brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No to jak u mnie bo mam 3 córki,ale tylko na 2 dostaje Kindergeld ponieważ na 3 najmłodszą nie zachodzi koordynacja. Też dostałam odpowiedź,ze na 1 dziecko odstanę odmowne,a na 2i3 przyznane.
Ale ciekawe czy jest już ktoś komu pomniejszoną kindergled o 500+ ?

Na 34 stronie tego wątku napisałam , że złożyłam wniosek o 500+, który z kolei GOPS wysłał do ROPS-u. Lila mnie "ochrzaniła" że sobie narobiłam bałaganu ;)
Wniosek poszedł do ROPS 20 kwietnia i póki co żadnej decyzji nie dostałam,oczywiście czekam na odmowną,gdyż ja bezrobotna,a jedyny żywiciel rodziny pracuje w DE.
Kindergeld zwrócili tydzień temu bez żadnych odliczeń. Jutro powinnam dostać już KG za maj i zobaczymy czy pomniejszony,ale niby z jakiego tytułu? Tak po prostu z automatu? Jeszcze nigdzie nie przeczytałam żeby komuś odjęli z KG te 500+.Uważam że to za świeża sprawa,póki co Niemcy bawią się z dalszym rozpatrywaniem wniosków,bo jeszcze mnóstwo ludzi ma wstrzymane świadczenie z DE ;)

Do Madlen83,
miałam na myśli to ,ze jak Ty,ja czy ktokolwiek inny złoży wniosek o 500+ to niestety spowoduje to,ze znowu będzie czekał bóg wie jak długo na decyzje z Niemiec. Rops musi odesłać teraz ten wniosek do Famielnkasse i ta z kolei musi wydać nową decyzję.
Ja myślę,że do tego czasu będziesz dostawać z FK normalnie Kindergeld.
A swoją drogę to chyba niemcy nie widzą co mają robić sami.Ja dostałam za Kwiecien i Maj normalnie wypłacone kindergeld, a gdby chcieli pomiejszac o 500+ to myślę,ze już by to zrobili.
Ty będziesz myślę pierwszą osobą na forum, która będzie wiedziala jak się zachowa ROPS i Familenkasse. Swoją drogę Rops dośc długo wydaję tą decyzję.

U mnie przelewu nadal brak a mam wstrzymane od lutego .O 500+ też złożyłam i dziś urząd marszałkowski przysłał pismo , że wysłali do Niemiec czy pobieram tam wychowawcze więc ja zadzwoniłam do urzędu spytać co i jak a on że jak otrzymuję te wychowawcze tam to nie dostanę 500+ a chyba te wychowawcze jest już wliczane w kindergeld więc:lol:

No to w sumie zaprzecza temu co miało byc bo wg teori Rops pownni pani pomniejszyć kindergeld o wychowawcze,a tutaj jest odwrotnie.

Ja miałam wstrzymany kindergeld przez 1,5 roku.Az teraz dostałam wyrównianie i piec pytan odnośnie świadczenia.Teraz jest straszny bałągan z tym KinderGeld.Ja zleciłam sprawe adwokatce bo te pisma niemieckie sa tak zawiłe ze ciężko je ogarnąć.A teraz centralna baza jest w Sachsen i obcokrajowcy poza infolinia nie maja jak się kontaktować z urzędem.Dojdzie do tego,że wszystko nam tu ukroca a przedewszystkim Gewerby.

A 500+ wydaje mi się ze nie można pobierac jeśli pobiera się kindergeld.A 500+ u Nas się długo nie utrzyma i skończy się wraz z rzadami PiS albo i wcześniej bo zabraknie kasy.

W końcu i nam dziś wypłacili za 5 miesięcy,także o 500+ nie ma sensu składać bo odrzucą.

A dla uniknięcia tego całego zamieszania lepiej nie składać o 500+ jeśli pobieramy Kinder bo jak Niemcy zaczną weszyć to będzie trwać i trwać.A w Polsce też lepiej i szybciej nie będzie.

Witam Wszystkich, mam pytanie i liczę i liczę na Państwa pomoc. W lutym 2016 zlozylam wnioski o przyznanie kindergelt, otrzymałam juz nadpłaty za rok 2014 i 2015, i teraz moje pytanie kiedy zostanie wyplacony zasiłek za rok 2016? Przelew nadplat otrzymalam 31 tak więc wnioskuje ze każdego miesiąca powinnam dostawać tak samo.

Anitka89 napisał:
Witam Wszystkich, mam pytanie i liczę i liczę na Państwa pomoc. [ ]... i teraz moje pytanie kiedy zostanie wyplacony zasiłek za rok 2016? Przelew nadplat otrzymalam 31 tak więc wnioskuje ze każdego miesiąca powinnam dostawać tak samo.
Jeśli poczytałaś choć kilkanaście postów z tego watku to sama wyciągnij wnioski.

Widzę życzliwość nade wszystko :) nie, nie czytałam bo nie mam na to czasu dlatego zadałam pytanie.

Składajcie wnioski na 500+ chociażby po to żeby mieć decyzję odmowną. Bez ustalonego prawa do tego i innych świadczeń w Polsce - Niemcy mogą traktować je tak jakbyśmy je pobierali w Polsce i odliczać od KG!!!
Mi odliczali wszystko co tylko mogli nawet jeśli mi się to i tak nie należało, dopóki nie otrzymałam decyzji odmownych z ROPS. Jak mają decyzję to mają jasną sprawę i nie kombinują tylko naliczają KG na podstawie faktów wynikających z decyzji. A niektóre ROPS-y nie wydają decyzji wstecznych, czyli zawsze od dnia złożenia wniosku, nie na ubiegły okres. Także zawsze trzeba takie decyzje mieć, nawet jeśli przedłuży to sprawę w familienkasse i trzeba będzie dłużej poczekać na pieniążki - to i tak lepsze niż potem zwracać kasę za kilka lat do tyłu. A znam takie przypadki gdzie zwroty szły w tysiącach euro.
Więc moja rada taka- składajcie wnioski do ROPS o zasiłki rodzinne i inne dodatki oraz o 500+. Na pewno to nikomu nie zaszkodzi.

Wypłacili komuś jeszcze , u mnie nadal cisza:o:mad:

Witam MAMA2000,
czy u Ciebie coś się ruszyło z tym 500+, czy dostałaś decyzję z ROPS?

Do Anwit,
ale jak w polsce mieszkaja dzieci i w polsce jest się aktywnym zawodowo to niedostanie się z Ropsu decyzji odmownej na 500+.
Jest może ktoś tutaj komu Familienkasse obniżyła kindergeld o 500+ lub przysłała jakiś wniosek?

LILA LU z ROPSU nie otrzymałam jeszcze decyzji. W czerwcu z Niemiec wpłynął Kindergeld w pełnej kwocie na dwoje dzieci. Na innym forum znalazłam informację, że ktoś w maju i czerwcu otrzymał tylko po 13 euro.

Ostatnia edycja:
Witam MAMA2000,
ja w czwartek rozmawiałam z Rops w Gd. i oni jeszcze nie mają żadnej informacji z Niemiec mimo,ze powysyłali decyzje niektórych osób odnośnie 500+.
Nie mieli też żadnego sygnału żeby już komuś pomniejszyli.Jestem ciekawa co u innych osób czy coś sie ruszyło.
Mi za kwiecień i maj normalnie przelali,ale zobaczymy jak będzie w czerwcu.
U pani wszystkie dzieci są objetę koordynacją?Bo u mnie 2 córki, trzecia najmłodsza już nie.

Powrót