstrzymania

ania37284 napisał:
Ja rowniez dolaczam sie do pytania....od 3 lat z kindergeld nie bylo klopotu,az tu nagle w styczniu cisza:( Nie wiem co sie dzieje . Mąz wyslal juz numer łacznie z rozliczeniem pit...(ksero) Narazie cierpliwie czekam. Pózniej jak to mówia tez sie przyda:) Głównie chodzi mi o te ,ze zadne pismo nie przyszło do domu o przyczynie wstrzymania
Witam, w jakim wieku maja państwo dzieci?
Być może jest to problem taki jak w przypadku koleżanki wyżej,tzn. nie dosłania zaświadczenia o kontynuacji nauki?
A w styczniu otrzymała pani przelew?

Witam....starszy syn 13 lat( 6 klasa) mlodszy 7 (1 klasa jako 6 latek)...odkad mamy kindergeld faktycznie nie bylo dosylane zaswiadczenie o kontynuacji nauki. Pewnie dlatego ,ze nie upominali sie a sama nie wiem jakie papiery trzeba dosylac i co jaki czas:(

Czy jest jakas regula na to jakie i kiedy trzeba sie upominac z tzw * aktualnymi papierami*...Bo nie mam pojecia?
Jezeli chodzi o zaswiadczenie o nauce to czy trzeba je wziac tylko ze szkoly i przetlumaczyc czy nie tlumaczone?

tak w styczniu tego roku jak i lutym juz nie dostaly dzieci KG

Nie ma reguły na to jakie dokumenty dosyłać tylko,że w przypadku dzieci kończących 18 lat trzeba takie zaświadczenie dosłać bo Familienkasse wstrzymuje zasiłek nie mając dowodu na kontynuacje nauki przez dziecko.
To pani nie dotyczy,i w pani przypadki na pewno nie o to chodzi.Dziwne jest, że ni otrzymała pani żądnego pisma bo mi jak wstrzymali to odrazu przysłali dokumenty do wypełnienia tj KG71 oraz decyzję z polski,że się nie należy.Najlepiej byłoby zadzwonić do nich jak zna pani język lub napisać pismo i wysłać poleconym bo w przeciwnym razie moze pani czekać w nieskończoność.

No własnie tak zamierzamy z męzem uczynic...ja przebywam z dziecmi w PL języka nie znam:( .Maz zajmie sie ..czekalismy do lutego z mysla ,ze cos przysla ,ale faktycznie takie czekanie moze potrwac. Tylko pytanie co jest nie tak

Kindergeld- długie oczekiwanie, więcej formalności, wyższy zasiłek!
.Oprócz bardzo długiego oczekiwania na opracowanie wniosków i przesyłanych dokumentów do Familienkasse, od 01.01.2016 roku nowym kryterium do otrzymania prawa do Kindergeld, będzie posiadanie przez dziecko niemieckiego numeru identyfikacyjnego (Identifikationsnummer).

Kindergeld- długie oczekiwanie, więcej formalności, wyższy zasiłek! - Poradniki i Kafeteria - Najważniejsze porady i ciekawostki dla Polaków w Niemczech po polsku - MyPolacy.de

posiadanie przez dziecko niemieckiego numeru identyfikacyjnego (Identifikationsnummer).
a skad go wziac?

Stuer ID numer nie dotyczy dzieci mieszkających w Polsce, takie dzieci nie mają i nigdy nie będą miały takiego numeru,na Polskie dzieci chodzi o numer pesel.Ale Familienkasse wypłaca bez tego numeru i jeśli go nie mają to sami w ciagu 2016 roku będą kontaktowac się z rodzicami,jest o tym na stronie arbeitsagentur.de
Ponadto chodzi o numer Steuer Id osoby mieszkającej i pracującej w Niemczech, w przypadku pani Ani numer taki musi posiadać jej mąż.Po tym numerze Familienkasse może sobie sama sprawdzać czy taka osoba pracuje i czy odprowadza podatki.

Pani Anno, proszę podać swoje adres meilowy, wyśle pani pismo w języku niemieckim, proszę uzupełnić tam swoje dane i wysłać do Familienkasse do której pani należy,oczywiście poleconym.Przypuszczam,ze jest to Familienkasse Sachsen.

Kindergeld wird auch ohne Vorlage der Steuer-Identifikationsnummer weiter gezahlt

Presse Info057
vom12.11.2015

Die Besorgnis ist unbegründet, dass die Kindergeldzahlung eingestellt wird, wenn bis zum 1.1.2016 keine Mitteilung der Steuer-Identifikationsnummer vorliegt. So ist es aktuell nicht erforderlich diese mitzuteilen oder die Service-Rufnummern der Familienkasse anzurufen.

Sollte die Steuer-Identifikationsnummer noch nicht bei der Familienkasse vorliegen, werden Kindergeldberechtigte im Laufe des Jahres 2016 von ihrer zuständigen Familienkasse kontaktiert. Kindergeld wird auch ohne Vorliegen der Steuer-Identifikationsnummer fortgezahlt.

Weitere Informationen zum Kindergeld sind im Internet abrufbar unter www.arbeitsagentur.de > Bürgerinnen und Bürger > Familie und Kinder > Kindergeld, Kinderzuschlag.

Tak jak pisałam mąż juz wysłal im ten numer w styczniu...(poleconym za potwierdzeniem odbioru) .a pesele dzieci były podane przy składaniu wniosku (3 lata temu)
Nalezymy do Familienkasse Bautzen

Z nimi to jest tak ze trzeba wysyłać wszystko nawet jak nie przysylaja pisma ale mam wrażenie ze nawet jeśli wszystko jest ok to oni i tak wstrzymuja tylko pytani dlaczego . mi 3 lata temu wstrzymali i do dzisiaj nie wiem dlaczego i czekalam 2 lata aż zaczną wypłacac. Jeśli chodzi o ten numer to wszędzie pisze ze nie ma to wpływu na brak wypłat wiec to chyba chodzi o cos innego. Znowu z nas kpia bo inaczej sie tego nie da nazwać

Ja zawsze wysylam papiery przetłumaczone na niemiecki i biorę ze szkoly. Jeśli pesele były wysyłane kilka lat temu to najlepiej wysłać ponownie bo oni tam maja ogromny bałagan z tymi papierami.

To teraz juz zgłupiałam..:( to mam wysłać jeszcze raz te same(wszystkie) papiery co wysyłalismy na poczatku ?

A jezeli dzieci nie ukończyły 18 lat to tez ze szkoły zaświadczenie potrzebne

W tej chwili to najważniejsze jest ten numer PESEL dziecka i ten numer podatkowy który juz pani maz wysyłał ale pesele powinni państwo wysłać ponownie. tak powiedziała nam nasza ksiegowa . ja juz wszystko wyslalm ale zanim przyznają minie trochę czasu.

Jeśli nie wysyłali państwo ze szkoly zaświadczenia to koniecznie trzeba wysłać i za każdym razem gdy sie zmienia szkole np przechodzi do gomnazju szkoly średniej również o wszystkim trzeba ich informowac

Powrót